Енергетиката – основна тема за Джон Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна късно снощи на първа визита у нас по покана на външния министър Даниел Митов. Първият американски дипломат ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов.

По време на разговорите ще бъде направен преглед на двустранните търговско-икономически отношения, ще бъдат обсъдени актуални въпроси от международния дневен ред като сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и др., съобщават от правителствената информационна служба.

Според Bloomberg целта на Кери е да убеди София да намали зависимостта си от руския природен газ, особено в контекста на спрения „Южен поток". В статията е описано, че България е зависима на 85 процента от руските газови доставки, страда от корупция, а икономиката й се нуждае от сериозна подкрепа.

Центърът е затворен

До отпътуването на американската делегация са забранени престоят и паркирането на алеята между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората", както и до парламента, Министерски съвет и Президентството.

Полицията вече раздига автомобили, спрени на жълтите павета.

МВР разпространи указания да не се оставят отворени прозорци и балконски врати в районите, откъдето ще премине кортежът на държавният секретар на САЩ - това е стандартна мярка да сигурност, която обаче предизвика недоволство след столичани.

Промени в движението

От 08.00 часа до отпътуване на делегацията се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, на алеята между бул. "България" и Национален музей „Земята и хората".

От 08.00 часа до приключване на мероприятията се забранява престоят и паркирането, както следва:
- паркинга на пл. „Народно събрание";
- паркинга на пл. „Княз Александър І";
- ул. „Леге" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител";
- ал. Проф. д-р Желязко Христов.

От 08.00 часа до приключване на мероприятията се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция" при СДВР, както следва:
- по ул. „Проф. д-р Желязко Христов";
- по ул. „Леге" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител".

#1 Гризли 15.01.2015 в 09:22:47

"Според Bloomberg целта на Кери е да убеди София да намали зависимостта си от руския природен газ, особено в контекста на спрения „Южен поток" Ей, откакто в новините се чу, Джон Кери ще идва в България, не съм спал от притеснение за него! Горкият човечец, толкова да се притесни за зависимостта на България от руския газ, че чак дотук да дойде! Колко път, колко умора, колко часа терзания заради нас, заради нашата силно зависима от газта страна! Дано само от умора да не забрави да напомни какви интереси имаме от добиването на шистов газ... И как ще имаме още по-големи интереси, ако американски компании добиват същия този газ... Смешен си, Кери, смешен! По-смешен си даже и от почти съименника ти Джим Кери! Я си стой там и пращай имейли или се обаждай по телефоните на послушковците! От твоето идване ще останат само проблемите и нервите в столицата, свързани с охраната ти...

#2 veselavesela 15.01.2015 в 09:42:07

Гризли, слушах коментар по радиото ( Мисля, че беше Кунева), която намекна, че добивът на шистов газ не бил невъзможен, ако имало съоръжения гарантиращи безопасността за околната среда. То тази безопасност голяма дъвка...

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 15.01.2015 в 11:16:02

Всичко си идва на мястото. Ключовата дума е катарски и US природен газ. Може да се обзаложим. Вържете фактите. Силни връзки на САЩ и Турция. Тръба/хъб в Гърция. Катарските и US криогенни танкери не могат да влязат в Черно море. По тази причина на американците Южен поток не им върши работа. До Гърция обаче стигат. На Катар газ не им трябва, освен да го продават. САЩ имат сериозен икономически интерес да се продава катарския газ. А и американски. Още през 2012 год. САЩ изпревари РФ по добив на природен газ. Този газ трябва да се продава. В Полша вече пробиха. Сега идва ред и от юг. Затова е и целият цирк в Украйна. За САЩ тази тръба не трябва да я има. Заобикалянето на украинската тръба, чрез Южен поток през Черно море и България също. В Черно море не могат да влязат. Следователно това кранче трябва да се затвори за да се наложи отваряне на друго, тяхно. Станат ли факт доставките от север през Полша и на юг през Гърция, никой нищо няма да чуе повече за Украйна, ще я забравят като цел на демокрацията.

#4 Scooby Doo 15.01.2015 в 11:43:52

Рубладжиите налазиха

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 15.01.2015 в 11:59:51

Ха! Какво русофилско видя в коментара ми, ако имаш предвид мен? Ама то това са ти написали да повтаряш и ти това си знаеш. Въобще мислите ли къде да ги прилагате, като ви ги дават листчетата със задачите. Иди и в SportCafe. След някое мнение за първенството в Монако, пак можеш да вкараш нещо от сорта за "рубладжии".

#6 Rowan 15.01.2015 в 14:06:35

Нещо и доларите са сецнали… Не виждам цвилещи в екстаз клакьори, дето да ми обясняват, как е прогресивно да сме зависими от демократична Америка, вместо от тоталитарна Русия. Хъбове, връзки и прочее терминология, но никой не говори за най-важното – цената. Нея ще я сбутаме със ситен шрифт на последна страница, както таксите за обслужване и застраховка на договорите за заем. Украйна? Има една снимка в Уикито, как багер на щатската фирма Raytheon Technical Services обезкостява украински Ту-22М3. Братски им съдействаха навремето да си унищожат 60 единици техника в комплект с 423 ракети към тях, каквито Щатите още не са дорасли да създадат (въпреки, е се опитват с Б-1) нещо поне близко по показатели. После, защо Украйна нямала с какво да се опъне на Путин... Боже, пази ме от приятелите, с враговете си сам ще се справя - кой ли мъдър човек го е казал това?

#8 Winora 15.01.2015 в 18:50:33

Центъра изчистен, няма коли. Идвай по-често, скъпи.

Новините

Най-четените