Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

БАБХ: Гъбите от "Кауфланд" не са отровни

БАБХ: Резултатите от тестовете за атропин в продуктите на Кауфланд са отрицателни Снимка: Getty Images
БАБХ: Резултатите от тестовете за атропин в продуктите на Кауфланд са отрицателни

Пробите от гъби, яхния и подправки от "Кауфланд" не са показали наличие на атропин. Това обяви Българската агенция за безопасност на храните.

Проверката беше извършена, след като трима души бяха приети в болница с токсикологично отравяне през юни.

"Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в ЕС за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска веригата в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби взети от препакетиращото предприятие.

Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие „Яхния със заешко", което са консумирали хората, както и проба от брашното, черният и червеният пипер използвани за приготвянето й.

Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не се касае за хранително отравяне", се казва в съобщението.

Заради случая с отровеното семейство БАБХ забрани продажбата на всички количества култивирани печурки от "Кауфланд".

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените