Да бъдеш шаферка е въпрос на чест и желаещите обикновено са доста повече от поканените от булката. А може да е и професия - в Китай.
Това дори е разрастваща се индустрия, а наемането на шаферка е вече толкова популярно, че е на път да се превърне едва ли не в норма в страната.
Компания за професионални шаферки от град Ханджоу например обяснява, че има каталог от цели 50 000 предложения, и то при положение, че е отворила през февруари тази година.
Както и че получава между 10 и 20 поръчки на ден, цитира Fortune държавната китайска телевизия CCTV.
За осигуряването на подходящите за съответната сватба или булка компаньонки отговарят сватбените агенти или специализирани компании, но услугата се предлага и в социалните мрежи и може да остане ангажимент и на младоженците.
При наемането на шаферки булката може да има различни изисквания - външен вид, тегло, характер и дори образование.
За тенденцията, която съществува от години, е помогнала доста и пандемията, обяснява пред китайския сайт Sixth Tone Си Юк. Тя е на 22 години и е пропътувала над 140 000 км в цялата страна като шаферка за различни сватби.
Заради политиката за нулево допускане на разпространение на коронавируса и жестоките локдауни, много избрани "безплатни" шаферки не са можели да отидат на събитието или да пътуват, затова и младоженките са се обръщали към платените варианти.
Други пък просто не смятат, че приятелките им отговарят на изискванията. Те трябва да са неомъжени и не бива да се по-високи от булката.
За услугите си шаферката получава дневно между 500 и 2000 юана, т.е. около от 70 до 300 долара. Разходите за път и хотел се поемат от младоженците.
Те стават в 4.30 сутринта, за да се подготвят на големия ден, а работата им е да правят снимки, да забавляват гостите, да вдигат тостове и да са на линия до края на банкета, който обикновено е към 8 вечерта.
Освен това те често трябва да се преструват на приятелки или съученички на булката.
Ролята на шаферката в Китай освен това е малко по-различна от тази в Европа или САЩ. От нея се очаква да пие доста и вместо булката.
Традицията, най-вече в по-отдалечените райони, повелява новобрачната двойка да пие до дъно с всеки свой гост, което значи, че често и шаферките трябва да го правят от името на булката.
Част от тях не просто не се забавляват от приема на толкова много оризово вино, но и рискуват натрявяне и дори смърт. Включително има докладван подобен случай от 2016 г.
Шаферките също така представляват и последното препятствие за младоженеца към брачното ложе и може да бъдат въвлечени в сексуални закачки и дори събличани и тормозени от шаферите.
Но пък може да има и хепи енд. Шаферката Си разказва, че е срещнала приятеля си на работа, където той е бил нает за кум.
Те ще се женят, а за сватбата ще наемат 24 шаферки и шафери.