По-малко хора, по-малко енергия за промени

Публикуваме коментара на Светослав Иванов от предаването "120 минути" по bTV, а видеото можете да видите тук.

Очаквано, но сякаш неусетно вече сме под седем милиона. Данните на националната статистика, които бяха представени в края на седмицата, са основата, върху която стъпват всички останали процеси, които образуват българската реалност днес.

Процеси, които са в резултат на свиването ни като народ и предопределят политическата, икономическата и социалната картина в страната. По-малко хора, по-малко енергия за промени.

През седмицата видяхме и първата ясна фотография на черна дупка. Изкушените от астрономията знаят как една звезда се превръща в черна дупка. Това се случва в резултат на нарушаване в баланса на взаимодействие на две противоположни по посока сили.

От една страна са ядрените изригвания във вътрешността на звездата, които я карат да се стреми към безкрайно разширяване, и от друга страна гравитацията, която чрез натиска си, я поддържа цяла. Когато тези изригвания загубят своята сила и интензитет, намалява и енергията.

Така, под натиска на гравитацията звездата започва да се свива, докато не изчезне, сякаш никога не е съществувала.

Тези закони на физиката и на Вселената са толкова универсални за всяка област на живота. Ако в едно общество започне да угасва огъня, ако то изгуби своята вътрешна динамика и гражданска енергия, то започва да се свива към вътрешността си. Свиващите се общества гледат към себе си и все по-малко мислят за случващото се отвъд. А гравитацията, освен политическа, икономическа и социална, е сила, идваща от заобикалящото същото това общество пространство. То мачка все по-отслабващите народи под напора на глобалните процеси.

По данните на националната статистика средната възраст на българина вече е 43 години и осем месеца. И този човек е уморен. На моменти, той се чувства като пенсионер без да се е пенсионирал. На него вече или му е през...., или се хвърля в крайности. Той не вярва на никого и не се стреми към нищо, което да е встрани от бита. Той се чувства все по-смазан от тежестта на гравитацията.

Нови над 30 000 души са напуснали България само за миналата година. Всеки втори е в златната си, трудоспособна възраст. Тези хора ще липсват на българската икономика, те ще са онези липсващи на чуждестранните инвеститори, които все по-трудно планират растеж на бизнеса си заради намаляващата работна ръка.

Но можем ли да ги обвиняваме? Всеки търси личното си щастие, за него и за неговото семейство. Никой не трябва да пропилява най-хубавите си години, за да е нещастен.

На тези хора не им е лесно, в никакъв случай. Много от тях не успяват, но поне опитват. Трябва да сме сигурни и че много от тях са готови да се върнат.

Когато отново се събере критична маса от гражданска енергия, която с нова сила да разпали огъня в нашето общество. Със същата сила, която да върне баланса, който позволява на една звезда да се разширява, без да бъде смазвана от гравитацията.

Логичният въпрос е - има ли потенциал изобщо днес да се породи подобна енергия? И знаете ли, отговорът не се крие в политическата гравитация, а е по-скоро резултат на все по-слабите вътрешни съпротивителни сили.

Нека бъдем реалисти - свиването ще продължи. Въпросът е докога?

#2 Онуфрий 14.04.2019 в 23:39:05

Сега икономиката се свива и не е евтино да имаш повече от 1 или 2 деца(то и две не са лесни ама айде). =================================== Не знам за кое "сега" говориш, но през последните години кономиката расте, (макар и с не толкова, колкото би могло). През следващите години прогнозите са също за расртеж. На Запад имат достатъчно пари, но и там нещо не са се засилили много да раждат.

#5 explorer 15.04.2019 в 12:10:00

Въпросът не е колко милиона сме, а колко работа вършим. Как се чувства населението, е едно, а какво прави същото население, за да подобри положението си, е друго. И първото е следствие на второто, а не обратно. Апостол Павел казва, с вярване ходим, а не с виждане. И ако добавим и казаното от ап. Яков, че от делата се вижда вярата ни. То ние сме точно там където трябва да сме, и да обвиняваме някой друг за положението ни, е смешно и тъжно едновременно.

#6 Shotgun Predator 15.04.2019 в 12:24:44

Статията почти не я четох, само тук там. Че населението на България се свива е проблем, до толкова че един от факторите, който биха могли да донесат икономическо прогрес го няма и пенсиите ще останат ниски. Има закон за бюджета на НОИ, там ясно се вижда, пенсионните вноски на работещите са около 5милярда, и държавата добавя още толкова за да е средната пенсия около 350лв. Това са фактите, има пари колкото да умират старците от глад по спирки и площади. Всички които живеете в България много добре го прочетете това. Живота в България ви обрича на бедност във старостта ви. То вече е почти като в САЩ, хората си бачкат докато могат да стоят на два крака. Тази тенденция ще се засилва.

#7 Shotgun Predator 15.04.2019 в 12:24:46

Статията почти не я четох, само тук там. Че населението на България се свива е проблем, до толкова че един от факторите, който биха могли да донесат икономическо прогрес го няма и пенсиите ще останат ниски. Има закон за бюджета на НОИ, там ясно се вижда, пенсионните вноски на работещите са около 5милярда, и държавата добавя още толкова за да е средната пенсия около 350лв. Това са фактите, има пари колкото да умират старците от глад по спирки и площади. Всички които живеете в България много добре го прочетете това. Живота в България ви обрича на бедност във старостта ви. То вече е почти като в САЩ, хората си бачкат докато могат да стоят на два крака. Тази тенденция ще се засилва.

#9 deaf 15.04.2019 в 15:16:13

То е ясно,че повечето сте червени тролове,но кой ще ви повярва на лъжите,че нямало пари?! БВП на България е 100млрд.,но тя отделя за пенсии 5млрд.!

#10 explorer 15.04.2019 в 15:22:08

бароне, въпроса не свършва с пенсионирането, за това говори ап. Павел. ...а ако чакаш на пенсионната система, въобще не се коси за цифри, всичките клонят към нула.

#12 deowin 15.04.2019 в 16:52:13

>На Запад имат достатъчно пари, но и там нещо не са се засилили много да раждат. Раждаемостта корелира обратно със социалното развитие и сигурността, защото редица от факторите, които й влияят, са пряко следствие от нивото на развитие на обществото. Връзката е с много силна статистическа значимост. Най-висока раждаемост има в обществата, подложени на най-много стрес и несигурност - погледни къде свети картата тук, например: https://en.wikipedia.org/wiki/Birth_rate При всички животински видове е така - несигурността в това дали поколението ти ще оцелее води до по-голяма раждаемост. Това е доста добре познат феномен. Тоест, ако раждаемостта в България е ниска, то не е защото хората нямат пари да отглеждат повече деца. >не знам откъде си разбрал че икономиката расте ама на 99,9999 % от населението му се струва точно обратното Ако наистина беше така, то предполагам щеше да е защото 99.9999% от населението нямат дори бегла представа нито какви за икономическите показатели, нито къде могат да ги погледнат, нито какви всъщност са им тенденциите. Аз лично доста харесвам този сайт, който представя чудесни визуализации на основата на няколко доста силни широко използвани и добре документирани икономически data sets от международни организации с добре описана методология на събиране и изчистване на данните: https://atlas.media.mit.edu/ Според него (https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/bgr/) доста от икономическите показатели на България се развиват доста добре, макар че далеч не всички.

#13 Solmyr 15.04.2019 в 20:10:45

Има сходство между механизмите превръщащи една звезда в черна дупка и едно умиращо общество. Но има и разлики. Звездата претърпява преобразяване под натиска на собственото си гравитационно поле, докато обществото умира подобно на живо същество. Първо се разрушават връзките между отделното същество и останалите. После се разрушават връзките с най-близките; семейството и старите приятели. Накрая идва и вътрешната разруха. Но докато при отделното създание това е естествен процес, то в един социум това е следствие от поява на нещо неестествено. Може би зловредно външно влияние, може би поява на вътрешен сговор между нездрави индивиди заели господстващо положение. А може и двете. В такива случаи единствено връщането към изконните ценности; любов към ближния, към семейството и към рода може да избави болното общество от разрухата. В такива случай само вярата може да бъде спасение, но никога парите.

#14 deowin 15.04.2019 в 20:52:18

>В такива случай само вярата може да бъде спасение, но никога парите. Много хора биха оспорили само думата "само" в горното изречение.

Новините

Най-четените