Над половината от българите си приготвят зимнина или поне помагат при приготвянето ѝ. Това показва проучване на Изследователски център "Тренд", направено между 29 август и 5 септември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.
Според данните от изследването 79% обявяват, че консумират домашно приготвени продуки и домашен алкохол спрямо 20%, които не го правят.
55% от българите си приготвят различни видове зимнина спрямо 43%, които не се подготвят за зимата по подобен начин. 50 на сто пък твърдят, че участват лично в отглеждането или приготвянето на домашните продукти.
Очаквано, в селата и в малките градове делът, които разчитат на предварително приготвени буркани и консерви, е по-голям. хората по-често си приготвят зимнина. В София 33% посочват, че си приготвят зимнина. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в този процес, отбелязват от "Тренд".
От зимнината, която приготвят в най-голям дял са компотите - 48%, туршия - 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика - 30%, кисело зеле - 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.
Междувременно обаче най-често консумираният продукт се оказва туршията - 32%. Следват компотите - 28%, зеленчуци и зеленчукови консерви - 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, месо, яйца, млечни продукти и т.н.
Изследването показва още, че 8% от българите правят домашна ракия, а 13% я пият.
Въпреки това 53% от запитаните твърдят, че консумират домашно правен алкохол, а 46% - не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% предпочитат домашно червено вино, а 11% - бяло вино.
От запитаните 76% твърдят, че консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството, но за 12% това не е така. Най-младите в по-голям дял в сравнение с другите възрастови групи посочват, че не са съгласни.
В проучването има зададен и въпрос свързан с практикуването на дейности като събиране на реколта, садене, колене на прасе и т.н. 51% от българите посочват, че са участвали в бране/ събиране на реколта, а 44% в садене.
По 42% са съответно дяловете свързани с обръщане на земя/ копаене/ прекопаване, както и с отглеждане на градински продукти. 18% са участвали във варенето на домашен алкохол. 660 хил. българи са участвали в дейности свързани с коленето на прасе. С най-нисък дял от тестваните опции е доенето на добитък, което 7% от българите посочват, че са извършвали като дейност.