Борисов иска декларация от парламента за „Южен поток“

Премиерът Бойко Борисов поиска Народното събрание да приеме декларация за проекта „Южен поток" до края на деня, която да представи на предстоящите преговори в Брюксел с руски представители.

„Има няколко въпроса, които ще поставя, би било добре да ми бъдат препоръчани от българския парламент", заяви Борисов, посочвайки най-вече договорите, сключени с „Газпром", както и липсата на информация за детайлите по стратегическия газопровод, който Москва реши да спре.

„Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Бих помолил парламента, ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише. Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток", коментира Борисов в парламента, след като БСП поиска да бъде изслушан.

Социалистите призоваха за декларация от Народното събрание, с която страната да настоява от Брюксел и Москва за „равноправно и справедливо отношение към България и всички страни, които губят от „Южен поток".

Лидерът на ГЕРБ напомни, че партията му подкрепя руския газопровод, но само ако е по европейските правила - именно това е основният спор между Брюксел и Москва. Същата позиция има и ДПС, „Атака" е горещо „за", а Патриотичният фронт е против, тъй като „Южен поток" е неизгоден.

„Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Колегите от БСП, ДПС и Атака са подписали спирането на проекта и това е безспорен факт", изтъкна той.

Борисов се спря и на прогнозата на Владимир Путин, че България ще загуби 400 милиона евро: „Да се съсредоточим и да се види, щом е толкова изгоден „Южен поток" - за 400 млн. евро на година, да го спасим. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета колко и от коя година ще имаме от преноса на този газ печалба и колко".

Новините

Най-четените