Възходът на расизма в "индустрията за възрастни"

В последните години се наблюдава притеснителен скок в броя на расистки филми за възрастни.

"Чернокожи с блондинка". "Черните мачовци". "Похитена от чернокожи". Заглавията в порното рядко оставят много на въображението, опитвайки се да отговори на непостоянните вкусове на пазара.

Междурасовият жанр винаги бил един от най-популярните, но границата между забавлението и откровения расизъм е тънка. Един чернокож актьор в индустрията обаче иска да промени ситуацията.

Мо "Чудовището" Джонсън подава съдебен иск срещу режисьора Джим Камп и неговата продуцентска къща.

Обвинението? Камп е накарал екранна партньорка на Чудовището да го нарича "негро" пред камерата без негово съгласие. Режисьорът твърди, че е получил устно съгласие от Джонсън думата да бъде използвана в ключовия момент във видеото.

Освен това Камп предложил да цензурира думите при монтажа, но според съдебните документи във финалния вариант на филма обидната дума се чува ясно и отчетливо.

Лайла Прайс, която също е в бизнеса с филми за възрастни, казва, че е работила няколко пъти и с Чудовището, и с Камп като режисьор.

Тя не е особено изненадана от заведеното дело и споделя, че неведнъж Камп й е казвал "Хей, кажи думичката с Н, на феновете много им харесва". Порноактрисата отказва всеки път с довода, че й се струва обидно и не иска да засегне никого.

Прайс категорично не иска да използва реч на омразата по време на снимки като се опитва да предложи различен подход към междурасовите реплики. Вместо "негро" би казала например "горещ като разтопен шоколад".

Според повечето работещи в порноиндустрията няма по-унизително нещо от расовите обиди.

Лексингтън Стийл е чернокож, но освен това е завършил университета в Сиракуза с две специалности - история и афроамерикански науки. Носител е на две награди, еквивалент на "Оскарите" в порното. Всичко това му дава възможност да разсъждава върху нюансите в междурасовите отношения в индустрията.

Стийл е на мнение, че откакто Доналд Тръмп е начело на САЩ, порното е станало по-расистко, но освен това се забелязват повече вече съществуващите проблеми с междурасовите взаимоотношения във филмите за възрастни. Актьорът е категоричен - порното е отражение на обществото.

Въпреки това Стийл едва наскоро се сблъсква лично с расизъм по време на снимки. Негова колежка започва да го нарича "негро" и го повтаря няколко пъти. Той й казва, че няма да толерира подобна реч, тя контрира, че непрекъснато говори така във филмите си.

Мо Чудовището също е обезпокоен, че реториката на Тръмп може би насърчава расизма, особено ако той е таен поколения наред, а сега хората се чувстват по-свободни да го изразят.

Расизмът започва да процъфтява и в порното, защото на индустрията или не й пука, или й харесва новото положение. Така започват да се появяват обидите - и в живота, и в обществото, и в порното.

За да се промени ситуацията, трябва да има заинтересованост. Но когато повечето чуят "порно", предпочитат да пренебрегнат темата.

А "чернокож", добавено към "порноактьор", правят нещата още по-неблагоприятни. Само че ако на зрителя не му пука, че чува реч на омразата в жанра за възрастни, най-вероятно в някакъв момент ще спре да се интересува за това и извън порното.

Законите също не помагат особено в случая.

Секс-индустрията някак си остава незасегната от закони, според които задължително трябва да работиш в комфортна и приятна среда без обиди и расизъм. Отново на никого не му пука особено - говорим за порно все пак.

Ако ставаше въпрос за поредния холивудски блокбастър и някой се беше оплакал от расизъм или дискриминация - нещата щяха да са съвсем други, разбира се.

И докато много порноактьори и продуценти тайно се присмиват на опита на Чудовището да осъди продуцентите си, расизмът остава "сляпо петно" в индустрията. Евентуална победа на Джонсън в делото със сигурност ще повдигне сериозна дискусия и първа стъпка към промяна.

В ерата на #MeToo е много трудно за един мъж публично да каже "Аз също", особено ако е от област като порното. Но ето, че някой се осмели.

#1 boris 25.06.2018 в 09:24:14

Лексингтън Стийл е чернокож, но освен това е завършил университета в Сиракуза с две специалности - история и афроамерикански науки. Носител е на две награди, еквивалент на "Оскарите" в порното. Всичко това му дава възможност да разсъждава върху нюансите в междурасовите отношения в индустрията. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Буаааа ха ха хааааа А вие по какви причини решихте да ни занимавате с сашориканска глупост?

#2 скучко 25.06.2018 в 09:55:19

Боже, на къде върви света! Както е тръгнало ,сигурно вече в порно филмите ше звучат реплики от рода: Дарлинг, би ли пъхнал твоето голямо и черно "това" , в мъничкото ми бяло "онова."

#3 dedo adji 25.06.2018 в 10:13:49

Някой си Стийл, чернокож, завършил висше образование в световно неизвестния унивесритет в Сиракуза, (не се уточнява щштът, нямаше ли няколко Сиракузи в няколко щата, плюс една на о-в Сицилия) но се подвизава като порно звезда. А образованието си използва, за да разсъждава. Друг афроамериканец гордо носи прякора Чудовището, но се засяга от думата негро. Но не е реагирал по време на снимките, а завежда дело подир байрама, кво пък, може да падне някое милионче. Преди 50+г, когато започнах да уча английски, думата negro беше напълно легитимна, съдържаше се в речниците Oxford и Webster без намек за некоректност. Обидно-презрителната дума беше nigger. Между другото, тогава и gay значеше весел а не обратен. В новите, полит коректни времена белият расизъм е натикан в ъгъла и на негово място се шири черният, по фалшивата идея да се компенсират минали неправди със сегашни привилегии и незаслужени бонуси. И не са само негрите, от тази идея се възползват и жените и обратните и евреите. Не мога да се похваля със стотици километри гледано порно, но все пак, за 40г съм изгледал повече от 40 филма. В много от тях съм виждал негри да онождат бели жени, мечтата на всеки негърски интелигент. В нито един не съм видял бял мъж да оножда негърка, което в живота се случва по-често. Това какъв расизъм е, бял или черен?

#4 бай Йух 25.06.2018 в 11:06:30

Дедо, значи чисто фактологически, като оставим настрана политическия контекст и разсъжденията за дискриминация и расизъм, негрите имат огромни паламарки. Харесвам много азиатките, едни такива мънички, всички Hairy и много миловидни, но направо ми става гадно, като гледам как някакви супер-малкопишлени азиатци ги клатят. Предпочитам черни с огромни боздугани как им го набиват на бели, азиатки и прочее. А иначе има и бели мъже с черни жени, но наистина рядко и е тъпо някак си, гледал съм, не ми е харесвало. Явно не само аз съм така, с такива предпочитания, защото търсенето определя пазара. А как го нарича труженичката за мен е без значение, ако искам възвишен диалог, ще си пусна някоя класика по Шекспир Ясно е, че всичко тук е за "едни пари, ама ако може да ги вземем от въздуха"

#5 dedo adji 25.06.2018 в 12:13:22

байух, ти си расист. Щом не харесваш да гледаш бели мъже да онождат негърки, сигурно няма да ти хареса и ти да онодиш някоя. А има разкошни негърки. И в порно филмите не снимат грозни, разплути и пъпчиви. Това ако не е расизъм, ти кажи, бял или черен, аз съм антифак антирасист. Митът за големите черни паламарки, много вървежен между недоебати бели жени, беше развенчан преди 30+г от една усърдна изследователка, изследвала хиляди с всички изследователски приспособления. Тя твърди, че черните изглеждат по-големи само в отпуснато състояние и при ерекция белите наваксват. Не претендирам за верност, кой/ято се съмнява да пробва, но са нужни много проби за достоверен резултат. Както и да е, тук обсъждахме не митове а расизма, който ежедневният звяр съзира в порно индустрията и похвалното усърдие на кафенето да ни държи в течение с последните врясъци на модата..

#6 explorer 25.06.2018 в 12:19:20

Мисля, че трябва да се въведе и качествен контрол на дрогата, също и лимити на печалбата по веригата. Да не пропусна и мокрите поръчки, следва да се приведат в съответствие с изискванията за хуманно отношение и също така да не се допуска дискриминация.

#8 deowin 25.06.2018 в 17:20:36

>световно неизвестния унивесритет в Сиракуза Предполагам когато самият ти или не си образован, или имаш образование от някой наистина световнонеизвестен университет, то няма да си чувал за този университет. Аз, от друга страна, съм интервюирал достатъчно хора от там, за да знам, че е доста добър. Конкретно, Syracuse е #61 в САЩ (bit.ly/2pVMzFL) и някъде #251-#300 в света (http://bit.ly/2tt4B3q). За сравнение, най-престижният български университет е, разбира се, СУ, който дори не попада в челните 1000 в света (http://bit.ly/2MlUgNG). Не си спомням в СУ да имат специалност "Търкане на палуби", което означава, че световнонеизвестността на твоята алма матер е далееееч далеч по-голяма от това на споменатия порноактьор.

#9 dedo adji 26.06.2018 в 01:12:00

Свинчопрас загърби любимата си коронна тема за расизма и скача като Матросов в защита на американските ун-ти, които никой не напада. ОК, съгласихме се, че ун-тът в Сиракуза е 61-ви в САЩ и 261-ви в света, с няколко стотин места пред СУ. И какво от това? Випускникът му Стийл си вади хляба не с "афроамериманск науки", каквото и да представляват те, с които са му пълнили главата в ун-та, а с другата глава. И не е доволен, че само другата му глава се оценява високо. Между другото, има много публикации за хиляди негри, които се записват не само в Сиракуза и Пиория, а и в Харвард и Принстън, поради големия си талант в баскетбола или футбола. И се дипломират по стадионите. Едно бледо сравнение, и у нас има един куп манекенки, плеймейтки и други мискинки с дипломи от Американския Ун-т, много по-ниско престижен от сиракузкия, но за България достатъчно. Като споменатите спортисти и те няма да могат да си вадят хляба с дипломите си. След възхвалата на американските, прасчо не пропуска да оплюе българските учебни заведения, като особено набляга на моето. ОК, прасчо, моят институт е на 500 или 1000 места след сиракузкия. И какво от това? Аз работя по специалността, получена там и ме оценяват, вкл. американци, като специалист а не като спортист или ебец. И не като търкач на палуби. Между другото, това твое зацикляна по палубите ме навежда на мисълта, че Марком може би е прав в предположението си, че си бил обслужващ персонал по луксозни яхти. И от цялото морско дело си научил само търкането на палуби. И миенето на кенефи, което върви заедно, но ти го премълчаваш.

#10 boris 26.06.2018 в 13:36:34

Не ги разбирам черните. Те наистина са си черни. Аз не се обиждам ако някой ме нарече бял.

#11 Philip Apostolov 26.06.2018 в 14:28:42

Расистко, расистко, ама всеки си мечтае за черния боздуган!

#12 deowin 26.06.2018 в 17:47:06

>има много публикации за хиляди негри, които се записват не само в Сиракуза и Пиория, а и в Харвард и Принстън, поради големия си талант в баскетбола или футбола Което само допълнително потвърждава, че нямаш дори бегла представа за това как работят престижните университети по света. Конкретно, университетите от Ivy League - каквито Харвард и Принстън са - категорично не предлагат спортни стипендии. Други престижни университети като MIT и Caltech също нямат такива. От най-престижните университети се сещам само за Stanford и Duke, които предлагат такива стипендии (и, съответно, имат силни спортни отбори). >това твое зацикляна по палубите Е фигура на речта (синекдоха?), в която използвам най-яркия и популярен пример за корабна работа на мястото на всяка друга такава, тъй като всички корабни работи са достатъчно сходни по сложност. Наистина не ми побира ума колко тъп трябва да си, за да настояваш да го четеш буквално. Всъщност, има и друго обяснение - че сам си гузен, защото корабната ти работа е нискоквалифицирана, не изисква особени умения, образование, интелект или изобретателност, и съответно ти самият никак не се гордееш с нея, затова си склонен да се обиждаш на всеки дори минимален намек, който ти напомня тъжния факт за това в каква банална, безинтересна, нископлатена, безпрестижна и неразвиваща уменията, но изискваща сериозни компромиси със личния и семейния живот, специалност си пропилял целия си живот. >предположението си, че си бил обслужващ персонал по луксозни яхти На луксозна яхта не съм и стъпвал. Единствения ми досег с мореплаването беше един курс по ветроходство и две години плаване по Хъдзън на J/24 с много опитни шкипери, от които разбрах, че дори навигацията в толкова претъпкан с трафик воден път не е кой знае колко сложно нещо. Може да знам ужасно малко в областта, но имам поне бегла представа, че морското дело е дооооста далеч по сложност от мозъчна хирургия, и е по-скоро сравнимо в това отношение с агрономия или дърводелство - има нетривиални аспекти, но всяко ниво на специализираност е лесно достижимо от практически всеки човек.

#13 sim4o 26.06.2018 в 21:39:52

Соросоидите кръв пикаят срещу Тръмп. Няма ли пак да подскачате , а Свиняга?

#14 dedo adji 26.06.2018 в 22:18:37

Защо се обаясняваш, прасчо? кой ти иска обяснения? И кой се интересува колко спортисти с дипломи от престижни ун-ти се подвизават по арените? А след приключване на спортната кариера запълват задължителните квоти. Това е познато, и у нас има куп калинки с дипломи, които на две магарета сеното не могат да разделят, но са номенклатурни кадри. Само без спортни постижения. Следва тънкият литературен анализ на метафорите и синекдохите. За оправдание на единствената ти синекдоха, която употребяваш, вече изгубих бройката колко пъти. И следва великото заключение, че мозъчната хирургия е по-сложна от морското дело. Направо за Нобел. Ти разбираш ли от мозъчна хирургия, прасчо? Аз си признаван, че нищо не разбирам. И как това те прави по-висш от мене? Аз не се интересувам от твоята биография и статус, само от време на врене клъввам някои податки, които подаваш ти сам, естествено, без никаква гаранция за вярност. Ти не пропускаш да се изходиш за моята грамотност, образование, интелект и...нямам време да продължавам списъка.. ОК, щом това те задоволява. Аз съм удовлетворен от кариерното и житейското си положение и блювните на някакво си прасе, което позира от Ню Йорк, не ме смущават. Между другото, ако ти си търкал палуби под командата на опитни шкипери по р. Хъдсън, аз съм замествал неопитен шкипер в Босфора. Пусни сега един трактат колко по-сложна е навигационната обстановка по реката. И накрая, защо се занимаваш само с мен, а не обелваш дума за uppity niggers, по които си пролял толкова реки от крокодилски сълзи? Аз по-достоен за твоето внимание ли съм от горките оскърбени джуки?

#15 deowin 26.06.2018 в 22:54:48

>И кой се интересува колко спортисти с дипломи от престижни ун-ти Явно ти, защото ти беше този, който изрече твърдение, свързано със спортисти в престижни университети. Грешно твърдение. >тънкият литературен анализ В превод - "твърде съм елементарен, за да разбера който и да било литературен похват, затова чета всичко дословно и се дразня, когато някой ми ползва тропи и метафори". Ключови са първите три думи. >Ти разбираш ли от мозъчна хирургия Не, мозъчната хирургия беше - явно изненадващо за теб - поредната метафора. От друга страна, това, от което разбирам, далеч не е достъпно за теб, докато обратното съвсем не е така. >как това те прави по-висш от мене? Къде съм изричал нещо дори бегло подобно на такова твърдение? А, или понеже си с отвратително ниско самочувствие, бягаш гузен дори когато никой не те гони, защото твърде много се притесняваш от ужасно ниската си стойност? >ако ти си търкал палуби Очевидно не съм. Не е като J/24 да има кой знае колко голяма палуба. >аз съм замествал неопитен шкипер в Босфора Е и? Какво значение има това в случая? Споменах собствения си опит не за да се сравнявам с теб - дори идеята за това ми се струва повече от абсурдна - а само за да обясня откъде имам представа за доста ниската сложност на морското дело като цяло, и защо съм убеден, че всяко ниво от него е леснодостъпно и постижимо за практически всеки човек с що-годе функциониращи крайници и IQ над 80. >защо се занимаваш само с мен Не се занимавам с теб. Занимавам се с коригиране на неверни твърдения. В случая ти просто си този, който изрича такива. Твоята личност ми е абсолютно безинтересна и ако не беше наговорил куп глупости, нямаше да се "занимавам" с теб, тоест, да поправям неистините и измислиците, които се е случило твоята явно важна за самия теб, но абсолютно не и за мен, личност да изрече. Ако искаш да не се "занимавам" с теб, просто спри да бълваш глупости. Или това е отвъд възможностите на отегчен слабообразован пенсиониран приземен моряк с кофти самочувствие, но и силно желание да демонстрира на младоците, че старостта носи мъдрост, вместо, както всъщност почти винаги, единствено сенилност и физическа немощ?

#16 dedo adji 27.06.2018 в 13:46:19

.... Не се занимавам с теб. Занимавам се с коригиране на неверни твърдения. .... И за целта изоставяш любимата си, коронна тема за расизма. Не си обелил дума в защита на черните порно актьори. Ей, Богу, ако придавах на мнението ти стойност от 1 цент, би трябвало да се чувствам поласкан, че ми отделяш повече редове отколкото на хилядите онеправдани джуки, педеруги, антифаци и друга подонба измет.

Новините

Най-четените