Извинения и обяснения след поредния провал на ВАР във Висшата лига

Компанията, отговорна за осъществяването на ВАР във Висшата лига на Англия, поднесе официални извинения след големия гаф с технологията вчера.

На срещата между Тотнъм и Уотфорд (1:1) ВАР се намеси при изравнителния гол на Деле Али към края на срещата.

Попадението беше проверено за игра с ръка чрез системата за повторения и беше признато. На таблото на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм" обаче се изписа надписът „Няма гол". Консултация с рефера Крис Кавана потвърди, че голът на Али се зачита, но сред публиката логично настъпи объркване.

По-късно отговорната за ВАР компания Hawk-Eye Innovations поднесе своите извинения: "Компанията се извинява на феновете на Тотнъм и Уотфорд за объркването, причинено от изпращането на погрешна графика до големия екран. В момента работим с Висшата лига, за да разберем къде се корени този проблем и ще предложим мерки, за да не се случва такова нещо никога повече".

Попадението на Али беше негово първо от януари насам и то спаси Тотнъм от загуба, но кризата в тима продължава.

След мача футболистът обясни, че съдията на два пъти е спирал играта, докато е взимал решение за гола.

"Бях сигурен, че не ме удари по ръката, но после човек започва да се чуди, ударил ли е с ръка или не", призна голмайсторът.

#1 Дарби 22.10.2019 в 16:08:19

Искам да взема отношение по ВАР-системата. Според мен повече от очевидно е, че има съдии в Англия, които действат в някои случаи според собствена субективна оценка. Например Мартин Аткинсън. През януари тази година, когато Лестър гостува на Ливърпул, при резултат 1:1, Кейта беше фаулиран, всички това по-късно говореха дни наред, но Аткинсън отмина с жестове и нищо не даде. А положението си беше за дузпа. Наравно завърши този мач и според мен именно Аткинсън реши титлата – Ливърпул тогава я загуби. Сега в неделя се случи същото. Имаше нарушение срещу Ориги, цял свят видя това, където и да чета по сайтове и печатни медии, всички казват: нарушение. Но Аткинсън, може да е велик съдия, си замълча, а мълчанието е също някакво взето от него решение – всички видяхме гола на Рашфорд. Да, няма спор, перфектно изпълнение от асистенцията и вкарването на топката във вратата. Запитах се: защо ВАР-съдиите в стаичката не разгледаха дали самия Аткинсън не е сгрешил, а се произнесоха, че падането на Ориги не е за даване на фаул? Ами защото Аткинсън е техен колега и те никога няма да тръгнат срещу него. Нали са джентълмени. Но тъй като вече така е решил, а всички казват: нарушение, е много по-удобно да има решение във вреда на мърсисайдци. Когато беше мача Сити-Тотнъм, Майкъл Оливър не видя, че топката удари ръката на Лапорт и ВАР-съдиите му се обадиха в слушалките, като му казаха, че отменят гола. Иначе той щеше да посочи центъра. А при случая в неделя Аткинсън решава нищо да не дава като нарушение, сякаш Ориги изобщо не е паднал на земята и ВАР-съдиите в стаичката са солидарни с колегата си – няма да решават в негова вреда, я! В заключение мога да кажа, че ВАР-системата е нещо добро, но човешкия фактор, когато решава нещата субективно, ѝ пречи. Особено в Англия, където съдиите, като всяка професионална група, се държат един-друг и никога няма да излагат в негативен смисъл гилдията. Най-добре е, както каза наскоро един спортен журналист, всеки съдия да отива при монитора, да разглежда ситуацията и сам да решава.

Новините

Най-четените