"Демократична България" иска референдум за Паметника на съветската армия

Кандидатът за кмет на София от обединението "Демократична България" - Борислав Игнатов - ще проведе референдум за Паметника на съветската армия, ако бъде избран за поста.

Игнатов каза, че при евентуално негово управление съдбата на спорния паметник ще зависи от мнението на гражданите.

Арх. Игнатов допълни, че при успех на местния вот ще провери документите на монумента и ако той се окаже държавна собственост - ще изисква тя да бъде прехвърлена на Столична община.

След прехвърлянето той ще инициира провеждането на местен референдум.

Игнатов определи предложенията си паметникът да бъде засипан с пръст и превърнат в могила, както и на постамента му да бъде сложен българският герб като "архитектурна сатира".

Според него подобни провокации отварят дискусии в обществото и не би трябвало да се приемат като план за изпълнение, а като покана за обсъждане.

Личното мнение на Игнатов е, че Паметникът на съветската армия няма място "на най-хубавото място в София" и смята, че монументът носи "фалшиво послание".

Кандидатът от "Демократична България" признава, че паметникът е направен от добри творци, които обаче "сами признават, че са били под натиск при създаването му".

Той допълни, че монументът е "израз на сервилност от страна на българските тоталитарни власти, защото е известно, че Самият съветски съюз не е държал да има такъв".

Като кмет Игнатов обеща да прекрати обществените поръчки за антипаркинг колчетата заради съмнения, че Столична община ги купува на твърде високи цени.

По негово мнение паркирането трябва да се регулира със своевременно поставяне на скоби, а не с колчета, които затрудняват придвижването на пешеходците.

#2 dedo adji 22.08.2019 в 08:55:29

Аз бях предложил една идея, която беше възприета дори от един върл пучитател на съветската армия и защитник на паметника. Отстъпвам я на софийската община безплатно. Да поканим Кристо да опакова инсталацията. Германците цял Райхстаг опаковаха, ние по-долни ли сме. Какъвто и хонорар да поиска гениалният опаковач, ще излезе по-евтино от демонтаж и преместване, изключвам вандалското разрушение. И ще се изплати многократно от милионите туристи. Може и да не се разопакова. Ама трябва да се побърза, че човекът е на 100 години. Проблемът е, че паметникът е държавна собственост, но на друга държава, която реагира ревниво на всяка чертичка, драсната по него. Но и тя се прави на цивилизована и ще й бъде трудно и неудобно да се противопостави на произведение на изкуството. Пък, току виж, го поканили да опакова московския мавзолей.

#3 Онуфрий 22.08.2019 в 10:35:05

Естествено за червените чукундури всеки който не люби страстно всичко руско е пълен идиот, но да не се отплесваме в областта на психичните заболявания. С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25. 02. 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., органът на местно самоуправление в София е изявил ясно волята си за демонтиране на „Паметника на Съветската армия“ в Княжеската градина в София. Иначе казанор решение за демонтиране на паметника има отдавна. Извършените демонтажни дейности е трябвало да бъдат разплатени изцяло с дарения от юридически и физически лица, които вече са били събрани за тази цел. И сега ако се наложи ще се намерят достатъчно дарители. На 14 април 1993 г. кметът Янчулев уведомява с писмо премиера Любен Беров, че същия ден сутринта „въпреки съгласувания със СДВР план за навлизането на строителната техника в района на паметника, с устна заповед на министъра на вътрешните работи не е било разрешено на строителя да започне работа“. Писмена заповед на министъра не е открита и досега, а мнозина от свидетелите на онези дни се съмняват, че е имало и устна заповед. Същия ден общинска фирма „Сградостроител“ получава заповед от Столична инспекция за териториално-устройствен и строителен контрол за спиране на изпълнението на всякакви работи по извършване, подготовка и демонтаж на паметника на Съветската армия. Според становище на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата № 4800-55/16.05.2012 г., „паметникът“ няма статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство. Чрез писмо № 14-00-151 / 15.07.2015 г. Министерството на отбраната излезе със становище, че „Паметникът на Съветската армия“ не влиза в обхвата на Закона за военните паметници и не е регистриран като военен паметник по смисъла на закона. Паметникът не попада в обсега на чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 04.08.1992 г. и чл. 10 от Споразумение между Правителството на Руската федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19.04.1993 г. „Паметникът на Съветската армия“ не е обект на тези международни документи, понеже той е строен и платен от България, а с и там става въпрос за друга категория паметници, а именно войнишки такива.

#4 GETI 22.08.2019 в 11:27:25

Абе, аз да питам - има ли кандидат за кмет, който казва какво ще прави с Топлофикация, с бездомните кучета и незаконните цигански постройки? Този идва с ясното намерение да събаря. Ами то, това всеки го може. А защо не опита да събори златния век, или някоя друга тераса??

#5 GETI 22.08.2019 в 11:29:40

И дедето (понеже пише за Германия) да обясни на Онуфрието - как там се грижат за съветските паметници, а и на други местенца у Европата.

#7 deowin 22.08.2019 в 17:54:45

>Паметника ли ти плаща сметките, пълни хладилника, чисти блока и градинката и маха незаконни или идиотски постройки в този град и дръжава?? Или паметника, прави калпави ремонти за милиони, замърсява въздухда и улици?? Всъщност.. този паметник е олицетворение на стария манталитет на сервилност, покорство към големия брат, немарливост и скатаване, робска психика, бягство от лична отговорност, оправдаване и екстернализиране на собствените си проблеми, прехласване по миналото за сметка на настоящето, социалистическа носталгия, осакатяващ и обездвижващ консерватизъм, застой и прочие. Тоест, всички тези черти, които все още е широко разпространени и силно представени в манталитета на българина, и които спъват прогреса на държавата. Докато паметникът стои, ще пречи на развитието на българското общество. Може да се спори дали ще пречи повече или по-малко, но със сигурност ще пречи.

#8 Kenny McCоrmick 22.08.2019 в 19:52:55

BaronVino, и какво те различава от маймуните? Тя и маймунката иска да се напапа и да й е удобно. Демек от нея те различава имането на ток и желанието да го платиш, защото без ток не е удобно. На маймунката не й трябва да е красиво. На нея не й трябва да е хубаво, подредено. Тя не разбира от естетика. Та и ти - хладилникът да е пълен, токът да е платен. Ценностите са за балъци. Красотата е за педали. Естетиката е за джендъри. Важното е мамбо да има... П.П.: И само не обяснявай, че "не любиш Русия", щото като се спомене КМР, си първи на амбразурата винаги. Няма лошо, ама поне недей да лъжеш.

#9 Conspirator 22.08.2019 в 20:30:48

Поздравявам ''Демократична България''с ''Камъните падат''. На ''правилен''език-англииски. Пребиха змея с вилица. Rocks are falling! Falling from the sky falling, A drop has fallen on my heart, Rocks are falling! Falling from the sky falling, A drop has fallen on my heart, I wish Lenche, To live with you, To live with you, And to boil, I wish Lenche, To live with you, To live with you, And to boil.

#11 deowin 22.08.2019 в 20:56:46

>Точно това пречи на българското общество! Не всеобщата простотия Не изглежда да си прочел коментара ми и да си го разбрал. Простотията е следствие на манталитета, паметникът е олицетворение именно на този манталитет. Докато паметникът стои, ще подпомага продължаването на манталитета през поколенията. Няма как да преценя колко точно, но ще подпомага. А този манталитет наблюдаемо още не просто съществува, а е и широкоразпространен. Очевидно имаме проблеми с изкореняването му, което за мен е достатъчна причина да махнем всички фактори, които подпомагат на просъществуването му. Същата е причината в Германия да няма паметници на Хитлер - не че германците искат да отричат или забравят факта, че Хитлер е бил съществена част от историята на държавата им, а че не искат да оставят паметници, които да допринасят към продължаването на нацисткия манталитет. Защото той също е вреден. И не, изобщо не съм твърдял, че паметникът е единственото, което пречи на България да се развива. Не съм твърдял, че в момента, в който го бутнат, България ще цъфне и върже. Това би било брутално глупаво твърдение, което, предполагам, е и твоята причина да ми го набуташ в устата и с грухтящо задоволство да го "обориш". Какво всъщност съм казал можеш да разбереш, ако.. ми прочетеш коментара и успееш да го проумееш, вместо да го свеждаш до глуповати, макар и неизказани, твърдения, които дори пълен идиот може лесно да обори, просто защото казвам нещо, с което не си съгласен, но не можеш да го критикуваш по друг начин. Твоята ограниченост предразполага към глупави прийоми, но пък не ги прави не-глупави.

#12 dedo adji 22.08.2019 в 22:37:40

...този паметник е олицетворение на стария манталитет на сервилност, покорство към големия брат... Свинчопрас открил, че водата е мокра!!! Поредната заявка за Нобел. А на какво е олицетворение паметникът на летците, бомбардирали София, прасчо? На сервилност и покорство пред новия голям брат. Има ли значение към кого е сервилността и покорството? За мен няма, за теб вероятно има. И двата не пречат на нищо, само дразнят, единият повече, защото е на пъпа на столицата и се вижда отдалеч. Винаги съм агитирал не да се разрушава, а да се премести на неутрално място, където червените бабички и гетитата спокойно да си полагат цветята. а не да служи за сборен пункт на гей парада. Паметника на въздушните пирати не съм го виждал и нямам хабер къде е. Чакам сведения от софиянци дали е отрупан с цветя.

#13 Онуфрий 22.08.2019 в 23:21:17

България е единственната екс-соц държава в която, 30 години се пелтечи едно и също. Комунистите, руснаците-окупатори, махане на паметници, мавзолеи и петолъчки, елхи и какви ли още не кретении. 30 години! =============================================== Тук вече си напълно прав, но това в вследствие на умишлено бездействие на всички политици и правителства досега, поради номенклатурно-ченгесарския им произход и обвързаности. Другите соцстрани още в началото направиха лустрация, декомунизация, разкараха всякакви остатъци от соца и дадоха оценка на режима в учебниците си навреме, за да могат новите поколения да не разчитат на идеализираните блянове по отминалата младост на бабите си. Тези въпроси у нас не бяха решени когато им беше времето и затова ще се говори поне още 30 години за това или поне докато не измрат всички, които си спомнят соца от първо лице)..

#14 dedo adji 23.08.2019 в 13:53:49

...П.П.: И само не обяснявай, че "не любиш Русия", щото като се спомене КМР, си първи на амбразурата винаги. Няма лошо, ама поне недей да лъжеш. ... Какво е това КМР, бе чукча? Търсих в гугъл и не намерих нищо свързано с любов към Русия. Кажи, да знаем къде е амбразурата, че да не попаднем под обстрел.

#15 Шамито 23.08.2019 в 23:12:57

На много хорица все миналото и историята им пречи и все искат да го поправят.Типично за празнодумците,нагаждачите и некадърниците.А създайте нещо ценно днес и стига се ровихте в миналото-то отмина.След като сега никой и нищо не ви спира хайде покажете на какво сте способни и се докажете като големи личности.Вземете и направете НЕЩО та и на Вас да издигнат паметник а не да рушите и хулите чужда слава и чест.

#16 deowin 23.08.2019 в 23:47:13

>Вземете и направете НЕЩО та и на Вас да издигнат паметник И Хитлер е имал купища паметници докато все още е имало достатъчно идиоти, които да го припознават като личния си бог. Сходно, докато има достатъчно идиоти, които припознават руската окупационна армия, осъществяваща руските имперски планове, като личния си бог, ще има техен паметник. В момента, в който заровим и последният такъв идиот, МОЧА ще престане да бъде нужен на когото и да било, при което ще бъде просто въпрос на време кога обществото ще се накани да отдели необходимите ресурси за да го премахне. Това може да се случи и преди всички такива идиоти да се сте се превърнали в гниещи трупове. Ерго инициативата на "Демократична България" за референдум дали да не направим точно така.

#17 Шамито 25.08.2019 в 13:28:07

Ех Да Винчи.Далеч си от твоя съименник.Когато доводите свършат започват обидите.Ще те припознаят за гений ако убедиш и идиотите в твоята кауза.Но ти май си оставаш посредствен платен трол.Противно на курвенската демокрация Ти се изявяваш като кон с капаци.А бре кажи на чичко Сорос че трябва по гъвкаво и по курвенски да убеждавате и налагате ценностите си.Разберете най после че има и други ценности.

#18 Kenny McCоrmick 25.08.2019 в 16:43:27

КМР, Дядо, е за вас и пътят, и истината, и животът. Пада се в посока изток-североизток. Но това не е важно. Поне не за вас. За вас с Барона е важно хладилникът да пълен, а токът - платен. Ако ще да е с копейки, обърнати в левове. Въпреки че съм длъжен да отбележа, че Дедо изказа най-трезвата идея и тя е МОЧА да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Сега гледам, че май-май дава заден ход, че щяло да бъде много скъпо... Но иначе не сте русофили, не... П.П.: Държа да уточня, че намирам за напълно безумни идеите на архитекта за герб или могила на мястото на МОЧА.

Новините

Най-четените