Сутрешен newscast: Обвиниха Гал Гадот в дискриминация заради туит за Стивън Хокинг

Актрисата Гал Гадот, която доби световна популярност с ролята си в супергеройския екшън "Жената чудо", ядоса доста хора с едно единствено изречение. Подобно на мнозина други, Гадот написа пост в социалната мрежа Twitter, в който изрази почитта си към физика проф. Стивън Хокинг. Хокинг почина на 14 март, след като дълги години се бореше с тежко заболяване - амиотрофична латерална склероза.

"Почивайте в мир, д-р Хокинг. Сега сте свободен от всякакви физически ограничения... Брилянтният ви ум и мъдрост ще бъдат почитани вечно", пише Гадот в туита си. И макар някои да приемат спокойно съобщението й, хора в неравностойно положение заляха Гадот с обвинения.

Според тях актрисата е проявила дискриминационно отношение към хората с увреждания, намеквайки, че Хокинг е бил "освободен" от смъртта си.

Засегнатите твърдят, че в това да имаш някакъв недъг няма нищо странно, а хората с увреждания се борят ежедневно с трудностите и не е необходимо "смъртта" да ги освобождава. Други потребители не разбират откъде е дошла толкова крайната интерпретация на думите на актрисата. Самата тя не е коментирала нападките.

И като стана дума за супергерои и дискриминация, няма как човек да не се сети за "Черната пантера" - последният филм на Marvel, който имаше почти изцяло цветнокож актьорски състав и се превърна едва ли не в символ на расова гордост в САЩ.

За това говори и финансовият успех на филма, който за пета поредна седмица оглави боксофиса в Щатите, изкарвайки 27 милиона долара.

Върлите последователи на движенията #MeToo и Time's Up изглежда не са имали време или желание да подкрепят новата, по-феминистична версия на Лара Крофт, тъй като новият "Томб Райдър" с Алисия Викандер завърши на втора позиция с приходи от 23,5 милиона долара.

"Черната пантера" от своя страна продължава да се доказва като абсолютен хит. В световен мащаб филмът е събрал приходи от 1 милиард и 182 милиона долара само за един месец.

Но не само големите холивудски продукции се радват на впечатляващи печалби. Американец от щата Пенсилвания спечели 457 милиона долара.

Толкова е спечеленият джакпот от лотарията "Пауърбол" (Powerball). Печелившият билет съдържа всички печеливши числа, като джакпотът от вчерашния тираж е осмият по големина в цялата история на лотарията. Най-големият джакпот в историята е в размер на 1,6 милиарда долара и е спечелен през 2016-а. Тогава обаче е имало 3 печеливши билета. Шансовете да спечелиш джакпота в лотарията "Пауърбол" не са особено добри - едно към 292 милиона.

И докато в Щатите хора и филми печелят милиони, в Русия има такива, които са застрашени да изгубят пари заради абсурдни неща.

Велосипедист от град Пенза се разминал на косъм с глоба заради това, че е "причинил щети на дупка на пътя".

През ноември 2017-а Андрей Чикин минава с колелото си през дупката. При инцидента мъжът пада и получава синини, а колелото му се нуждае от ремонт. Чикин подал оплакване, но самият той получил глоба за "нанесени щети" върху дупката.

Той оспорил наказанието си с твърдението, че няма доказателства, че е причинил някакви щети на пътя. Така в крайна сметка се разминал само с "устно предупреждение". Дупката, за която той едва не бил глобен, след това е била ремонтирана.

#1 stm 19.03.2018 в 10:12:03

Който разбира от физика ще разбере за какви "физически ограничения" говори Гал Гадо. А тези #движения започнаха да прекаляват вече. То бива политкоректност но това вече е обратна дискриминация.

#2 deaf 19.03.2018 в 10:42:22

Гал Гадот все повече ми се издига в очите! Погледнато по-отгоре,не само Хокинг,а и всички ние сме физически ограничени от земното притегляне. Вече стотина години не можем да го преодолеем и пътуваме надалеч в Космоса.

#3 TheRock 19.03.2018 в 11:09:56

Браво на Гал Гадот! Наистина, който разбира от физика, и то квантова, ще разбере посланието!

#4 TheRock 19.03.2018 в 11:10:23

Извинявам се на засегнатите!

#5 maznislav 19.03.2018 в 13:40:24

Така като гледам новините, общо взето Холивуд сам си прави скандали и после печели от тях. Значи какво ако си поддръжник на МееТо трябва задължително да гледаш Томб Райдър ? Ако пък дедите ти идват от африка 100 % трябва да гледаш Черната Пантера ?

#6 Дракон с кисело зеле 19.03.2018 в 16:09:19

Първо, Уебкафе, думата "newscast" не се отнася към статии в сайтове, а към предавания, излъчвани по радио, телевизия и прочие. Отдавна ми бъркате в очите. Второ, от доста време насам се чудя какво точно ще търси един известен човек в Туитър. Кери Фишър като почина, Стив Мартин го направиха на нищо само защото имаше наглостта да каже, че за него тя е била едно от най-красивите създания... Като пример, нали...

#7 deaf 19.03.2018 в 16:34:28

Драконе, не разбирам защо се косиш? Нюзкаст в превод е "подбрани новини". Защо да няма такива от един сайт? Между другото,кулминационната точка на телевизията като място за социално общуване,вече отминава. Тръмп е известен и пише в Туитър. Това значи ли,че е (ще е) по-малко известен след като пише в Туитър?!

#8 Дракон с кисело зеле 19.03.2018 в 17:30:33

Може аз да се бъркам нещо, обаче мисля, че в конкретния случай "cast" идва от "broadcast"... Опа, не бъркам, ето я етимологията на думата: https://en.wiktionary.org/wiki/newscast А и да не беше така, можеха да си кръстят рубриката "Сутрешни новини" или нещо подобно и проблеми нямаше да има. Що се отнася до другото - неслучайно споменах Стив Мартин.

#9 deowin 19.03.2018 в 18:04:09

На мен пък ми се струват страшно неуместни всички тези изказвания след смъртта на Хокинг в стил "той е на едно по-добро място", "сега е свободен", "Бог го прибра да го пита как работи вселената" и прочие религиозен или свръхестествено духовен булшит. Тялото на Хокинг е храна за червеите. Интелектът му вече го няма. Ако е предаден някому, то е на ентропията (стига да се разберем, че изобщо не се опитваме да я антропоморфизираме). Оскърбително и неуважателно е да "почиташ" по такъв начин смъртта на гениален физик, който през живота си доказа, че "бог не е бил необходим да създаде вселената".

#10 deaf 19.03.2018 в 19:23:06

Деоуин, като слушаш музиката на Бетовен или Елвис Пресли,не ти ли се струва,че те са безсмъртни? Буквално! Това относно червеите ядящи труповете...

#12 deowin 19.03.2018 в 20:12:36

>като слушаш музиката на Бетовен или Елвис Пресли,не ти ли се струва,че те са безсмъртни? Не, изобщо не ми се струва, че са безсмъртни хора, които вече са умрели. По дефиниция няма как да си безсмъртен ако смъртта вече те е застигнала и покосила. Опитай се да зададеш въпроса по-конкретно ако държиш да има смисъл. Ако, например, се опитваш да вложиш някакъв смисъл думата "безсмъртен" като "творбите им се слушат и днес", задай въпроса подобаващо. Апропо, всичко това има само бегло косвено отношение към неуважението, за което говорех - че да споменаваш човек, чийто житейски труд (именно заради който изобщо знаеш за този човек) е бил в пряко противоречие с всякакви тъпи религиозни и прочие спиритуални предразсъдъци, именно чрез тези предразсъдъци, е брутално неуважение и незачитане на достойнството и постиженията му.

#13 Mitglied 555 19.03.2018 в 20:28:52

Тъкмо се чудех що за комплексиран смотан тъп боклук трябва да си, за да се обидиш на туита на Гадот, и един от тях цъфна, за да обясни кое било брутално неуважителното в случая. Имаме си, значи, и българско участие в редиците на вечно обидените от всичко недоразумения на Природата...

#15 deowin 19.03.2018 в 20:56:13

Има съществена разлика между това да се чувстваш обиден от нечии думи (което според мен също е доста безумно) и да ги мислиш за неуместни, неуважителни, оскърбителни към паметта на Хокинг. А, както вече казах, да споменаваш паметта на учен, особено в твърди науки като астрофизика, с религиозни и спиритуални булшитни е точно неуместно, неуважително, оскърбително към паметта му.

#18 Виктория Пенелопова 07 19.03.2018 в 21:54:54

Може да е/бил гениален учен, но е бил болен от Амиотрофична Латерална Склероза. Който е имал допир с тази страшна болест ще има респект и ще разбере смъртта като спасение. Който е нямал - ще говори и пише каквото си знае. Хокинг "живееше" против природните закони. Разпадът на тялото не може да не се отрази и на мисленето. Сори, това е истината.

#19 Nenimir 19.03.2018 в 22:02:57

Изказването е прекрасно и много точно за един човек, който доказа че човешкият дух и интелект не могат да бъдат ограничени от физически недъзи. Това кой е обиден и кой как го е изтълкувал, какъв подтекст-било то религиозен или друг-е въпрос на интелектуалните ограничения на всеки индивид.

Новините

Най-четените