Награда за лекари, спасили човек "извън правилата"

Лекари от Русе спасиха човек, оперирайки сърцето му, без да са имали право на това. Здравният министър Петър Москов съобщи пред bTV, че те ще бъдат наградени, а не наказани.

Операцията е извършена на 6 октомври. Хирурзи от болницата зашиха сърце и спасиха живота на 45-годишен мъж, намушкан в гърдите. Оказва се, че по закон те са "превишили правата си", тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност.

Вместо да отправят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев взели решение на момента и извършили животоспасяващата операция.

В операцията участвали още анестезиолозите д-р Александрова и д-р Ненчев, както и хирургът д-р Стефан Йовчев. Спасеният мъж не е здравно осигурен.

#2 Виктория Пенелопова 07 17.10.2015 в 10:12:46

Рокаджията, абсолютно не си прав. Медицината е изградена върху субординация, точно като армията. Цитираният случай е романтично изключение. Повечето отклонения от протоколите завършват драматично. Както се казва:"Всяка жаба да си знае гьола". Останалото е анархия.

Новините

Най-четените