Защо няма кой да издаде паспорт на Елизабет II

Целият свят знае, че Британската Кралица е специална. Но вероятно малко хора подозират колко различен е нейният статут спрямо абсолютно всички граждани навсякъде по света. Защото тя е вероятно единственият английски поданик, който всъщност... не е поданик на Великобритания.

Елементарно - Кралицата просто няма паспорт и не притежава никакви документи за самоличност.

Нещо повече - тя няма право изобщо да притежава лична карта или паспорт, което не й е попречило да е посетила 116 държави по време на управлението си.

Това я прави вероятно единственият човек, който е пътувал по този начин по света.

Но причината да не притежава собствени документи за самоличност е доста интересна и тя изключва факта, че вероятно няма гранична служба по света, която да откаже достъп на Елизабет II в страната. Всъщност липсата на лични документи се дължи това, че всички паспорти във Великобритания се издават от нейно име.

А след като Кралицата представлява институцията, който издава паспортите, съвсем нормално е, тя да няма подобен, издаден от свое име.

Разбира се, статутът на Кралицата не се отнася до останалите членове на кралското семейство, включително принц Чарлз, принц Уилям, дукесата на Кеймбридж и кралските наследници, които са задължени да притежават документи за самоличност като всички останали британски граждани.

Всъщност има още някои неща, които Кралицата може да прави, а останалите простосмъртни - не.

Например тя може да помилва практически всеки престъпник, който сметне за добре, дори сериен убиец. Да, ако го направи тя ще опетни доброто си име, но няма кой да й попречи законово, ако пожелае.

Английската кралица също така не е длъжна да плаща данъци. Въпреки всичко Кралица Елизабет прави това доброволно.

Има още нещо, което британците не могат да правят, а Кралицата - може.

И то е да яде лебедово месо.

Това е много странно правомощие, но предвид факта, че лебедите на територията на Великобритания са собственост на монархията (това е мярка, която е създадена, за да ги предпазва от ловците, тъй като са били на изчезване) - е ясно, че няма кой да попречи на кралицата да похапне месото им.

Слава Богу, никой не е чувал Елизабет II да обядва с лебедови бутчета. И има и още едно "но" - всъщност Кралицата притежава единствено лебедите от порода "неми" - най-едрият вид подобни птици. И освен това е предотстъпила правото на още две частни компании, извън Двора, да отглеждат този вид лебеди.

Кралицата също така може да шофира без необходимост шофьорска книжка.

През годините Елизабет II се е възползвала с удоволствие от тази привилегия - всъщност тя може да шофира още от 1945-а година и винаги е споделяла, че много й харесва.

Но освен правомощия, Кралицата има и няколко забрани.

Кралицата е единствният човек във Великобритания, на когото му е строго забранено да стъпва в Камарата на Общините. Законът е измислен така, за да може да ограничи правомощията на монарха и да предпази демокрацията в случай на тирания.

Кралицата също така не може да заема каквато и да е общинска длъжност - и по никакъв начин не може да ръководи парламента.

Много хора смятат, че не притежавайки документи за самоличност, Кралицата не може да гласува. Всъщност, истината е, че няма закон, който да може да я ограничи по този параграф, но е и факт, че Елизабет II никога не се възползвала от това и никой не я е виждал да го прави. Във всички случаи, ако тя гласуваше, това би предизвикало държавен скандал.

Кралицата също така не може да бъде арестувана или подведена под отговорност за престъпления срещу държавата, тъй като всъщност тя представлява обвинителната власт.

Във всички случаи не е известно Елизабет II да е извършвала каквото и да е престъпление, което изобщо да изисква обсъждането на подобен казус.

Английската кралица също така не може по никакъв начин да смени своята религия.

Тя е глава на официалната християнска Църква на Англия. Всъщност, ако на нея й се прииска да стане будистка, например, на практика няма какво да я спре, но тогава нейното име би било премахнато като глава на църквата.

Това е само малка част от нещата, които правят Елизабет II един от най-специалните хора на земята. А това че е сред малкото останали монарси на земното кълбо, които наистина носят жезъл и корона, дори не го броим...

#1 паяка 04.07.2017 в 18:00:08

Страхотно лейди със забавен съпруг.

#2 deaf 05.07.2017 в 12:16:02

А у нас оня червен вестникар Тошо Тошев искаше Цар Симеон да си подаде оставката като премиер,защо нямал българско гражданство!? Въпреки,че целият свят знае,че той е българският цар!

#3 lyu 05.07.2017 в 13:46:24

Ама по-глупава тема за размисъл не съм си представял! Под-данник (гражданини, citizen) означава, че си нечий, (под някой си). Та, всички поданници на кралицата са нейни поданници. Т.е нейни са. Как кралицата може да е на някой? Великобритания е суверенна държава. За останалите "републики" не съм сигурен, но суверена - souvereign в монархията е монарха! Правителството е на монарха, суверенитетът произхожда от суверена, държавата е суверенна защото има суверен Как, по дяволите, кралицата може да има паспорт? Паспорта е документ, с който се удостоверява чий (поданник) си. Ако имаш щастието като мен да си поданник на кралицата - живей си живота! Ако попаднеш в беда, ще летят хеликоптери да те спасят, и целия свят ще разбере, че поданник на кралицата е в беда. За останалите "поданници" (граждани) на републики нямам представа, но е nonsense.

#4 dedo adji 05.07.2017 в 14:27:33

Глухчо, акълът ти е колкото на Тошев. Не съм му фен, но Симеон е и български цар и български гражданин. Когато са го свалили един от хитрите регенти не е просветил тъпите болшевици, че не е достатъчно да обявят република, а трябва и царят да подпише абдикация. Иначе си е гражданин по рождение, не се е родил направо цар, и е записан в гражданските регистри. Когато са го изгонили не са се сетили да го лишат от гражданство, което е били много лесно. Ама то от болшевишка слепота и георги димитров не се е сетил или не е посмял да си въстанови българското гражданство, а си е умрял като съветски гражданин. Спомням си, че Димитър Попов заяви, че ако подаде заявление, няма проблем да се издаде паспорт на Симеон. И, предполагам, му е издаден. Хубав или лош, той си остава цар без царство и български гражданин. Не знам дали са му дали ЕГН. НВ Елизабет също не се е родила направо кралица, но англичаните нямат, или доскоро нямаха, вътрешен документ за самоличност. Вадят си паспорти само когато излизат в чужбина. Те му казват "на континента". За шофьорската книжка, да я мисли английският КАТ. Аз лично не искам да съм на пътя на автомобил, каран от 91 годишна баба.

#5 скучко 05.07.2017 в 15:40:20

Да бе, нямало как да издаде сама на себе си паспорт или друг документ! Познавах един селски Кмет, дето трябваше да излиза летен отпуск. Както му е реда, пускаше молба до Кмета, т.е. до себе си. Отгоре в дясно , слагаше резолюция: "Не разрешавам! Хляба на народа се пече! Трябва първо реколтата да се прибере!"

#6 Mitglied 555 05.07.2017 в 16:58:38

Когато след няколко години Елизабет II умре, представете си колко стотици милиарди банкноти, монети и пощенски марки ще трябва да бъдат подменени във Великобритания и останалите 15 държави, на които тя е държавен глава...

#7 dedo adji 05.07.2017 в 17:12:32

Ще се оправят, член 555. Свидетел съм, че 25 години след възцаряването й и 10 години след преминаване на десетична система още вървяха шилинги с образа на баща й Джордж 6-ти и никой не мислеше да ги хвърля. Може още да вървят, но един шилинг сега е 5 пенса, с които нищо не можеш да купиш. Ако си направят първо инфлация, после деноминация, замяната е готова, но се надявам да не стигат до подобни оригинални мерки.

#8 deaf 05.07.2017 в 17:31:45

дедо аджи, аз все пак съм все още млад и няма как да знам тези административни подробности около статута на Цар Симеон,но Тошев е бил длъжен да провери основно казуса и тогава да се изказва. Ако беше истински журналист,де.

Новините

Най-четените