Рожден ден и среща на стари приятели

Атлетик (Билбао) - Пари Сен Жермен в група "I" и Спортинг (Лисабон) - Лацио в група "D" изглеждат като най-вълнуващите сблъсъци във втория кръг на груповата фаза на Лига Европа тази вечер, но и много от другите мачове предлагат интрига.

Продължавайки надолу по програмата, виждаме как холандските треньори Ко Адриансе и Роберт Мааскант ще кръстосат шпаги в двубоя Твенте - Висла (Краков) в група "К" (Бел. ред.: А също и българските футболисти Николай Михайлов и Цветан Генков), един от най-големите в съвременния футбол - Андрий Шевченко, празнува 35-ия си рожден ден с мач срещу Макаби (Тел Авив), а шведският гранд Малмьо се връща в спомените си към миговете на величие.

Честит рожден ден, Андрий!

Нападателят на Динамо (Киев) Андрий Шевченко става на 35 години днес и ще излезе за родния си клуб в гостуването на израелския Макаби (Тел Авив). Любопитно е, че носителят на "Златната топка" за 2004 играе първия си мач под егидата на УЕФА именно в Обетованата земя през 1993, когато дебютира за юношеския национален отбор на Украйна до 18 години в квалификационен турнир за европейско първенство и губи от евреите с 0:2, а в следващата среща там вкарва първия си гол при победата с 5:1 срещу Грузия.

Звезден миг

В шведския Малмьо днес несъмнено се връщат към най-успешния момент в клубната история - финалът за КЕШ през 1979 г., до който достигат, елиминирайки именно днешния си съперник в група "G" на Лига Европа - Аустрия (Виена). Тогава Томи Хансон отбелязва на домашен терен единствения гол в двата мача, а сегашния треньор на австрийците Карл Даксбахер със сигурност си спомня добре този сблъсък, тъй като играе и в двете срещи. След това, както добре знаете, шведите, водени от английския специалист Боб Хаутън, губят на финала от Нотингам на Брайън Клъф с 0:1.

Стари бойни другари

Двама приятели от Реал (Мадрид) ще се изправят един срещу друг в група "Е". Бешикташ, където играе испанският плеймейкър и легенда на Кралския клуб Гути, гостува на Стоук Сити, където в момента се подвизава Джонатан Уудгейт. Двамата играха рамо до рамо на "Бернабеу" от 2004 до 2007 г. Вероятно на бившите съотборници обаче ще им е трудно да си приказват за добрите стари времена на стадион "Британия", където публиката е най-шумната в Англия (101,8 децибела, измерени през 2008 г.).

Роувърс се завръщат

Симпатичните ирландци Шамрок Роувърс, които направиха чудо, елиминирайки Партизан по пътя към групите, не са играли в официален мач срещу английски съперник от далечната 1957, когато падат с общ резултат 2:9 от двете срещи от славния Манчестър Юнайтед на сър Мат Бъзби, голяма част от чиито футболисти загиват в самолетната катастрофа в Мюнхен година по-късно. Тази вечер Роувърс гостуват в Лондон на фаворита в група "А" Тотнъм. 28-годишният английски халф на тима от Дъблин Роан Рикетс има 30 мача и 1 гол за "шпорите" в периода 2002 - 2005 г.

Ще паднат ли румънските крепости?

Две впечатляващи румънски постижения ще бъдат подложени на изпитание тази вечер. Рапид (Букурещ) не е губил у дома вече в 16 мача от евротурнирите от 3 октомври 2002 г., когато пада с 0:1 от Витес. Днес "железничарите" приемат още по-сериозен съперник от Ниската земя - отборът на ПСВ, където се подвизава българският национал Станислав Манолев.

Скромният Васлуй, който отстрани Спарта (Прага) в плейоф за влизане в групите и направи престижно равенство 2:2 като гост на Лацио преди две седмици, пък няма поражение на свой терен в 7 срещи. На свой терен - относително казано, защото Живко Миланов и съотборниците му играят домакинските си мачове в Европа на намиращия се на 100 км от Васлуй стадион "Чяхлаул" в Пятра Нямц. Днес там техен съперник в група "D" ще бъдат коравите швейцарци от Цюрих.

Новините

Най-четените