Легитимирането на юмруците

Докато малоумно се бием около Истанбулската конвенция, един човек беше умъртвен от деца. Видяхме, че други болни деца са системно тормозени от възпитателите си.

Насилието толкова стабилно и естествено е заело позиции в родината, че се е превърнало в нормална реакция - като смеха, като плача или страха.

Свикнахме да ни излизат с бухалки, щанги или крикове от съседните автомобили, за да ни бият, че се бавим на зелен светофар.

Учим децата си да оцеляват в такива ситуации, като мълчаливо навеждат глави и се примиряват - знаем, че няма кой и какво да ги защити.

Слушаме как съседът крещи на жена си, че ще я убие, и усилваме звука на телевизора, за да не чуваме писъците й изпод юмруците му.

"Техни си работи - казваме - няма да се месим, че знае ли човек - може и ние да го отнесем."

Когато влизаме да раждаме децата си, имаме едно на ум, че някоя от акушерките може и да си изпусне нервите и да ги нашамари още новородени - да свикват, че това ги чака. Бием си лекарите, когато идват да ни лекуват, защото "и да не са го заслужили, все някога ще го заслужат".

Пращаме децата си на училище и треперим дали някой съученик няма фатално да ги ръгне с нож, защото нещо у тях го е подразнило.

Молим се дъщерите ни да се влюбват в свестни мъже, които няма да ги пребиват. Надяваме се синовете ни да не се превърнат в насилници.

Така бавно и полека, неусетно почти, отглеждаме новите българи - тези, за които нито един живот не е ценен, ако не е според техните лични правила. Българите, които не говорят, а бият. И убиват...

Убийството на бездомника, извършено от две малолетни момчета преди няколко дни, потъна около новините за скандалите около Истанбулската конвенция. Дори не го регистрирахме подобаващо в социалните мрежи - някакви тинейджъри претрепали един цирей на обществото, какво толкова?! Всеки ден се случва, тук поне убитият не е дете или млада жена.

Някъде се прокрадна и тънкото уточнение, че момчетата, извършили престъплението, са "от определен етнос". Това съвсем тушира възмущението, защото всеки се досеща кой ще да е този определен етнос - същият, от който са всичките проблеми в държавата на белите, чистокръвни и расови българи.

Някъде съзрях и коментар "Чий живот е по-ценен - на две момчета на 14 и 13 години или на един клошар над петдесетте?!"...

Убийството на този мъж обаче е различно. То не е извършено ей така, по "детски", без да си даваш сметка за последствията и без да знаеш, че краят може да е фатален.

Това е дългосрочно, мислено, търсено убийство. Започнало в един ден, но продължило отново два дни след това. Децата, пребили веднъж човека, са се върнали пак - да си го бият отново, да си го довършат. Като чучело или боксова круша, които им принадлежат и са на разположение винаги, когато им е гневно. А то им е гневно винаги. Защото у нас по принцип всички са гневни и на всички им идва да бият наред.

В т.нар защитено жилище, оказа се, болните деца също не са защитени. Този път над тях избиват злостта си онези, които трябва да се грижат за здравето и сигурността им.

Женици на средна и над средна възраст, които сигурно са нечии любящи майки и баби. Които се грижат за някого у дома, съчувстват на героите от сериалите и плачат с тях над злочестата им съдба. Които вероятно ходят на църква, палят свещи за здраве и бог да прости и молят бог да види усилията и смирението им.

Жени, които имат семейства и домове, в които се чувстват защитени. Кой знае всъщност - може и да са от онези една от четири жени, които в собствените си домове са най-малко защитени...

Горещите спорове около ратифицирането на Истанбулската конвенция показват ясно нещо плашещо - насилието у нас е нова, осъзната нормалност. То не само е част от ежедневието ни, но вместо да се борим, ние се съобразяваме с него. Самият дързък отказ от приемането на документ, задължаващ да се създадат механизми за защита на най-уязвимите на насилие, е доказателство за това.

И което е по-страшно - подкрепена от църковната анатема и огнения средновековен отпор на най-голямата лява партия, тази съпротива всъщност легитимира насилието. Защото дава повод на онези, които още тази вечер ще посегнат на жените и децата си, да си мислят, че не правят нищо лошо, няма кой да ги съди и няма кой да ги накаже.

И така тази вечер, в онзи дом, където един мъж ще набие една жена или едно дете, полека ще се възпитат следващата жертва и следващия насилник.

Този, който утре ще пребива болни деца, защото най-после му се е отдала възможност да малтретира и той някого.

Този, който ще убие бездомник, защото животът, тялото и правата на другия са по-малоценни от неговите собствени или му принадлежат. И този, който ще търпи да го унижават, изнасилват и бият, защото ще вярва, че така правят всички и си го е заслужил.

Всички тези хора от недалечното бъдеще на България ще са убедени, че в този живот и на този свят просперира и печели физически най-силният.

Това, скъпи сънародници, е оскъдното мислене на пещерния човек.

#1 Виктория Пенелопова 07 24.01.2018 в 21:43:29

Българите живеят в 2 паралелни свята. Веднъж - правят баница с късмети и целуват внуците си и втори път - шамарят, крещят, обиждат,бутат се, обиждат. Лели с шушлекови якета от комунизма и чичита със зелени дрехи на бивши военни. Веднъж са добри и 2 пъти са зли. Ако ги питаш, няма по-добродушни от тях. И комшиите им мислят така. И те са със същите якета. Ама децата им убиват. Ама и те са добри деца, хрисими, хранят кварталните котки......преди да ги нацелят с прашките. Обществена шизофрения?!? Никой не е този, за който се представя. Както винаги има изключения.

#2 follow_the_cash_flow 25.01.2018 в 09:00:33

Много елементарно манипулативни ви са сравненията. Не може да изтъквате цялото насилие и простащина, като причина за въвеждане на тоталитарни мерки за контрол и диктат на модели на възпитание. Сякаш, ако те са вече били приети, всички жертви на насилието сега не биха били жертви. --- Айде по сериозно. Разберете, че не ви вярват. Нямате авторитет да налагате модели, от които нямате представа какъв ще е резултата. Пробвайте си тези модели изолирано, с вашите си деца, пък ние ще видим и ще решим после ;). Аз лично едва ли ще се наложи да се моля сина ми да не е насилник. Ако въобще имам син, бих се молил да не стане п'дерас. Да може да се реализира финансово, за да може да се реализира като човек (за съжаление това е задължителното условие), да има нормално семейство и деца. --/ Липсата на време, натиска на разходите за консумация - това са нещата които предизвикват стрес, здравословни проблеми, насилие, изпедерастяване, бягство от отговорност в живота чрез търсене на 'джендър' идентичности. Търсене на методи, неосъществените бета мъжки да станат покорни слуги. Най-добре евнуси, или поне покорни пасивни пед*еруги. Както и бягство от решаване на истинските проблеми на обществото и отклоняване на фокус и енергия. ЦЕЛЕНАСОЧЕНО !!!!

#3 citizen z 25.01.2018 в 09:03:43

Да, това с "определения етнос" е поредната глупост. Какъв проблем е да кажат, че тези тийнейджъри са от цигански произход, явно Хелзинкският комитет - г-н Кънев е наплашил органите и те са много внимателни, какво казват и как го казват. Колкото до пре/у/бития мъж, защо цирей, той е жертва на обществото, едва ли е избрал да живее по този начин. В цирей, (те все още са пъпка) може да се превърнат тези деца, оттук нататък те вече имат клеймото на убийции и предвид социалната им среда ще тръгнат по наклонената права.

#4 citizen z 25.01.2018 в 09:12:07

"Оф стига с тоя клошар, един паразит по—малко. Точно тия се качват по автобусите, смърдят, досаждат с просия и загрозяват градската среда. С нищо не са по различни от бездомните кучета.", Сheung, като малък/ка да не са те изпускали на главата ти?

#8 pixie 25.01.2018 в 10:37:42

"Самият дързък отказ от приемането на документ, задължаващ да се създадат механизми за защита на най-уязвимите на насилие, е доказателство за това." - Ей това изречение ме подразни адски много. Никой все още не е отказал да приеме Истанбулската конвенция. Водят се, или би трябвало да се водят, обществени дебати и то не относно приемането на идеята ѝ, а относно неясноти в съдържанието или превода. Както и думички като "джендър", които нямат аналог на български в смисъла, в който са използвани в текста на конвенцията. Ако текстът не предполага разни тълкувания, които могат да бъдат потенциално използвани с нечисти цели, а си е точен за разбиране, не като закон с вратички, вероятно ще бъде приет по-радушно. Всъщност точно там е проблемът, а не че българите не искат да подсигурят защитата на жените и децата си от насилие. Аз лично съм с двете си ръце за подобен документ, ако всичко в него е кристално ясно, защото съм против всякакво насилие без значение срещу кого е - хора, без значение от техния пол (не джендър, щото това е само и единствено граматическо понятие за мен) и възраст, раса, етнос или друг разделителен признак. Еднакво против съм и срещу насилието над животни.

#9 mrynmryn 25.01.2018 в 10:39:39

Не на насилието над жени! Не на третия пол! )) Това, че си против концепции като "трети пол" не те прави насилник! Не е толкова сложно за разбиране това )

#10 Гризли 25.01.2018 в 11:26:44

Касимова, нещо ми се струва, че "натвърдваш" за приемане на Истанбулската конвенция... Да не си привърженик под прикритие? Не е срамно да имаш мнение - кажи го директно. А колкото до насилието в ежедневието - не гледаш ли новини? На чу ли за стрелбата в Америка (за пореден път), не чу ли за онези родители изроди и 13-те им деца? Не помниш ли нападенията в Кьолн, не си ли чела за нападенията в Швеция? Не само в България е така... Ако обичаш не изкарвай българите най-големите варвари, навсякъде се случват лоши неща. Един ненормалник е ненормалник навсякъде по света, не само при нас...

#11 Lucius 25.01.2018 в 12:21:28

Абсолютно съм съгласна с коментара на Гризли! Омръзна ми вечно да ни изкарват най-пропадналите, най-агресивните, най-простите! Модерно ли е или се прави целенасочено - това се питам аз! Насилие има, имало е и ще има, независимо в коя държава си. Аз лично съм тотален пацифист и мечтая за едно общество, в което Доброто винаги побеждава, а Зло няма, но, уви, си давам сметка, че това е утопия. До сега не сме съумели да го осъществим- нито в БГ, нито в САЩ, нито в Русия. Разбира се, че действията на тези две деца, са повече от осъдителни, те се ужасни и отвратителни. Разбира се, че е отвратително да биеш жена си (или мъжа си, че и такива случаи познава историята!!!). Да не мислите, че в Испания, където има най-много жертви на домашно насилие - жени, им е лесно. Ама никой не е тръгнал да говори, че испаниците, като цяло, за нищо не стават, каквато теза лъха от тази статия! И, освен това, смятам, че има огромно значение, че тези деца са от "по-специален" етнос!

#12 GETI 25.01.2018 в 12:24:21

абе,що след като всичко било за домашното насилие срещу жени и деца, то почти половината от НПО-та в тази работна група по въвеждане на Конвенцията са все с „джендър” и ЛБГТ профили? щом са толкова чудотворни тези конвенции, да вземем да приемем „Конвенция за борба с корупцията”, „Конвеция за борба с организираната престъпност” и т.н...и групата от независими експерти (GREVIO),да наблюдава за спазването на законите и от тези конвенции.

#14 паяка 25.01.2018 в 15:44:17

Шамаренето на чужди деца , когато отговаряш за тях, не е новина. При това го отнасят и не само "ничии" деца по интернати. Някога в т. нар. добър соц , бях на пионерски лагер в Сочи в СССР с голяма група други добри деца на още по-добри родители. За това, че не спях следобяд ( а бях на 13 години, как ще спя, бе!?) луда наша отговорничка българка ме зашамари . Шамарена съм и от баща на моя приятелка ( всички 8 момичета от стаята го отнесохме ), с която бяхме на лагер в Обзор, а той беше дружинен ръководител ли, що ли, нещо като комендант на лагера, защото не ходехме в строя, връщайки се от поход в планината. Удри, таа мачка не е наша!

#15 Вълков 25.01.2018 в 16:06:03

"Бившият доктор на олимпийския отбор по гимнастика на САЩ Лари Насър получи присъда от 175 години затвор" миме как стават тия работи в САЩ където господства джендър идеологията ?????????????????????????????????????????

#16 dedo adji 26.01.2018 в 01:06:10

Обичайният тюрлю гювеч от отвратителни образи на марчто касимова, този път гарниран през абзац, през два с истанбулската конвенция. Ибрахим от силистрнско пребил до смърт Айшето, защото конвенцията не е ратифицирана. Венцеслав застрелял жена си по същата причина. Във Варна една сюрия цуганета усмъртили един колшар. Стоп. В конвенцията няма една дума за защита на клошарите. Акцентът е за защита на жените, между другото и на дацата, ако тия изродчета могат да се смятат за деца. Те трябва да се затворят в килия с гумирани стени и ключът да се хвърли на дъното на Черни море - 2245м. Но тогава марчето и истанбулските наставници първи ще се облеят вв крокодилски сълзи, ама как може, и те са човешки същества. НЕ СА. Те са мутанти. И никаква конвенция няма да ги направи човешки същества Предлагам малко материал в подкрепа на марчето. Англия не е ратифицирала истанбулската конвенция. Затова там 12 годишни деца извършиха убийство. Те вече пораснаха и май ги пуснаха и полагат специални грижи за психиката им. САЩ не са ратифицирали истанбулската конвенция. Затова там държаха 13 деца на вериги. Русия даже не е подписала истанбулската конвенция. Затова присъедеини Крим и застреляха Борис Немцов. Продължавай в същия дух, марче, грантове нще има.

#17 jens xp 26.01.2018 в 09:15:42

Още колко дни ще стои тук тази статийка? Тази глупачка вече е втръснала на всички, ама не се изморява. Тотална творческа импотентност.

#18 sim4o 26.01.2018 в 10:50:25

Касимова е права, че не Конвенция а май други неща ще оправят положението : Ето, да не съм голословен- примери: . Престъплението е станало в село Карапелит. Жертвата е на 77 години. Тя е била изнасилена. След това насилникът е извършил и грабеж на последните 200 лева от дома й. Пострадалата е цялата в синини от нанесения й побой. .. За случая бе потвърдено от окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов, който каза още, че извършителят не е разкрит. .."За пореден път във врачанското село Малорад възрастна жена бе убита заради пенсия. Трупът и е намерен от инкасатор... .. " „ самотно живееща старица от пловдивското село Крислово, която на 9 декември е била нападната от двама .... Двамата отишли ... до дома й и я нападнали за 100 лева и купичка пържени картофи. Оттогава 85-годишната баба живее в постоянен ужас . Илиян Здравков има общо 6 присъди. По време на убийството на Вероника той е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година. ... димитровградското село Злато поле. Похитителите завързали ... с тиксо, ... с юмруци и .. Жената сама се освободила и телефонирала на дъщеря си, която пък известила полицията. 42-годишната жена се обадила на полицията в Димитровград снощи около 21.50 часа. Съобщила, че около 21 часа в къщата на родителите й в село Злато поле е осъществен грабеж. Съсед откри труповете на 85-годишната Милка Ивановска и 84-годишната Радка Митева от село Стежерово на 13 юли 2010 година. Бабите бяха удушени след изтезания, ден след като взели пенсии. Садистите им вързали ръцете и краката, и напъхали забрадките им в устата. Едната старица скрила парите в буркан в мазата и те останали непокътнати. Плячката от другата са 120 лева. Бандитите преди това убили кучето на една от жените, които живееха в съседни къщи накрая на селото. Вдовиците съседки Радка Митева на 83 г., и Милка Ивановска, на 85 г. ,бяха намерени удушени в къщите си. В устата им били натъпкани забрадки и парцали, ръцете и краката им били вързани зад гърба. Задушени, жените издъхнали в страшни мъки, докато въздухът им свършвал. Преди да нахлуят при Радка, престъпниците умъртвили кучето ѝ с мотика. Под дюшека й намерили 120 лева. При Милка не открили пари - тя била скрила всичките си 110 лв. в буркан в мазето. А пък ето - за какво е конвенцията - САМО за Домашното Насилие ..

#19 sim4o 26.01.2018 в 11:09:43

Гризли | 25.01.201811:26 Не само в България е така... Ако обичаш не изкарвай българите най-големите варвари, навсякъде се случват лоши неща. Един ненормалник е ненормалник навсякъде по света, не само при нас... ----------------- В България е ужас .. циганетата убиха бездомник въвВарна, убиха с ритници мъж в Правец, нападнаха в Асеновград, убиха в Раднево, убиха в Смолян, убиха в Бяла, нападнаха в Нова Загора .. ------------------ "Мъж на 64 години бе пребит до смърт в центъра на Правец от група млади роми заради забележка..." .."Ромите, които пребиха до смърт 63-годишния Стоян Иванов от Правец в петък вечерта, са се покрили, а от катуна им е останал само един потрошен фургон. Целите семейства на убийците са се омели от мястото, което са обитавали." .."На 1 август с. г. посред бял ден в село Мечка крадла съсече с брадва 75-годишния Тодор Занев в коридорчето на къщата му. Той бе открит в локва кръв, а черепът му бе счупен на 6 места. " .." преди време вдовица, майка на 3 дъщери, бе измъчвана, изнасилена и убита. Цигани се гавриха със старец - той не можа да понесе униженията и сам си върза примката на тавана вкъщи". Това разказваха треперещи стежеровчани .." ..".. димитровградското село Злато поле. Похитителите завързали ... с тиксо, ... с юмруци и .. Жената сама се освободила и телефонирала на дъщеря си, която пък известила полицията. 42-годишната жена се обадила на полицията в Димитровград снощи около 21.50 часа. Съобщила, че около 21 часа в къщата на родителите й в село Злато поле е осъществен грабеж..." .."20.09.2017 г. - Дете на 12 години е било пребито брутално от роми в София. Това разкрива близка на семейството, която е публикувала и снимка на момчето. По думите й нападателите сами си търсели повод за побоя и са проявили нечувана жестокост. .." .."4.09.2017 г. - Истински екшън се разигра край Пловдив в събота вечер – група роми нападнали с метални тръби мъж и жена. .." Мога още да давам примери. Ей за ТОВА говори Касимова.. за това, че покрай антибългарската соросоидна мръсна паплач, свикнахме с насилието .. насилие над жени, деца и старци! И трябва нещо да направим! Да се завъртим във Виена, покрай Художествената академия .. да видим някой неприет?? Касимова

Новините

Най-четените