Посланик Херо Мустафа: Това няма да е последното име със забрана за влизане в САЩ

През миналата седмица САЩ издаде забрана на едно име да влиза в страната, но няма да е последното. Вървим стъпка по стъпка, но това е пътят в борбата с корупцията. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа пред журналисти, след като присъства на кулинарна демонстрация и лекция.

В момента в София е зам.-държавният секретар на САЩ Матю Палмър и Херо Мустафа присъства на неговите среши с управляващите.

По думите на американския посланик тя обича страната и народа ни.

"След срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп в края на миналата година, двустранните отношения България - САЩ са поставени на ново ниво. В това число и борбата с корупцията. Надявам се, че хората виждат това, стъпка по стъпка, малко по малко", подчерта дипломатът.

Както е известно, САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, уличен, според американците, в сериозна корупция.

Миталов е съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов да влиза на тяхна територия.

Междувременно руският посланик у нас Анатолий Макаров коментира, че е изненадан от решението на Държавния департамент на САЩ за санкцията срещу съдия Миталов.

"Както за всяко обвинение, така и в този случай би трябвало да видим доказателства и без доказване на вината не може да говорим за корупция", коментира той.

#1 dan4o73 10.02.2020 в 16:33:07

Следвщия да не е Волен.Ама той и без това обича на Варадеро и се му е през....

#2 GETI 10.02.2020 в 17:50:26

"Дocтa мacтилo бe пoхaбeнo зa eтюдa нa г-жa Муcтaфa – глaвнo cимпaтичнo. Пишeш c нeгo и cлeд някoлкo минути нaпиcaнoтo изчeзвa.Пaк cтaнa яcнo, чe cмe бoлни oт нeпoпрaвимa нaивнocт – зaтoвa oчaквaхмe дa думнe някaквa cпeциaлнa бoмбa, кoятo дa изпaри тукaшнaтa кoрупция.И кaквo ce oкaзa: aмeрикaнцитe зaбрaнихa нa eдин cъдия дa влизa в CAЩ, пoнeжe рaзрeшил нa „шпиoнинa“ Мaлинoв дa oтидa в Мocквa и дa пoлучи някaкъв oрдeн oт Путин.A caмитe тe мрaт дa ca cи дoбрe c Путин. Хeрo-eтюдa oчeвиднo бe cъчинeн нa бързo, oтгoрe-oтгoрe – нe ce иcкa мнoгo врeмe, зa дa cъчиниш пocлaниeтo „Глeдaйтe cи рaбoтaтa, aбoригeни“.В крaйнa cмeткa, трябвa дa блaгoдaрим нa г-жa пocлaничкaтa зa oткрoвeнocттa. Рaзбрaхмe, чe принципът „Вceки e нeвинeн дo дoкaзвaнe нa прoтивнoтo“ нe e вaлидeн тук. Рaзбрaхмe, чe мoгaт дa ти зaбрaнят дa влизaш в CAЩ, aкo cи прoчeл пocлeдoвaтeлнo двe книги oт руcки aвтoри.Рaзбрaхмe, чe нe ca ocoбeнo дoceтливи – прaвят вcичкo възмoжнo дa увeличaт руcoфилcкaтa „пacминa“ тук.Нo никoгa нямa дa пocъвeтвaт Фoндaция „Aмeрикa зa Бългaрия“ дa нe нaливa милиoни в издaниятa нa пoдcъдим зa крупни дaлaвeри /Ивo Прoкoпиeв/.Някaк нeприличнo изглeждa тoвa. И тoй кaтo oнзи Мaлинoв вce oщe нe e ocъдeн – нo пoнe бeзcпoрнo e cигурнo, чe e eдин oт бaрoнитe нa криминaлнaтa привaтизaция.Нo нe ce гнуcят oт нeгo. Тeнeкийкaтa, c кoйтo Путин зaкичи Мaлинoв, им ce виждa пo-вaжнa.Тя cякaш им бръкнa в oкoтo – a тe и бeздругo ca пoрядъчнo cлeпи зa бългaрcкитe ни рaбoтици. Нaпримeр: Eврoкoмиcиятa oт гoдини притиcкa бългaрcкитe влacти дa прeкрaтят нeзaкoннaтa държaвнa пoмoщ зa двeтe aмeрикaнcки цeнтрaли „Мaрицa“ 1 и „Мaрицa“ 3.Нa „Кoзяк“ нe уceщaт ли миризмaтa нa кoрупция?"

#3 dedo adji 10.02.2020 в 18:31:24

САЩ издаде забрана на едно име, носено от няколко души, не знам колко са семейството на Миталов, но държавният департамент знае. Отнася ли се забраната и за внуците на Миталов? Ще има още българи с черен печат. А турци и цигани ще има ли? Интересно, че виновникът Малинов е пощаден. Вероятно ще го поканят на среща с ФБР. Треперете, русофили!!! А вие, верноподани, спете спокойно. Мустафа ханъм ефенди обича страната и народа ни. Кога дойде, кога ни обикна.

#4 Хирон 10.02.2020 в 22:46:56

Чета по темата коментари в сайтовете и ми се струва важно да отбележа. че в САЩ разбирането за функционирането на държавата се различава значително от това в Европа и направо радиклано от съществуващото у нас. Понякога като че ли говорим за различни неща, на различни езици и по различни честоти. Имаме концептуални различия относно понятията корупция и мястото на съда. За други понятия също, но тези са от значение за случая. И затова няма нищо случайно в избора на първия посочен корумпиран българин. Казвам първия, но ще има и следващи, не се съмнявайте. Аз забелязвам едно определено разочарование у доста автори и коментиращи, че името някак не отговаря на голямото очакване създадено след интервюто по Нова. Причината за разочарованието мисля (не, убеден съм) е точно в разликите и възприятията, за които споменах. Основанието е корупция и осветеното длъжностно лице е точно този, който трябва да отсъжда по делата за корупция. Първият корумпиран посочен не е депутат, министър, следовател, полицай, чиновник, кмет, генерал или някой друг, а съдия. При това точно от Специализирания съд - там, където се гледат и решават делата за корупция. Има много история на щатската юриспруденция, която ще е нужна за да се обясни този избор, но аз ще използвам една крилата американска фраза от времето на борбата срещу организираната престъпност в Чикаго през 30те години: "Вие само прочистете съдиите! Те ще прочистят всичко останало." За нас, циниците от Европа, това звучи наивно. Но пак все някак се прокрадва едно съмнение. Дали пък не работи?

#5 Онуфрий 10.02.2020 в 23:50:29

Рaзбрaхмe, чe принципът „Вceки e нeвинeн дo дoкaзвaнe нa прoтивнoтo“ нe e вaлидeн тук. ========================================= Правилно, не е валиден, защото тук не става дума за съд. Щатите могат да наложат санкции на когото си поискат и не са длъжни да дават обяснения защо (както могат и го правят други държави).

#6 GETI 11.02.2020 в 10:37:45

Хирон | 10.02.202022:46 Чета по темата коментари в сайтовете и ми се струва важно да отбележа. че в САЩ разбирането за функционирането на държавата се различава значително от това в Европа и направо радиклано от съществуващото у нас. **** Правилно си забелязал. CAЩ нe caмo ca cи приcвoили прaвoтo дa пocoчвaт в cвeтa кoй e кoрумпирaн и кoй нe. Тe ca cи приcвoили прaвoтo дa oпрeдeлят cмиcълa нa пoнятиeтo „кoрупция“. Зaтoвa при тях нямa кoрупция. При тях кoрупциятa ce нaричa „лoбизъм“, a лoбизмa при другитe нaрoди тe нaричaт кoрупция. Фaктът, чe CAЩ ca cи приcвoили тoвa прaвo - дa oпрeдeлят cмиcълa нa думитe, e мнoгo вaжeн, зaщoтo тoвa e дълбoкoтo oпрeдeлeниe зa влacттa. Кoйтo в eднo oбщecтвo притeжaвa прaвoтo дa oпрeдeля cмиcълa нa думитe, тoй влacтвa в нeгo. > "И затова няма нищо случайно в избора на първия посочен корумпиран българин. Казвам първия, но ще има и следващи, не се съмнявайте" **** Аз така и все още не съм разбрал , какви са "корупционните престъпления" на Миталов по силата на Българските Закони ?? Ако някой ме осветли , ще му бъда благодарен... А и какви са "корупционните престъпления" на съпругата и децата на българския съдия Миталов разбра ли се ?!

#7 GETI 11.02.2020 в 10:41:05

Онуфрий | 10.02.202023:50 Рaзбрaхмe, чe принципът „Вceки e нeвинeн дo дoкaзвaнe нa прoтивнoтo“ нe e вaлидeн тук. ========================================= Правилно, не е валиден, защото тук не става дума за съд. Щатите могат да наложат санкции на когото си поискат и не са длъжни да дават обяснения защо (както могат и го правят други държави). **** Точно така! Това се нарича "Международно право по мярка"- силните го прекрояват по своя мярка „В разрез с международното право“. За САЩ е официална доктрина, формулирана още от Рузвелт в началото на 20 в. като политика на „голямата тояга“и я прилагат спрямо останалия свят. Човекът (Миталов) не е обвиняем или подсъдим, не е съден и НЕ е осъден- нито в български, нито в сащски съд- т.е., невинен е, до доказване на противното ! Поне така е при демокрацията- ако е демокрация. Но външният министър и посланика на САЩ обявяват официално и публично поименно конкретен човек за "заплаха за националната сигурност на САЩ", и даже посочват причина- "сериозна корупция" извършвана от този човек(че и съпругата и децата му )! А човекът( и семейство) дори НЕ е искал и НЕ е кандидатствал да му бъде издадена виза за САЩ! И дори НЕ е заподозрян, обвиняем или подсъдим в български, сащски или друг съд! Но вече е "осъден", публично и официално, от външния министър и посланика на САЩ! Схващаш ли за какво иде реч?! А?! САЩ обявяват и ще обявяват на кого и защо ще откажат НЕпоискана входна за САЩ, но НЕ обявяват на кого и защо са отказали вече поискана входна виза. А това са стотици български граждани. При това, става въпрос за НЕсъдени и НЕосъдени от съд за "корупция" български граждани! Защо забраната се оповестява от САЩ официално и публично, ПРЕДИ дори да е поискана виза от лицата, а НЕ при подаване на молбата и кандидатстването за виза- както и при стотици други български граждани?!

#8 GETI 11.02.2020 в 10:43:48

За мен американците с този панаир в България са абсолютна излагация. САЩ буквално си серат на имиджа и си го размазват по лицето , в очите на българското население , това което правят с "борбата с корупцията". Омерзително дебилно шоу. Показателно е че в НИКОЯ ДРУГА СТРАНА от ЕС не си позволяват дори нещо подобно. Корупцията, разбира се, е предлог, предназначен за идиоти. На Мустфето са възложили непосилна задача - да се справи с русофилството на българите със сплашване. Няма да успее, никой никога не е успявал. Лошото е, че България е унижавана по такъв дивашки начин. Гестапо! А слугинската власт мълчи и търпи. По мое скромно мнение факта, че министъра на финансите живее в скъпо жилище без да плаща наем, е по-голяма корупция от обвиневнието към съдията... Да не говорим, че бившия премиер-костов продаде Крeмикoвци зa 1 дoлaр, след кocтoвия 1$ Крeмикoвци ce прeпрoдaдe зa 230 милиoнa ! Примери за видима, брутална корупция, а нещастния съдия -"русофил" им избоде очите.Красота.

#9 explorer 11.02.2020 в 12:29:45

@GETI, "...Човекът (Миталов) не е обвиняем или подсъдим, не е съден и НЕ е осъден- нито в български, нито в сащски съд- т.е., невинен е, до доказване на противното ! Поне така е при демокрацията- ако е демокрация. Но външният министър и посланика на САЩ обявяват официално и публично поименно конкретен човек за "заплаха за националната сигурност на САЩ", и даже посочват причина- "сериозна корупция" извършвана от този човек(че и съпругата и децата му )! А човекът( и семейство) дори НЕ е искал и НЕ е кандидатствал да му бъде издадена виза за САЩ! И дори НЕ е заподозрян, обвиняем или подсъдим в български, сащски или друг съд! Но вече е "осъден", публично и официално, от външния министър и посланика на САЩ! Схващаш ли за какво иде реч?! А?!...." до голяма степен сам си отговаряш на въпроса, човекът не е съден или осъден, но това не значи че не е корумпиран, нали? Колцина са осъдени за корупция през всички тези години, евтинията за номенклатурата от соца, не е ли корупция? А прословутите депутатски кюфтета? Факт корупцията е вероятно най-сериозния проблем у нас, поне що се отнася до функционирането на държавата, а осъдени няма, напротив има съдии, които по съвест пускат хора, за които има съмнения и тече производство. От друга страна има и прокуратура, която също не може да защити своята безпристрастност, по отношение на дейността си. И още нещо, което според мен е важно, в английския език корупция е морална категория много близка до българската дума "гнил", така че в оповестеното име има и закачка, за прогнилата ни съдебна система, но кой ли ще го схване

#10 dedo adji 11.02.2020 в 12:42:12

Излишно се вживяваш, гети. В случая любителката на натовски шамари онуфрийка е права. Както ти можеш, без никакви аргументи и доказателства да не я пуснеш в дома си, така и американците могат да не приемат когото и да било, без да си правят труда да представят доказателства. И те не си правят труда. Ако са последователни, би трябвало да обявят за персони нон грати целия висш съдебен съвет, който 3 месеца не намери фал в скандалното решение на Миталов. Или поне тия негови членове, които са гласували за това. Сигурен съм, че в ЦРУ ги знаят. Но те не държат да бъдат или да изглеждат последователни. Дебелата лелка ни просвети и за още една тънкост на американското законодателство. Че обявяването за персона нон грата може да бъде гласно или негласно. Те го направиха гръмогласно. Защо? Ами, бий самара, да се сеща магарето. Магарето е напълно наясно кой му е магаретарят и отдава чест и с 4-те крака. Случайно ли беше изгонването на 3-ма (засега) руски дипломати? Случаен ли беше шумният шпионски скандал, който също нещо запецна. Бойко известно време си поигра на независим, но го привикаха и вкараха в строя. Преди 6г мънкаше как ще се оправдавам пред Брюксел, сега признава, че се е чудил как да се оправдае пред Тръмп. Ама и на него му е неудобно да ръкоплещи на такива смехотворни обвинения. И правителството мълчи.

#11 GETI 11.02.2020 в 18:40:59

>човекът не е съден или осъден, но това не значи че не е корумпиран, нали? **** Пак и отново- нали едно от най-важните и най-демократичните права на човека е правото му да е считан за НЕвинен(НЕвиновен)- до доказване на противното в съд, с влязла в законна сила осъдителна присъда?! Правната презумпция НЕ е "Виновен- до доказване на противното ", а е "НЕвиновен/НЕвинен- до доказване на противното в съд! Каква е конкретиката на Миталовата "корупция" ? Какви демократични стандарти е нарушил ? Чии човешки права е накърнил ? С какво се е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛ ? Дори по разтегливите козяшки дефиниции за "корупция" - пак нямаме нищо! Защо Миталов трябва да се защитава че не е корумпиран , след като няма изнесена НИКАКВА конкретика в обвиненията на Помпео ? >Факт корупцията е вероятно най-сериозния проблем у нас, поне що се отнася до функционирането на държавата, а осъдени няма, напротив има съдии, които по съвест пускат хора, за които има съмнения и тече производство. **** Е, това се знае от всеки, но защо САЩ до сега не са рекли нещо за съдиите освободили Брандо, Маргините, Митьо Очите, Галеви и прочие? Защо САЩ не говорят за "лобистките" закони позволяващи свинщини в родината ни? От боклуците, до това да има вратички за мастити бизнесмени като Божков, да си въртят лотариите и да не кихат в бюджета, а да минават тънко? Защо няма български депутати в тези списъци? Т.е. от корумпираните, ще бъдат избрани за заколение само определени корумпирани. Интересно какво би станало с държавния секретар на САЩ, ако по същия начин обвини американски съдия в корупция, без да представи доказателства.

#12 explorer 11.02.2020 в 19:51:06

"....Пак и отново- нали едно от най-важните и най-демократичните права на човека е правото му да е считан за НЕвинен(НЕвиновен)- до доказване на противното в съд, с влязла в законна сила осъдителна присъда?!..." Ще повторя за неразбралите, като на третокласници: Горното право предполага наличието на компетентен съд, който да може по безспорен начин, да докаже дали хипотетичното лице е виновно или не. В случая ни казват по дипломатичен начин, че корумпираната съдебна система, е неспособна да изпълни свето предназначение, да определя кое лице е корумпирано и кое не.

#13 GETI 11.02.2020 в 21:46:14

Аха,ясно! След 30 годишно американско присъствие в страната, сега изведнъж се оказа,че корумпираната ни съдебна система, е неспособна да изпълни свето предназначение и то, по ОПРЕДЕЛЕН случай!! Гръм и мълния! Ти да видиш! А най-долното е, че американците атакуват не просто "корумпирания", ами жена му и дъщеря му. На никой не му пука, че има забрана да влиза в САЩ, но тези хора вече са в "списъка на САЩ с корумпирани престъпници". Представи си това дете как вече ще живее като нормално.Изключително долна и гнусна постъпка... Какво общо има това с корумпираната ни съдебна система? И след тази атака на семейството му, какъв сигнал дава това към останалите съдии? Ще посмее ли някой друг да отсъди не в полза на САЩ? Съдиите са корумпирани, не всички, но САЩ ги правят всички още по-корумпирани, буквално поставяйки ги на колене. Непредумишлено.

#14 dedo adji 11.02.2020 в 22:07:20

... предполага наличието на компетентен съд, който да може по безспорен начин, да докаже дали хипотетичното лице е виновно или не. В случая ни казват по дипломатичен начин, че корумпираната съдебна система, е неспособна да изпълни свето предназначение, да определя кое лице е корумпирано и кое не ... ХР, ти се пишеш христианин. Забрави ли думите на Иисус "Не съдете, да не бъдете съдени."? Ти даже не съдиш, а придаваш на господаря Помперо роля, която принадлежи само на Бога. С присъда, произнесена по абсолютно НЕ дипломатичен начин, без грам доказателства. И, също като тебе, министърът чака господарят да му даде доказателства, гледах го тази вечер. Дали господарят ще благоволи, остава да видим. А ВСС не е съгласен. Което нищо не значи. Може да съм наивен дъртак, и все пак, мисля, че половината магистрати в България НЕ СА корумпирани. Не съм сигурен, дали се отнася и до ВСС. Те защитават своята каста, неподсъдна за никого, освен себе си. Гарван гарвану. И все пак, тая каста е образувана по подобие на европейските и американските. С малката разлика, че в САЩ много от съдиите и прокурорите са избират от народа. Последно, кой ще каже кой е корумпиран и кой не?

#15 explorer 12.02.2020 в 10:41:49

деде, понеже ти го рече, ще си позволя да подхвана твоя пример и да го доразвия. Ако видя жената на мой приятел или колега в място за забавления придружена от друг човек и нямам съмнения какво се случва, бих му казал, че жена му кръшка, ако ме пита за съвет по семейните въпроси. Ако иска да я проверява - негова работа, аз повече с нея не искам да имам вземане-даване. Не ми е работа да му давам доказателства, нито да я следя, той трябва да се оправя с нея.

Новините

Най-четените