Най-издръжливите бегачи във Висшата лига

В днешно време физиката е играе изключително важна роля за представянето на даден клуб.

Романтичните времена, в които техничните футболисти тип "Йохан Кройф" са мислили на тренировки за това как да творят на терена, оставяйки на заден план общата физическа подготовка, са отминали.

Трудно е да си представим как в днешните измерения на играта играч, разполагащ с неимуверно голям технически талант, може да издържи на сблъсък с футболисти, притежаващи физически параметри на "гладиатори", както един български футболен президент се бе изказал за играчите на съперник, намеквайки за употреба на допинг,

Нагледен пример за това твърдение е и Кристиано Роналдо - еманация на колаборацията между техника и физическа мощ в днешния футбол. Дори и наглед техничен, но мързелив футболист като Димитър Бербатов в най-дейните си години записваше не по-малко избягани километри от атакуващите флангови халфове.

Това е класация, направена на база параметрите на футболистите от английската Висша лига, засягащи разстоянието, което са пробягали от началото на сезона.

Впечатление прави и липсата на представители на "големите" отбори в индивидуалните подреждания. Дали заради техническа дисциплина, предполагащата използване на зонова защита и покриване на максимален периметър с минимални усилия, футболистите на големите клубове изминават по-малко разстояние, отколкото "средняците" и тимовете от долната половина на таблицата.

За сметка на това пък сумарно, големите клубове надделяват, що се отнася до отборно покритото разстояние.

Новините

Най-четените