Из-ЧЕЗ-ват

Днес е 25 февруари. Ако предаването „120 минути" започваше на тази дата преди 5 години, неминуемо този коментар щеше да е за пет дни по-рано подадената оставка на българското правителство. Припомням ви, че кабинетът "Борисов 1" сдаде властта след масови протести в резултат на по-високите цени на тока.

Те толкова силно разтърсиха държавата, че виковете по площадите далеч не бяха само срещу енергийната политика на кабинета, но и срещу целия политически елит и монополите.

Протестите бяха само 11 дни, но за това време ГЕРБ натрупа толкова много негативи, че прецени, че е по-добре да се оттегли, за да тушира напрежението и да спаси имиджа си.

Оттегляйки се, Борисов обеща да намали цената на тока. Няколко години по-късно, някои енергийни експерти твърдят, че тя се задържа изкуствено по-ниска, за да не се повторят протестите от 2013-та. Но се отваря дупка, която периодично се пълни, отново с нашите пари.

Паметта е особено важна и не само в журналистиката. В този забързан информационен вихър, в който важните събития лесно се забравят или се изместват от всякакви теми, има нещо много важно, което хората по върховете на държавата не трябва да забравят.

След като "ЧЕЗ" се оттегля, трябва да се запитаме - кои са чуждестранните инвеститори, които работят с България?

Повече идват или повече си отиват? В цели индустрии навлизат компании, които се купуват чрез подставени лица или със скрити в офшорни зони собственици. Това реални чуждестранни инвестиции ли са или местни хора се крият зад офшорните си компании и изкупуват бизнеса на отиващите си чужденци?

Няма спор, че в някои сфери, България бележи огромен успех. ИТ сектора и високите технологии са ярък пример за инвестиции от големите в бранша. Но има и толкова много от обратните примери, че сме в правото си да се съмняваме всеки път, когато някоя фирма с офис без табела и бедна биография купи важна за всички нас компания, която има отношение и към бита ни, и към индустрията, а и към политическата стабилност.

Не е грях да се казваш Гинка. Нито Теменужка.

Но когато Теменужка подаде оставка заради познанството си с Гинка, която обществото не познава, ние сме длъжни да попитаме познатата ни Теменужка - откъде познава Гинка. Поне това. Как я познава - като човек от бранша? Като външен човек за бранша? Като почтен човек? Или като непочтен човек? Защото едно познанство не е причина за оставка. Всеки от нас познава много хора. Но въпросът е - как ги познава. И какво следва от тяхното познанство.

Защото новият собственик на "ЧЕЗ" освен голям бизнес, получава в ръцете си и силно оръжие за влияние върху всяко правителство, което може да бъде разклатено както през 2013-та. Точно заради това тази дейност е под лицензионен режим и има стратегическо значение за националната сигурност.

Ако малка фирма може да купи такъв бизнес, какъв сигнал е това за състоянието на държавата ни?

Не е грях да се казваш Гинка. Но корупцията у нас отблъсква големите инвеститори. И ни кара да се съмняваме във всичко и във всеки. И май сме сами - защото тези, чийто съмнения трябва да защитават интереса на държавата, често си затварят очите или участват в сделките.

#1 pixie 26.02.2018 в 10:39:21

Най-интересният въпрос е ЗАЩО Теменужка Петкова подаде оставка, след като сделката е чиста, според клетвите на герб? Без някой да и я искал, веднага след въпросната сделка и с обяснения, че познавала Гинка Върбакова, но не и била кума. Когато хората започнат да се обясняват без някой да им го искал, звучат точно като гузния, дето бяга негонен. А че след подобни "чисти" сделки всеки чуждестранен инвеститор би се замислил, не, би се отказал, да инвестира в нашата страна, е повече от предвидимо.

#2 Гризли 26.02.2018 в 11:53:44

Pixie, за мен по-интересния въпрос е защо все още има хора, които гласуват за гербавите, след като постоянно има (такива) огромни скандали? Дори самото изказване "Аз ще си подам оставката, вие пак ще ме изберете" е достатъчна причина такъв индивид никога повече да не стъпи във властта. А пък ако съберем всичките му изказвания и скандали през последните години, то не във властта, ами и в България не трябва да стъпи същия този човек... Прав беше онзи БСП-ист с изказването за 80-те процента. Само забрави да уточни, че те са от избиращите все същия...

#3 pixie 26.02.2018 в 12:08:25

Гризли, това е другият въпрос, който не ми дава мира. Във форумите 90% от постовете са против герб, всички масово ги критикуват, даже открито плюят, но изборните резултати, както отбелязваш, са все в полза на герб. Има два варианта: или наистина сме ненормални, или изборите са нечестни. Друго логическо обяснение няма. Повече ме тревожи, че се примиряваме със ситуацията. Не знам докога ще търпим. И защо.

#4 Maquina 26.02.2018 в 14:14:43

Pixie, има! 100-на активни с по 30 регистрации пишат в 10 форума по 10 пъти на ден. Сложи знак за умножение между числата и готово ;) Ей го например The Rock/ Монката/ Иво Минджев/.... Едно и също му дрънка латерната. Кафевите му експлозии са едни и същи из целия бг нет. Сериозно: пищещите по форуми в Бг не са толкова много, но са доста продуктивни.

#5 GETI 26.02.2018 в 15:04:56

никой в България не може да изгради соларен парк, без да има политическа подкрепа. а Върбакова ни разказва една приказка за работливото селско момиченце , което изкарала с честен труд едни 100 млн. , които сега ще заложи за сделка. същата приказка на ГЕРБ за пожарникарчето Бойко , който с много "ум и знания" поведе българския народ и стигна до Министър председател. очевидно, че Петкова и Борисов са вероятно с тлъсти комисионни и са участници с нечиста прикрита сделка. ние не слушаме и не четем само приказки или Винету. ние знаем , че никоя банка няма да отпусне кредит без обезпечение и то по- голямо от кредита. а кака Гинка е ясно като бял ден , че няма такива пари. ясно е също, че тогава вероятно тя ще заложи на кредит имуществото на ЧЕЗ, в това число и цялата електропреносна мрежа. какво ще стане след това? ами това фалшиво дружество ще спре да плаща, Хапарцумян ще вземе елекропреносната мрежа тихомълком и накрая, този който трябва, ще го купи на скрит вътрешен търг заедно с дълговете. тези схеми не ги е измислил Бойко, те са известни отдавна,а ние сме глупаците. не може половината електропреносна мрежа на страната да е ипотекирана и това да не е въпрос на национална сигурност и някакви селянки пишман енергетички да се зъбят, правят на знаещи и велики на цял един народ.ако има 100 млн. трябва да е платила милиони данъци . защо НАП не проверява и изнесе информация? защо не се казва банката? защо ДАНС досега не е спряла никаква сделка? защо чехите напускат България ? какво ги е уплашило и как така се отказват от печеливш бизнес ? цирк за малоумници! но,всичко е точно! важно е, да не е гадна комунистка!!

#6 Dox 26.02.2018 в 22:41:57

Някой знае ли, какво е мнението на т.нар. "патриоти", дето са във властта? Нещо не съм ги чул по въпроса. Може би събират информация и я "анализират"? Ако наистина е така, ще почакаме. Вероятно те ще кажат "истината". Само дано не се окаже, че е късно!

#7 AlahAkbar 26.02.2018 в 23:50:45

Питай миризливият дъртак, ма нещо е глътнал вода и се е покрил.

#8 Dox 27.02.2018 в 07:22:05

Едва ли, Акбарчо. Той е опитен плувец. Вероятно е заминал да кара на немците парахода. Може пък ФаСула да каже нещо интересно по въпроса. И Картаген най-после да бъде разрушен... .

#9 sim4o 27.02.2018 в 16:52:22

Dox | 26.02.201822:41 Някой знае ли, какво е мнението на т.нар. "патриоти", дето са във властта? Нещо не съм ги чул по въпроса. ------------- "Атака" и ВМРО взеха отношение отдавна: 14.01.2013 г. - Сидеров не спести разочарованието си, че след констатациите на премиера не е последвало нищо за дружествата. „Има достатъчно основания за разваляне на договорите", категоричен е лидерът на Атака и призова Енергото да бъде върнато в български ръце. Аргументът, че ЕРП-тата ... 6.04.2013 г. - ЕРП са организирана престъпна група за източване на България. ДКЕВР е проводникът, по който трите последни правителства източват икономиката. Магдалена ТАШЕВА. На 1 април партия АТАКА внесе сигнал до Европейската комисия за нарушенията на българското законодателство и ... Но не помня да сте ги чули? Сега (в неделя- 25.02.201 Сидеров се изказа по Неделя 150 на БНР (има го интервюто в сайта на радиото) .. Освен това съвет - да се отвори сайта на "Атака" , или търсачка, вместо да се пита с любопитно светнали очици из форуми .. Успех желая! То не е трудно-в информационен век живеем

Новините

Най-четените