Делото "Октопод" започва отначало заради Ченалова

Отстраняването на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд за шест месеца ще върне отначало целия мегапроцес "Октопод", по който подсъдим е Алексей Петров.

Това потвърди в интервю за bTV председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който разглежда дисциплинарните производства срещу Ченалова.

Така - пет години след зрелищната операция "Октопод" и след като процесът се точи четири години на първа инстанция, делото започва отначало.

Съдия Румяна Ченалова беше отстранена с решение на ВСС в четвъртък заради скандалния казус с "Белведере"

"Ние бяхме поставени в положение цуг-цванг. При всички случаи ще бъдем оплюти. Или отстраняваме съдия Ченалова и делото "Октопод" започва отначало, или я оставяме, водим си дисциплинарното производство срещу нея и тя продължава да гледа търговски дела, по които хората се оплакват и има съмнения в правосъдието", каза Ясен Тодоров.

Той заяви, че решението за отстраняването на съдия Ченалова е взето и заради внасянето на нови 6 сигнала във ВСС срещу нея по други търговски дела.

"Преценихме, че надделяващият обществен интерес е хората да имат сигурност в правосъдието, дори с цената на това да започне едно наказателно отначало", каза шефът на Етичната комисия на ВСС.

Делото "Октопод" се води от 2011 г. срещу Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Кирил Топалов и Янко Попов, по над 20 обвинения, сред които най-тежките са за организирана престъпна група за рекет и изнудване. Подсъдим по делото е и бившият прокурор Цеко Йорданов, ръководил отдел "Следствен" по времето на Никола Филчев.

Новините

Най-четените