Днес са Сирни заговезни или Прошка - денят, след който започва Великденският пост. Празникът е винаги седем седмици преди Великден, който тази година ще празнуваме на 19 април.
На тази дата по-младите искат прошка от по-възрастните и обратното.
Това е последният ден преди Възкресение, в който могат да се консумират животински продукти и по традиция на масата има баница със сирене, риба и яйца. Традицията повелява вечерта да има и "хамкане" с халва.
Сред другите традиционни ястия са питка, баница с плодове и в Родопския край - пататник със сирене. В някои краища на България се палят огньове и се прескачат за здраве.
Смята се, че огньовете и факлите гонят злите сили и пречистват душата. Този обичай на Сирни заговезни е описан дори от Александър Фол и до ден-днешен остава сравнително непроменен.
Най-важна обаче си остава прошката.
По-младите се обръщат към по-възрастните и казват "Прости", на което се отвръща с "Простено да ти е".
Няколко рецепти за празничната трапеза можете да видите тук: