Няма джендър, няма проблем

Полувремето започна с щурм срещу Истанбулската конвенция, и завърши с морална победа срещу "третия пол". Съдията - вечният джендър в съзнанието на ултрасите - този път свири в синхрон с трибуните.

"Обединените-в-кавички-патриоти", които довчера бяха готови да се блъскат, щипят, нокаутират и обезглавяват в кулоарите на Народното събрание, сега се поздравиха с историческа победа.

С чувство за изпълнен дълг се видя и Корнелия Нинова. Има защо да се радва - лидерството й в БСП висеше на два гласа разлика малко преди да пламне пожарът с Истанбулската конвенция. Ето това беше външният дразнител, който й позволи най-после да закрепи властта в собствената си партия, за изненада на Станишевата ПЕС.

С малко хитрина ГЕРБ се отърва от отговорност, като прехвърли грижата на Конституционния съд, а той, като по часовник, отсъди "мир да има" в последния работен ден за парламентарния сезон.

От Бузлуджа до Патриаршията - всички са видимо доволни. Край на морално-битовото разложение, край на конспирацията срещу българщината. Няма джендър, няма проблем.

А докато КС слагаше хикс върху Конвенцията за борба с насилието срещу жени, телевизиите отразяваха поредната фамилна драма - побой над 35-годишна жена в Благоевград, последван от разстрел на майка й и самоубийството на извършителя. Последният - съден за изнасилване на бившата си приятелка и за блудство с непълнолетна.

Преди дни МВР откри 18-годишно момиче от Добрич в безпомощно състояние, държано с бой и дрога в плен близо месец - отново виновен се оказа рецидивист с шест осъдителни присъди. Държавата, която с конституцията си гарантира особена закрила над жената-майка, допусна 19-годишната Ивета от Айтос да бъде пребита до смърт от бивш затворник пред очите на 3-годишния й син.

Наивна илюзия е да се вярва, че Истанбулската конвенция щеше да ги спаси.

Не съществува такъв документ, който може да компенсира липсата на грижа, усет и реакция от страна на институции като полиция, здравни заведения, семейство или църква - там, където жертвите би трябвало да търсят първа помощ от тормоза.

Затова решението на Конституционния съд - каквото и да беше то - няма особен практически ефект извън партийните потупвания по рамото на път към лятната почивка в Евксиноград. То няма да преобърне убийствената статистика на домашното насилие, така както няма да обърне "резбата" на българските граждани, които излизат извън "рамките на половата бинарност" на конституцията от 1991 г. и смущават съня на нейните тълковници.

Вина за нивото на този дебат носят и двете страни - както истеричните разпространители на партенки в стил "Днес легализираме хомосексуалните - утре педофилите", така и противниците им, които с интелектуално високомерие подцениха особеностите на националния контекст.

Грешат онези, които вярват, че правото на живот, неприкосновеност и лична свобода са "привилегии" - не, те са белег за цивилизованост на едно общество.

Грешат и онези, които вярват, че с внос на ценности и FB-философстване от дивана в хола се правят социални революции от днес за утре.

Някога всеобщото избирателно право за всички граждани, независимо от произход, пол, имотно състояние и обществено положение, е било абсурдна концепция.

Някога защитата на етническите малцинства и правото за религиозно и национално самоопределение са били ерес, унищожавана с тежка военна агресия.

Някога идеята за социалната държава, която е длъжна да се грижи за най-бедните, болните и слабите си граждани, е била утопия - също както правото на труд и свободен избор на работа, на справедливо възнаграждение и защита, на разумно ограничаване на работното време и на периодичен отпуск.

Някога ще се обърнем назад към дебата за Истанбулската конвенция и ще си дадем сметка колко дълъг път сме изминали.

Оптимистичната теория е, че българинът притежава невъзпят талант за бързо приспособяване към наличните условия. Песимистичната - че докато се люшка между крайните точки на "стихийна бунтовност и безропотен опортюнизъм" (по Иван Хаджийски), май ще мине цяла вечност.

#1 pixie 28.07.2018 в 08:50:05

Политиците се поздравяваха и бяха толкова доволни вчера от решението на КС за истанбулската конвенция по простата причина, че с това решение те са освободени от отговорност да се налага да я обсъждат отново в парламента и да не я ратифицират, както вероятно щеше да стане. Сега КС им реши проблема, защото инак как щяха да се гънат пред ЕС и какви обяснения щяха да дават ББ и компания? Пък тъй, против конституцията е и толкоз. Ако искаха, щяха и конституцията да променят набързо, ама за този документ не се налага явно. Но толкова за парламентарните летовници. Покрай въпросната конвенция и дебатите около нея стана ясно, че предвид многото случаи на насилие над жени, има нужда от създаването на кризисни центрове за приютяването на жертви на насилие. И сега какво излиза - че знаем от какво има нужда, но едва ли ще го направим, защото видите ли, сме отхвърлили конвенцията и никой повече няма да повдига въпроса за нея. Може би и това ще бъде оправданието да не се създадат такива кризисни центрове. И друго, проблемът с насилието над жени и деца и допускането му няма да се реши с някаква конвенция, това на всички е ясно. И това, че много хора са против нея не е по причина, че защитават или са съгласни с насилието над жени и деца. По-скоро трябва да се ревизират законите, които съществуват (Наказателен кодекс, Закон за защита от домашното насилие, Закон за закрила на детето, Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, Закон за защита от дискриминация), но очевидно те и/или прилагането им не са особено ефективни, за да е толкова трудна борбата с насилието над жени и деца. Това е основният проблем, върху който да се работи, за да се променят нещата. Не че и без конвенцията не знаехме, че проблемът с насилието е огромен, но покрай нея се разрази полезен дебат, от който за съжаление няма да произлязат решения на проблема. Поне засега.

#2 deaf 28.07.2018 в 09:47:13

Пикси, откъде накъде сложи жените и децата в един кюп?! Детето е абсолютно беззащитно пред издевателствата на побърканият си баща и/или майка,докато възрастна жена може и сама да се защити от съпруга си. А ако и харесва да я бие,то кой и е виновен?!

#3 dedo adji 28.07.2018 в 11:09:43

Не е вярни, че няма проблем. Проблем има, но не за България и българите, даже не и за ББ, а за ЦЦ, Диянка и другите евро близачи. Народът си отдъхна, че мръсната бомба с дистанционно управление е временно обезвредена, а Диянка и С-ие са в ужас, че се излагат пред чужденците. И Диянка копира мара касимова с цитирането на поредния списък от бити и убити жени. Язък за таланта й, който тя сама сваля до нивото на марчето. Но какво да искаме от жена, която се възмущава, че азиатският султан не е посрещнат с топове. Евопейка, та дрънка.

#5 Уточнител 28.07.2018 в 21:05:44

ПОЛИТКОРЕКТНАТА НЕОМАРКСИСТКА ИДЕОЛОГИЯ започва да се трансформира в тоталитарно учение по-опасно от националсоциализма, фашизма и комунизма, взети заедно. Проблемът тук не е в платената тъпачка Диана, а в неподготвеността на обществото да отрази атаката към своите устои - семейството и възпитанието на децата. А Дианчето е обикновена глупачка, която си продава съвестта. Хвали един неомарксистки документ (Конвенцията), който на всичкото отгоре, в преамбюла започва с цитат от Енгелс...

#6 bludniq_sin 28.07.2018 в 21:55:28

Oooo колко тъжна е костова, че няма да може като част от някое НПО да лапа грантчета .. ооо колко е тъжна костовааааа Сигналът е ясен! Няма място друг пол освен биологичния в нашето законодателство и в нашата страна! Шапка им свалям да дамите от конституционния съд, които единодушно биха шута на подмолния опит за инвазия!

#8 sim4o 29.07.2018 в 15:40:24

Станишев отново е мобилизирал следовниците си? "Вижте там, направете нещо, та да приемат Конвенцията, та да се не излагам аз тука в Брюксел, сред другите леви" .. Вейте , вейте червени знамена, приятели, но знайте - Земята се отърсва от отровната си плесен и съвсем скоро вси соросоиди ще бъдете из стадиончетата .. Ще ви водим на мач? .. Не бе , не точно .. ще видите - нека е изненада. Соросоидна съдба!

#9 storm 29.07.2018 в 18:51:24

pixie няма такова животно 'полезен дебат' при този просташки фашистки манталитет дето и след 10 поколения няма да се изкорени... Нямам точна позиция по въпроса, но имам такава относно непрестанните изблици на глупост, предрасъдаци, селско мъжкарство, псевдо патриотизъм и тн. Чисто българско поведение. Обичам страната си но да си призная жал мие за 10% нормални българи които се чувстват като аутсайдери в собствената си страна и ме е срам от останалите 90% добитък. Със здраве!

#10 GETI 29.07.2018 в 19:44:59

" Сорос приключи с аурата си на недосегаем и непобедим. Този глобален спекулант се оказа и досегаем, и победим от една малка България. Соросоидите губят стратегическото си психологическо предимство на всесилни контрольори в стил "каквото кажем ние, това става". Не, свърши се с това! Една национална институция - Конституционния съд на Република България - днес сложи край на този зловещ мит"

#11 dedo adji 29.07.2018 в 21:09:10

Гети, не се оливай. Това е една малка победа. Войната продължава. Исторически България е спечелила всички битки и загубила всички войни.

#12 dedo adji 30.07.2018 в 09:08:47

Бафмааму, Съдиите от КС може да са мразени, мачкани, изплашени и недоклатени, но в никакъв случай не са гладни. В ИК няма нищо възвишено и последната й цел са правата на жените, които у нас са добре защитени от действащото законодателство. Това, че калпавите съдебна и полицейска системи не могат и не искат да го наложат, не може да се оправи с никакви конвенции. ИК е в най-добрия случай излишна.

#13 bfm 30.07.2018 в 09:19:55

Дядо, може да не са гладни, но това условие не е достатъчно. Трябва всички да бъдат изпълнени. И не, дядо, правата на жените са основната тема в ИК. От 66 члена има 2, в които хората виждат собствените си страхове. Нека се придържаме към фактите. ИК е отхвърлена на база теоретични постановки, по-логично би било да забраним шофирането, за да не се случват катастрофи.

#14 dedo adji 30.07.2018 в 09:41:01

Бафмааму, Личи си, че не си чел конвенцията. Тя съдържа не 66 а 76 члена. 8 от тях, а именно чл. 3, 12, 14, 28, 48, 54, 60 и 76 могат и ЩЕ се тълкуват превратно и във вреда на България и всяка национална държава. И ЩЕ се тълкуват извън България. Справка, резервите на Полша, анулирани от ГРЕВИО. Останалите членове са общи приказки.

#15 storm 30.07.2018 в 10:28:58

bfm браво най после един с обективно мислене., точно това са едни от проблемите на българина в позицията му по подобни теми, чиста озлобеност заради калта в която живее, което по никакъв начин не го оправдава, просто позволява на популизна да завоюва пространство. Дядка то точно в талкуването е проблема. Задади тази българска неграмотност, при която думи като gender-пол и се предават някакви чисто сексуални конотации, не ме изненадва тази драма която създадохте около темата. Смешно е че голяма част от населението свързва думата gender със trans-gender или някакви други простащини. Знаеш че е така. Също споделям мнението че конвенцията няма да промени кой знае какво. То с този манталитет коренни промени трудно се постигат. Но е важна крачка към признаването на проблема, във страна като България кадето на мъжкарството окрасено с ракия салата и чалга му се придава висок статус. Че България си има много проблеми, има си, прекалено много и прекалено големи и този е един от тях. Замитайки ги под килима няма да ви помогне с нищо. Ама вие си знаете. Все някой не ви разбрал, но е вярно гледайки на българина от страни, от доста време насам, нищо цивилизовано не виждам в него, само празни приказки и агресия. Избрали сте си грешните врагове. Борете се срещу системата в България която от десетилетия ви мачка и не спорете за глупости.

#16 bfm 30.07.2018 в 10:37:13

Написах 66 наизуст, хвана ме Няма смисъл да спорим, дядо, както каза Сторм, ако бяхме изпълзяли от калта, никаква конвенция нямаше да ни е необходима. Тя няма да промени манталитета ни, уви, нас ни владее битовизмът, а той не прощава. Поздрави!

#17 dedo adji 30.07.2018 в 10:56:50

От тия дваматаа само кал и смрад. Ми лежте си в калта, бе калтаци и плачете заедно с Диянка. Тя поне е талантлива, ама е сбъркана, събира фалшиви бисери и ги хвърля пред свини.

Новините

Най-четените