Превърнаха старата централа на ОББ в арт галерия

Старата централа на банка ОББ на ул. „Света София" 5 в София се превръща в галерия и пространство за артистични изяви. "ОББ Галерия" беше открита с официално събитие Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп, Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и негово превъзходителство Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България.

Бившата банка сега е изцяло претворена в артистично пространство, в което да се организират различни изложби и творчески събития.

С откриването на галерията беше представена и изложба с над 30 картини от добре познати автори и предмети с антикварна стойност. Сред тях най-старото произведение е картината на художника Васил Маринов "Военен обоз" от 1917 г.

Друга картина, която предизвиква интерес, е тази на Христо Каварналиев. Творбата всъщност има две лица („Море“ и „Морски пейзаж“) и за изложението и е изготвена специална рамка с поставка, която позволява тя да бъде видяна от две страни.


Картината с две лица на худ. Христо Каварналиев

Сред другите интересни експонати могат да се видят творби на Златю Бояджиев, Марко Монев, Анастасия Панайотова, Константин Трингов, Антоний Софев, Радомир Мандов и редица други видни български художници.

Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали видни места в различните клоновете на банката през годините. Идеята на колекцията е да бъде едно своеобразно продължение на подкрепата на ОББ за българската култура и изкуство.

"Знаех, че ОББ е наследник на впечатляващи традиции не само в банковия сектор, но и на традиция в отношение към изкуството. ОББ е събирала и се е грижила за тези картини с десетилетия и откриването на това пространство идва като естествено продължение на ангажимента на банката да играе активна роля в обществото, що се касае до опазване и промотиране на българското творчество и изкуство", заяви пред гостите Йохан Тейс.

"Цели 25 години ОББ събира своята колекция от произведения на изкуството, които обедини в свой собствен фонд, а част от тях с гордост излагаме за пръв път публично в новооткритата ОББ Галерия.  Днес те наброяват 225 творби, разпределени на база експертни оценки в три категории – златна, сребърна и бронзова. Фондът ни е едно богатство – за цялото общество и за нас, защото четвърт век ОББ неотклонно изпълнява своя дълг не само като институция, но и като компания, отговорна за опазването и съхранението на българското културно наследство. Твърдо мога да заявя, че усилията ни не приключват тук. Имаме планове да разширим тази колекция в бъдеще", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ.

"Откриваме това пространство именно тук, в старата централа на банката, с амбицията сградата да не остане обезлюдена, а напротив - с желание да превърнем това пространство в поле за изява на артисти, които имат нужда от подобна зала. Мотивирани сме да превърнем ОББ Галерия в място за обмяна на идеи, вдъхновение, позитивизъм, срещи с изкуства от различен вид", допълни г-н Андронов.

ОББ Галерия ще работи всеки делничен ден от 8:00 до 19:00 ч. и всяка събота от 10:00 до 16:00 ч. Входът за посетители е свободен.


Новините

Най-четените