България чества 107 г. независимост

На днешната дата преди 107 години е обявена независимостта на България.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.

Тържества ще има в цялата страна. През целия ден във Велико Търново ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите "Нова история" и "Затвор", както и храмът "Св. Четиридесет мъченици" и историческата крепост "Царевец".

Кулминацията на честването започва в 19 ч. на площад "Цар Асен I" със строеви хватки и тържествена проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио- визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

#1 Алилуйщина 22.09.2015 в 15:04:02

България е толкоз независима, че нищо не зависи от нея. Затова,някой се е усетил,да НЕ каже… -България чества 107г. независимост- а,е написал правилно.. „На днешната дата преди 107 години е обявена независимостта на България.“ Жалко за един,толкова голям и светъл ден за Българската история. Днес можем да празнуваме,само и единствено в чест на истинските българи от Правителството на Александър Малинов,постигнали независимост на България през 1908г. Светла им памет!

#2 GETI 22.09.2015 в 17:10:32

алилуйка,ама много точно от васално княжество по отношение на Османската империя,България извоюва своята независимост през 1908 година,тоест обявяваме независимостта на България от Османската империя сега против конституцията ни,някой от Великите сили отново вкара турци в „българският“измекярски парламент ..ква независимост бре хора,изнемогваме от зависимост

#3 dedo adji 22.09.2015 в 22:18:15

Гети, не са проблем турците в парламента. Турци е имало и в парламента, приел Търновската конституция. Нашето наказание са чистите българи - турски и евроатлантически измекяри. И тоя прост народ, който 25 години наред ги вкарва. Кво да го правиш - всеки народ си заслужава управниците.

Новините

Най-четените