Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Торби ориз и нарязани ябълки - манията на Япония по вендинг автоматите

Те са навсякъде и предлагат всичко Снимка: iStock
Те са навсякъде и предлагат всичко

По цял свят има вендинг машини. Но ако в повечето части на света те се ползват най-вече за напитки, сандвичи и снаксове, в Япония този тип търговия е на съвсем други нива.

В страната на изгряващото слънце те са навсякъде и от тях можеш да си купиш почти всичко - от банани и ябълки, през яйца и ориз до вратовръзка.

В Япония има около 4 млн. вендинг автомата, което означава, че има по един апарат на всеки 30 души. Те са буквално на всеки ъгъл и са сред нещата, които успяват доста да изненадат чужденците.

Апаратите не са само в градовете. Машини могат да бъдат открити край светилища, в отдалечени местности, в планини и в райони, където няма почти никой.

Повечето предлагат безалкохолни напитки, чай и кафе, но има и такива, от които може да се купят алкохол и дори цигари.

Автоматите са навсякъде. Снимка: Getty Images
Автоматите са навсякъде.

Има машини за сладолед, инстантни нудли и супа, за фотоапарати за еднократна употреба, батерии, тениски и вратовръзки.

Сред нещата, които човек може да си купи от машина, са супа от миди, бульон от скариди, къри или царевица. Има апарати за плодове - най-популярните са за банани, торбички с ананас или нарязана ябълка.

Едно от особено странните предложения са насекоми - в Токио може да се купи пакетче сушени щурци, които човек да хапне на крак като закуска.

Не е нещо невиждано такива апарати да продават сладки и десерти, но в столицата има и машини на истинска пекарна, която предлага кремообразни кейкове в алуминиеви кенове, при това на доста солени цени - каквито са и в сладкарниците.

Има и машина, наречена "Йокай експрес", която се определя като автономен ресторант - готварски робот, който предлага по летища и гари прясно направен рамен, нудълс и ориз - общо 30 менюта.

Тоест натискаш копче с избрания вкус и роботът прави на място ястието. 

Има и далеч по-конвенционални машини за замразени ястия - например кнедли и рамен, които само трябва да бъдат стоплени след покупката. Разнообразието обаче е голямо - предлагат се куп видове готови ястия, включително и чужди като паста, пица, паеля и наденички.

Естествено, може да се купи и месо - печено, стекове или телешки език. Навлизат дори луксозни храни като прясно сашими, стекове от телешко вагу и хайвер.

А за тези, които все пак искат да готвят, но по-набързо, има машини за основния в японската кухня бульон даши, които се предлага в бутилки. Предлагат се и яйца или пък салата.

От апарат можеш да си купиш яйца. Снимка: iStock
От апарат можеш да си купиш яйца.

Но може би най-изумителното е, че на някои гари има машини, които продават 5 и 10 килограмови разфасовки ориз.

При цялото това многообразие щеше да е учудващо, ако нямаше апарат с изненади. Е, има - в него се пускат 1000 йени и излиза изненада - часовник, уоки токи, зарядно или нещо друго. Има, естествено, и машини за сувенири

На какво обаче се дължи тази мания по подобно пазаруване?

Едно от обясненията е, че това просто е възможно - Япония е като цяло безопасна страна и никой не вандализира и чупи машините. В тази страна е възможно да има апарат за китово месо, на който никой природозащитник няма да посегне.

Сред клиентите пък популярността в големите градове на този тип продажби се дължи на работещите. Япония е известна с безкрайните работни часове и често хората нямат време да спират за покупки. Това прави бързата покупка от вендинг апарат добър избор, особено в пиковите часове, когато навсякъде се извиват опашки.

Към това трябва да прибавим и страстта на нацията към автоматизация и удобство, както и че машините предлагат и по-евтини продукти, което също има значение.

И не на последно място - Япония е известна и с липсата на кошчета за боклук, които са премахнати заради мерки за сигурност преди десетилетия след атентати в метрото в Токио.

До повечето машини обаче има кошчета и често хората консумират това, което са си взели в близост - за да могат да изхвърлят отпадъка. Иначе трябва да го носят със себе си у дома.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените