Нормалността не търпи отлагане

Меглена Кунева е председател на "Движение България на гражданите", водач на листите на партията за 23 МИР София и 19 МИР Русе.

Как обявеният от Движение България на гражданите поход към нормалност включва излизането на България от кризата - т.е. ускорен растеж, по-високи доходи, по-ниска безработица?

Нашият поход на нормалността дойде като отговор на всичко, което управляващите сътвориха в икономиката и вкарването на страната в безпрецедентна социална криза. Ние смятаме, че най-неотложната мярка, която смятаме да приложим, ако "Движение България на гражданите" състави кабинет, е моменталното спиране на протекциите над монополите и свързаните с тях бизнесмени.

Те направо задушиха българското производство и понижиха стандарта на живот в страната. За да има възможност за създаване на нови работни места, трябва да има правила за всички. Тези правила гарантират предвидимост и от страна на държавата, и от страна на бизнеса.

Нужно е радикално подобрение на средата за правене на бизнес и дисциплиниране на държавата по отношение на нейната коректност спрямо тези, които генерират доходи и работни места.

Тук визирам и предвидимия срок за връщане на ДДС и всички други финансови взаимоотношения с държавата. Основната ни задача е да изкараме партиите от бизнеса... буквално. Просто не е нормално и няма как да очакваме нови работни места в една икономика, където е нужно да имаш телефона на министър-председателя, ако искаш да произвеждаш бира, примерно.

Със сигурност, ние ще заложим на подкрепа на малкия и среден бизнес в сектори с висока добавена стойност. Именно затова ние отделяме такова голямо внимание на образованието, където ще отделим 500 милиона лева повече в бюджета.

Коя от реформите не търпи отлагане?

Доста са неотложните реформи, но тези в образованието, здравеопазването и социалната сфера, са неизбежни. От тяхното успешно провеждане, всъщност, зависи и качеството на живот на всеки един от нас.

Като майка и гражданин най-много ме боли за раждаемостта и обезлюдяването на страната. Затова искам да поставим акцент върху грижата за майките и младите семейства. По отношение на пенсионните плащания, трябва задължително да се възстанови швейцарското правило.

Образованието е ключово за развитието на икономиката. Ако живеем глупаво, ще живеем зле. Икономиката на 21 век търси друг вид специалисти - за интелигентен транспорт, интелигентно замеделие, интелигентна енергетика.

Реформите в сектор правосъдие и вътрешен ред също са необходими. Преди всичко трябва да се върнем на територията на нормалността, растежа и да отменим тежкия данък "несигурност" и такса "страх", която всяко българско домакинство заплаща в момента.

Какво значи "парите за здраве да отиват за здраве" (фраза от предизборния клип на партията)?

Означава точно това, което чувате. Парите от здравноосигурителни вноски да се използват само и единствено по предназначение и за нищо друго. Предишното правителство, знаете, изпразни резерва на Здравната каса.

Това, което искаме ние, е радикално подобряване на защитата на пациентските права и овластяването на индивидуалния пациент чрез спирането на "течовете" на здравни вноски и въвеждането на индивидуален електронен здравен паспорт.

Същевременно трябва да запазим и малкото останали лекари и здравни работници в системата, като отчитаме и трудните условия, в които работят те. Трябва да ги пазим. В никакъв случай не бива да създаваме разделителни линии лекари срещу пациенти, каквато беше практиката при предишното правителство.

Ако спрем "течовете" и рязко намалим редица наследени порочни практики, ще сме в състояние да осигурим безплатни 100% от лекарствата за всички деца до 7-годишна възраст, както и линейка на спешната помощ в рамките на 30 минути до всеки български дом. Това с лекарствата е напълно възможно - ето Германия ще го направи за децата си от 1 август. Ако говорим за демографска криза, трябва да предприемаме реални мерки.

Предвид дебата за плоския данък - да или не?

Твърдо „за" запазване на плоския данък и запазване на нивата на преките данъци в страната. Също така и за запазване на размера на ставките за социални осигуровки и отмяна на облагането на доходите от лихви по депозити.

Твърдо искаме и прекратяването на порочната практика на неправомерно забавяне на възстановяване на ДДС. Държавата трябва да "отстъпи" от шията на тези, които произвеждат и създават блага и да ги остави те сами да решат как да действат най-ефективно.

Може (ли) да поевтинее токът?

Може да поевтинее, ако в сектора на енергетиката бъде въведена поне минимум прозрачност и монополите бъдат поставени на място. В момента дори и специалисти се затрудняват да обяснят веригата на покупко-продажби на ток между държавата и частните фирми.

Всички ние сме "на тъмно" по отношение на ценообразуването и договорите, сключвани от наше име за години напред. При такива непрозрачни условия няма как да очакваме качествени услуги на нормални цени.

Това е хранителна среда за гигантски злоупотреби и спекулации. Докато съществуват подобни условия, трябва да има мораториум върху повишаването на сметките за ток. Няма да има мораториум на цените, а мораториум на хаоса.

Откъде да се започне в съдебната система?

В една от емблемите на "Движение България на гражданите" се превърнаха усилията на нашите експерти в сектор правосъдие. Конкретните мерки и решения, които ние предлагаме, целят едно, а именно - постигането на ефективно правосъдие, което да преодолее острия дефицит на справедливост в нашето общество.

Тези мерки визират пренасянето на тежестта в работата на ВСС от кадруване върху анализиране на проблемите и формулирането на политика в областта на правораздаването. Кариерното развитие на магистратите трябва да подлежи на обективна оценка на професионалната им дейност и трябва да бъде преодоляна неравномерната им натовареност.

Имаме сериозна нужда от изграждането на единната информационна система за противодействие на престъпността и не на последно място - усъвършенстване на системата за случайно разпределение на делата.

Важно е също да разпределим мерките на краткосрочни и дългосрочни. Да знаем, че за една година може да свикаме Комисия за промяна на констотуцията и тя да излезе с проект.

Има ли пресечни точки вашата платформа с тези на други партии - и кои?

Вероятно има, но това, което ме изумява в последните няколко седмици, е с каква лекота нашите политически опоненти използват немалки съставни части от нашата програма, да не кажа цели "стълбове".

Както знаете, програмата на партията е съставена от 3 такива стълба, в които са заложени всички конкретни управленски решения за излизане от кризата и по-качествен живот тук и сега. Лошо няма, нека ги използват и приведат на практика, ако могат.

Това означава, че ние вече сме постигнали своята първа победа - накарахме останалите играчи на политическия терен да променят своите възгледи и своето говорене. Остава да променим и тяхното поведение в посока нормалност.

#1 Kujiro 09.05.2013 в 10:13:31

Абе , я си напишете тарифите за публикуване на платени статии че и аз да пусна една. Келепиреца... покрай изборите келепиреца трее да се гони, нали

#2 TheSpider 09.05.2013 в 10:46:22

Трудно мога да си представя кой би гласувал за тази лъжлива пача???

#3 Borracho 09.05.2013 в 10:50:35

Последни напъни на шайката на предателката и чуждата слуга Пръмова-Кунева да прехвърли 4те процента. Само че този уморен народ вече не е чааак толкова лековерен и поне такива явни недоразумения, като другарката Пръмова не минават! Явно добре е захлебила толкова години из институциите на Европейския и на частните корпорации-банки, които го управляват. Гледам има парички да харчи за клипове, че дори и за хвалебствени статийки из сайтовете. Тея кинти тя от народа ги е взела по един или друг начин. Къде от комисионна за тегленето на безсмислени кредити за безсмислени проекти, къде от пасивното си съгласие с изнасилването на България, българската икономика и особено земеделието. Час по скоро да минават изборите и тази нагла жена Пръмова да потъва в блатото на политическите трупове!

#5 kaka 09.05.2013 в 11:29:14

Ама в анкетата на сайта най-много гласове е събрала г-жата. Иначе е елегантна, не може да се отрече, приказката й също е рафинирана. А тази надменност, която лъха от всичките им представители, направо ме кара да се чувствам ситна, дребна, непотребна.

#8 goshi 09.05.2013 в 12:38:09

Аз продължавам да не съм чул от НИКОЙ, че я харесва тази. В интернет единствените, които я хвалят са трима-четирима от коментаторите на нюз бг, регистрирани в разстояние на 2-3 дни и коментиращи само под нейните статии. Тона е повече от хвалебствен, направо все едно слушам реклама на прах за пране. Никой не може да ме убеди, че не са платени. Предизборната й кампания се основава само и единствено на плюене по ГЕРБ и персонално по Борисов. Напоследък, откакто стана модерно и по Цветанов. Събрала е и шайка стари издънки, които да я заместват от време на време в плюенето. Ама само с плюене и нищо градивно не става. Единственото друго, което обяви беше списък от 30тина набързо скалъпени и адски КУХИ предизборни обещания. Кухи, защото звучат много хубаво, ама никъде не се споменава КАК биха могли да се случат, от къде ще дойдат тия милиарди, дето обещава да налее, как ще отвори работни места и т.н. Тия кухизми минаваха през 90-те, ама сега ... трудна работа. За мен необяснима мистерия са две неща: Първо - социологическите агенции казват, че е на ръба на влизане, даже по-склонни са да вярват, че ще влезе в парламента. Как е възможно това се питам аз? Верно, че има хора, дето продължават да си дават всичките пари на телефонни измамници и такива, дето си мислят, че понеже Слави може да разказва хубави вицове всичко което им каже е истина. Ама нима 4 процента от пълнолетното население наистина са толкова загубени??? Втората мистерия - кой плаща за всичкото това фиаско и как смята да връща парите, ако не успее да влезе в парламента? Ако успее да влезе е ясно как. Питам се защото рекламната й (или предизборна) кампания имам чувството, че струва колкото на ГЕРБ и БСП взети заедно. Естествено не е така, защото смятам "на око", обаче то не е тази статия, то не са ежедневни статии за нея. В нюз бг всеки божи ден от няколко месеца излиза статия за нея. То не са реклами навсякъде, където вляза. То не бяха 5 звездни хотели, то не са билбордове, платени писачи, листовки в пощата ми и какво ли не. Някой наистина налива милиони. И този някой със сигурност ще си търси инвестициите с лихви.

#9 goshi 09.05.2013 в 12:42:22

П.С. И как можахте да сложите толкова фотошопната снимка, при положение, че само на един сантиметър в дясно е другата снимка от каренцето за реклама и разликите като се започне от гушата, та до върха на челото са направо неестествени.

#11 Абе 09.05.2013 в 13:23:36

Ама нима 4 процента от пълнолетното население наистина са толкова загубени??? ============ Гоши, защо се учудваш за подобен малък процент? Мен по ме впечатляват процентите за ГЕРБ и БСП - доказали се крадци, комисионери и далавераджии. Че и нагли отгоре на това. Като сложиш процентите за пуделите и откровените популисти РЗС и Атака, излиза че повече от половината население е или за Карлуково, или за помощните училища. А ти си се хванал за някаква си снаха евро-чиновничка. Тя да ни беше само проблема, с мед да я намажеш.

#12 Harry 09.05.2013 в 13:35:00

Една комунистическа пачавра, която си дава вид че е разделена със съпруга си от върховете на БКП - Пръмов, казват че истинското им име е Примо. Иска хората да забравят от къде идва и се прави на демократка, червената гнида. Да сме изкарали партиите от бизнеса! Точно тая дето е на хранилка в банка Париба! Даже за изборите е декларирала че има дялове в банката!

#13 Desislava Petrova 09.05.2013 в 15:35:11

Меглена Кунева е страхотна дама, която заслужава доверие. На фона на останалите лидери и партии, мога да кажа, че няма конкуренция. Това е поне според мен. Мисля, че образованите хора, трябва да подкрепим "България на гражданите", най-малкото да внесат доза нормалност и интелект в следващото народно събрание.

#14 delight 09.05.2013 в 15:44:50

Desislava Petrova | 09.05.201315:35 --- Не знам защо, но ми стана неудобно от мнението Ви. Явно не съм достатъчно интелигентна, за да мога с лекота да се излагам като Вас.

#15 Borracho 09.05.2013 в 15:49:54

Desislava Petrova ти си спам-бот, обикалящ по форумите и не знам изобщо защо се обръщам към теб ама айде вече почнахда пиша. Та точно образованите хора много добре виждат през намазаната и фотошопната фасада на г-жа Пръмова. Точно образованите хора ще я преценят по делата и, а не по глупостите които говори тая безродна пача.

#16 mima 09.05.2013 в 16:01:02

Колко пари е дала за кампания тази жена? Който и сайт да отворя ме гледа физиономията й, изключително противен човек, продажник и далавераджия. Кафето даже хвалебствени статии й публикува. Колко струва това, господа журналисти?

#17 goshi 09.05.2013 в 17:19:37

Я, и тука имало от тия същия тип профил: ник с име и фамилия, достатъчно често срещани, висше образование, стил на писане много далечен от форумния. Коментари само под пръмовите статии, хвалебствия и агитиране от селски тип "ако се смяташ за образован подкрепи" и "страхотна дама, другите са зле". Като и обещанията й, само се казва, че е страхотна. Айде обяснете на нас, образованите, какво й е толкова страхотното и защо заслужава доверие. Почва да ме хваща яд, че не се записах по-рано и аз за форумен бот. Можеше да изкарам и аз някой лев в свободното време.

#18 Iennin 09.05.2013 в 18:33:33

Наскоро се зачетох в презентацията на което казват "Програма" на ДБГ. Е да ви кажа честно по-нескопосано написана програма няма, пише откровенни глупости. Това движение дори няма програма а ме карат да им дам доверие. За какво, за крадене ли?

#19 Кака Мара 09.05.2013 в 19:51:09

Borracho, допуснал си грешка: не г-жа Пръмова, а другарката Пръмова П.С..Опитвам се да си спомня кога точно отпадна тирето и от другарката се пръкна чиста и неопетнена г-жа с десен уклон ??

Новините

Най-четените