Рибери нападна ФИФА заради "Златната топка"

Звездата на Байерн Франк Рибери атакува остро системата за избор на носителя на „Златната топка" на ФИФА и обясни, че той заслужава повече наградата от победителя Кристиано Роналдо, тъй като е взел пет трофея през 2013, а португалецът и Реал (Мадрид) не спечелиха нищо.

По време на церемонията в Цюрих, както и при изявите си пред медиите след това Рибери демонстрира спокойствие и обяви, че приема класирането си на трето място след Роналдо и Лионел Меси. Французинът дори обясни, че индивидуалните награди нямат значение за него.

В крайна сметка обаче Франк избухна в интервю за вестник AZ.

„През 2013 с Байерн спечелих всичко възможно - заяви Рибери. - От друга страна, Роналдо няма нито един трофей. Не съм тъжен, че не ме избраха на първо място, но все пак това поражение е малко болезнено. Заслужава да спечеля „Златната топка".

Рибери и колегите му Байерн спечелиха титлата в Бундеслигата, Купата на Германия, Шампионската лига, Суперкупата на Европа и световната клубна купа.

Французинът предположи в интервюто си за AZ, че промените в системата за гласуване за „Златната топка" са направени в интерес на Роналдо. Рибери имаше предвид удължаването на срока за гласуване точно по времето, когато Роналдо почти сам елиминира Швеция от баражите за световното първенство в Бразилия догодина.

„Беше ясно, че Роналдо ще вземе „Златната топка". Срокът за гласуване беше удължен с две седмици - поясни Рибери. - Това никога не се е случвало досега. Тук изобщо не ставаше въпрос за футбол. Решението беше политическо."

Футболистът критикува и изборът на играчите, попаднали в „Отборът на годината на ФИФА". В тази селекция намериха място едва трима играчи от Бундеслигата, въпреки че баварците и Борусия (Дортмунд) играха на финала на Шампионската лига.

„В отбора на ФИФА има едва трима играчи на Байерн - недоволства французинът. - Това е лудост. Томас Мюлер заслужава да е част от този отбор, Давид Алаба - също, Бастиан Швайнщайгер и Ариен Робен - също. Ние спечелихме пет трофея за един сезон и написахме част от историята на футбола. А как да си обясним липсата на играчи на Борусия от този отбор? Къде са Гьотце и Левандовски? Това е просто невъзможно."

Новините

Най-четените