Велосипедисти организират протест след фатални инциденти с колоездачи

Протест на велосипедисти под надслов ''Поход за живот 2" ще се проведе в София на 29 октомври (вторник) с искане за законодателни промени за колоездачите след последните фатални инциденти на пътя.

В понеделник сутрин (21 октомври) колоездач почина, блъснат от автомобил на столичния бул. "Рожен", докато отива на работа. Преди седмица друг велосипедист загина,  докато кара в локалното на Околовръсното шосе в София, блъснат от кола.

Шофьорите, отговорни и за двата инцидента, не са установени.

"За по-малко от 2 седмици ставаме свидетели на два фатални инцидента. Двама колоездачи си отидоха, а тяхната смърт можеше да не се случи, ако институциите не бяха завладяни от безхаберие", пишат организаторите на протеста.

Те призовават към законови промени и по-добра велосипедна инфраструктура. Преди 2 години тогавашният омбудсман Мая Манолова внесе предложения за промени в Закона за движението по пътищата, които предвиждат в извънградските условия колелетата да се изпреварват като автомобили - с мигач и изнасяне в другото платно. Организаторите припомнят и обещанието на бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев за пълна инспекция на съществуващата велосипедна инфраструктура.

Проектозаконът с новите промени, касаещи велосипедистите, е публикуван за обществено обсъждане в началото на тази година. Той предвижда създаване на допълнителни правила, целящи повишаване на безопасността на колоездачите, пешеходците и слизащите и качващите се в превозните средства.

Проектът предвижда и промени, свързани с наказанията за причинителите на инциденти по пътя, създаване на възможност за контролиране и санкциониране на превишаването на скоростта на МПС-тата. В проекта се предвижда и забрана да се управлява велосипед на места, предназначени само за пешеходци.

През септември миналата година отново бе организиран протест под надслов "Поход за живот" от 14 неправителствени организации с искания за по-сериозни мерки за опазването на живота и здравето на колоездачите.

Предвидено е протестът на 29 октомври да започне в 18:00 ч. пред Министерски съвет (Ларгото) и ще продължи с шествие до МВР.

Новините

Най-четените