Бразилия разчита на историята, Колумбия - на Хамес

След драматичната победа над Чили на осминафиналите още един корав южноамерикански съперник очаква домакина Бразилия по пътя към шестата световна титла.

"Ещадио Кастелао" във Форталеза ще трепти от напреженение и надежда, когато "селесао" стъпи на терена за двубоя със съседна Колумбия, който проправя пътя към полуфиналите.

Именно на този стадион Неймар и компания не успяха да надделеят над Мексико в груповата фаза, а мачът завърши 1:1.

Статистиката е изцяло на страната на бразилците, които в 22 срещу Колумбия са допуснали едва 2 загуби. Цели 15 срещи са на сметката на Бразилия, а 5 мача са завършили наравно. Последната загуба на "селесао" от този съперник датира от преди близо четвърт век - 1991 г.

Селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари не може да разчита на наказания Луис Густаво. Той обаче няма други проблеми и вероятно ще заложи на Жулио Сезар на вратата и карето Даниел Алвеш, Тиаго Силва, Давид Луиш и Марсело в защита.

Пред тях дефанзивни халфове ще бъдат Фернандиньо и Паулиньо. Хълк, Оскар и Неймар ще действат като атакуващи халфове, а Фред ще бъде на върха на атаката.

Колубмийският наставник Хосе Пекерман пък няма кадрови проблеми преди мача и ще заложи на най-доброто, с което разполага.

Очаква се той да пусне Давид Оспина на вратата и Пабло Армеро, Марио Йепес, Кристиан Сапата и Хосе Сунига в защита. Абел, Агияр, Карлос Санчес, Хамес Родригес и Хуан Куадрадо ще играят в средата на терена, а дуото в атака ще бъде Джаксън Мартинес - Теофило Гутиерес.

Бразилия неизменно достига до четвъртфиналите на последните 6 Мондиала, но не е пробивала по-напред от световното през 2002-а в Япония и Корея. За Колумбия четвъртфиналът е първи в историята.

Двата отбора никога не са се срещали на първенство на планетата. Последните 4 мача между тези съперници завършиха наравно, като в три от тях попадения липсваха. Впрочем Колумбия не успява да се разпише срещу "селесао" в 9 от последните 13 срещи между двата тима.

Звездата на колумбийците Хамес Родригес обаче се цели в сериозно постижение - да стане първият играч на световни финали след Ривалдо през 2002-а, който реализира в първите 5 мача на отбора си на Мондиала.

Успеваемостта на звездата на Монако е убийствена. Той отбеляза своите 5 гола до момента с общо 7 удара в очертанията на вратата. Неговият съотборник Хуан Куадрадо пък е първият играч с 4 асистенции на световно след Рикелме и Тоти през 2006-а.

Традицията сочи, че Бразилия е допускала гол във вратата си във всеки от последните 8 четвъртфинала, което е предпоставка за голям мач.

"Селесао" е абсолютен фаворит, но всяко отпускане може да коства мястото на тима и да означава край на мечтата на нацията. Мачът, който започва в 23:00 ч. наше време, е поверен на рефера Карлос Веласко Карбайо от Испания.

Новините

Най-четените