Още 90 милиона евро за третия лъч на метрото

ЕК дава още 86,6 милиона евро за финансилане на третия лъч на метрото до Овча купел. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на четири нови станции, от отсечка от 4 километра - от центъра на града (ул. „Житница") до околовръстното шосе през квартал „Овча купел" в югозападната част на София.

Средствата са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

"Половин милион души дневно използват софийското метро, като то се е превърнало в част от ежедневието на града, а жителите му се радват на съвременна, достъпна и удобна система за обществен транспорт в допълнение към намаляването на времето за пътуване, замърсяването на въздуха и задръстванията в целия град." - заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу.

Миналата година Комисията одобри първия пакет от инвестиции на стойност над 368 млн. евро от ЕФРР в подкрепа на изграждането на новия трети лъч на софийското метро. Линия 3 ще свързва кварталите „Сухата река", „Хаджи Димитър", „Красно село", „Славия", „Белите брези", „Лагера" и „Хиподрума" с центъра на столицата. Тя ще има 19 станции с обща дължина 16 km.

Така метрото в София ще има обща дължина - 56 км, с 53 станции. Европейското финансиране за предишните линии е близо 500 милиона евро, най-вече за връзката с летището и Бизнес Парк София.

 

Новините

Най-четените