Българи протестират в Кьолн заради починало 4-годишно дете

Около 800 българи излязоха на протест в немския град Кьолн заради смъртта на 4-годишно българско момиченце, починало в болница. Полицията разследва смъртта на детето по подозрения за лекарска грешка.

Бащата на момиченцето - Нурджан Сашов - каза пред bTV, че детето е родено в осмия месец и често е боледувало. Въпреки това личният лекар никога не му е пуснал пълни изследвания.

Последният преглед на малката Селин е бил на 14 декември, когато тя е кашляла много, но от това също не произтекло нищо. На 22 декември детето вдига 39 градуса температура и семейството отива в спешния център.

Единствените думи на медиците са, че всичко е наред, разказва Сашов. Лекарите препоръчали да дадат на детето нурофен или, ако нямат, да увеличат приема на вода.

Селин се подобрява за кратко, след което на Коледа отново се влошава. Тогава лекарите казват, че детето е в критично състояние и се налага незабавна операция заради тежка белодробна инфекция.

Те обаче пренасочили семейството на Сашов към друга болница, където момиченцето било закарано в критично състояние. По думите на бащата вече нищо не е можело да бъде направено.

Нурджан Сашов живее от 12 години в Германия, музикант е по професия. Семейството му е здравно осигурено. Има три деца като най-малкото от тях също е с белодробни проблеми. Според него немската система поставя подобни деца в риск.

Той подчертава, че на такива деца не се дават медикаменти за преборване с бронхита, дори да става въпрос за 3-месечно бебе.

На демонстрацията в Кьолн протестиращите носеха плакати с надписи "Протест" и "Искаме лекарите да спасяват децата ни, не да ги оставят да умрат". След аутопсията на Селин се готви нов протест.

Сашов също така смята да съди болницата и лекарите, които намира за виновни за смъртта на дъщеря му.

#1 Specifier 04.01.2019 в 15:33:12

ИЗГЛЕЖДА не става въпрос за "българи", а за "български граждани" от турско-ромски произход.

#2 JB 04.01.2019 в 17:12:26

Не би било зле, да прочетеш статията, преди да пишеш стандартни глупости.

#3 Dox 04.01.2019 в 23:09:35

Няма никакво значение произхода. Това са български граждани, третирани като животни във вездесъщия "запад". За тях ние не сме хора. И никога не сме били. Но нищо де - продължавайте да ги величаете и да им се уповавате.

#4 Kenny McCоrmick 04.01.2019 в 23:23:57

Dox, как го реши това? От едностранчивите пасквили на bTV, които не за първи път се пробват да създават такива "сензации"? Те според тях в Норвегия ядяха деца, помним как ни обясняваха, че за неизгладена риза ти взимали детето, а една българка преглъщаше на буци срещу Хихимона и дузина бегемами, виждали Норвегия само на картичка, и се опитваше да каже, че не е така. И сега хайде отново пропагандата - Западът бил лош, уморил нарочно детенцето. Те в Кьолн само чакат да видят българско дете, че да го уморят. Има си епикризи, здравни картони, документация. Това не е България, че някой да умре, камо ли дете, и всички да махнат с ръка. А ако ти се чувстваш втора ръка човек или позволяваш да се държат така с теб - това е изцяло твой бизнес. Бил съм из Европа, никъде не съм усетил такова нещо.

#5 ти тъп ли си 05.01.2019 в 01:10:40

Само дето, ако не бяха от горе споменатия произход, нямаше да са 800, а не повече от 8 (осем) души.

#6 Уточнител 05.01.2019 в 03:58:53

ЯВНО обидихме некои грамотни форумци от турско-ромския етнос, за което се разкайваме. Не беше нарочно, а спонтанно...

#7 Dox 05.01.2019 в 08:07:15

Кенчо, Как съм го решил ли? Ами не е пряко, директно от БТВ, например, а косвено. Западната система за здравеопазване, която и ние копираме 1 към 1 без въобще да се замисляме, е човеконенавистна. Затова и името и вече не е подходящо. Тя не е насочена към грижата за човека изобщо, а към парите и печалбата. Резултатите са налице. Също така, Кенчо, може би знаеш, а може би не - преди време сестрите в болниците ги наричаха милосърдни сестри. След това постепенно се установи - "медицинска сестра", като в днешно време думата "сестра" вече също е архаизъм. Каква ти сестра! Като няма пари - да мре. В "бизнеса" няма място за християнски ценности. Всичко това се случи в последните 3-4 десетилетия. Преди това, както у нас, така и на запад, здравеопазването беше различно, даже, мисля си, че вече има основание да кажем - коренно различно.

#8 Kenny McCоrmick 05.01.2019 в 08:17:37

Пич, същата "човеконенавистна" система спасява животи ежедневно и ежечасно. Не знам дали си попадал в "Пирогов", но ако не си - можеш да се поразходиш, да погледаш как работят там хората. Няма да те изгонят, гарантирам ти, даже сигурно с кеф ще те оставят да позяпаш. После пак ще си говорим. А да ми кажеш, че немската здравна система е "човеконенавистна" показва, че или не си бил в Германия, или ако си бил - не си опирал до здравната им система. Пък и в статията си пише - семейството е здравно осигурено, демек покрива твоята гледна точка, платило си е. И ти искаш да ми кажеш, че немската здравна система от една чиста ненавист към човека е умъртвила едно дете. Е, това е пълен абсурд!

#9 Dox 05.01.2019 в 08:47:32

Не, пич. Нищо не си разбрал. Моята гледна точка е, че за теб ще се грижат според това колко и какво си платил. Към момента, немската здравна система е по-добра от нашата, защото има повече пари в нея. А по принцип тя е доста скъпа. У нас освен здравна осигуровка, ако не дай си Боже се наложи да влизаш в болница, плащаш и сума ти други неща. Гледната ми точка е, че не парите трябва да са определящи при опазване здравето на човека. Но, това е вече друга, по-сложна /за теб/ тема. Хайде сега, отговори ми на въпросите в конкретния случай - защо на това детенце не са обърнали нужното внимание? Защо не е прегледано щателно? Защо не са му направени нужните изследвания? Защо не е поставена точна диагноза? Нали е платено? И ако обичаш, не ми прави сравнения с Пирогов, само за да отклониш темата. Там е преди всичко за спешни случаи. Конкретния случай е съвсем друг.

#10 Kenny McCоrmick 05.01.2019 в 09:26:51

Нека бъдем точни - версията НА РОДИТЕЛИТЕ е, че на детето не е обърнато внимание, не са направени изследвания, не е прегледано щателно и прочее. Аз не мога да разчитам само на една гледна точка, още повече, че тя в момента е замъглена от твърде много емоции. Нормално е родители, изгубили дете, в момента яростно да обвиняват лекарите, само че това не е единствената гледна точка. За пореден път подчертавам, че вярвам в педантичността на германците и съм убеден, че има много стриктна документация около случая. Абсолютно не мога да повярвам, че някой в Германия ще остави дете да умре ей така, за спорта едва ли не. А "Пирогов" не го дадох за пример, за да отклоня темата. Ти каза, че медицината е човеконенавистна, аз те подканих да отидеш и да видиш "човеконенавистта".

#11 dedo adji 05.01.2019 в 11:51:45

Като чета Кенчето и Докса се сещам за оная приказка за слепците, които описвали слон на пипане. Единият му опипал хобота и казал, че това е змия, другият опипал крака и казал, че е дърво. драги господине и другарю, описвате различни страни на различни системи. На запад има две системи. Частна, при която всичко се плаща и която е бърза и ефикасна и много скъпа. И обществена, която се издържа от здравни осигуровки с помощ от дарения и бюджета и е тромава и не дотам ефикасна. На практика е малко по-добра от нашата и не винаги. В Англия съм чакал 4 часа да вляза на рентген и още 2 да получа снимката. Като си счупих ръката преди година излязох с наместена ръка и 2 снимки, преди и след, за 3 часа. И това беше по време на първия сняг, когато травматологията винаги е претоварена. Наскоро излязох, след дълъг престой, от болница. Платих само за избор на екип и самостоятелна кабина. Нищо друго не съм плащал, а имаше доста скъпи процедури и материали. И за лекарствата, които вземам получавам отбив от здравната каса почти колкото половината ми пенсия. Като пенсионер здравна осигуровка не плащам, преди това плащах на частни начала 216лв/год. По съвет на старшата сестра платих за монтаж на щори в една от стаите. И съм предоволен от отношението на целия персонал. За месец чух само една груба дума и то заслужена. Обаче същата тази система умори зет ми, мъжа на сестра ми. И то след като го одруса една шапка пари. Просто му убиха желанието да живее. При старата система, толкова мила на Докса, умориха моя съученичка в правителствената болница, тогава запазена за партийния елит, към който тя принадлежеше. И елитът не е застрахован от погрешни диагнози. Не знаем какво се е случило в Кьолн. Сега се води разследване, което по свяка вероятност няма да доведе до никъде, и в цивилизацията лекари не свидетелстват срещу лекари. Бог или аллах да прости момиченцето. А трогателна е вярата на кенчето в запада и специално в германската педантичност. Кенче, тя е спомен от моята младост, ако не и по-стар. Вече в зряла възраст бях свидетел как германец на доста висок пост в кораборемонтния завод спокойно напусна работа, докато параходът се наводняваше. Само попита "Това нормално ли е?". На младини винаги избирах стока, правена от Ханс а не от Хасан. Но сега Германия се напълни с Хасановци и много Хансовци се научиха да работят като тях. Не случайно много наши експати, не само от Германия, идват за медицинско обслужване у дома.

#14 deaf 05.01.2019 в 13:03:45

Мако, не разбрах как така англичаните плащат повече за здравеопазване отколкото "континенталните" европейци,когато и двете здравни системи са обществени,(солидарни)? Здравеопазването е частно в САЩ. На принципа на застраховането...

#16 No name 05.01.2019 в 18:11:56

Доста отдавна не съм се отбивала тук, та рекох и аз да се покажа. Ако се зачетете в думите на бащата, ще разберете за какво иде реч - за най-новата мода в отглеждането и лечението на децата. Там е разковничето. Последните години се появи нова тенденция консервативно лечение да се предприема само в краен случай и да се остави организма сам да се пребори и изгради имунитет. Да де, ама при една скоротечна пневмония си е чисто убийство, както е в случая. Верно, че у Територията пък сме на другия полюс - кихне, пръдне и лекарите пишат антибиотика, за да си вържат гащите. Та истината е някъде по средата и бащата е прав, че не са направили снимка, за да я хванат навреме, щото нали и рентгена е вреден. А сега турете и антиваксърите като черешка на тортата...

#17 Dox 05.01.2019 в 23:04:01

Така си и знаех. Викам си сутринта, преди да тръгна по задачи, сега ще се нахълмят "специалисти" с конкретни случаи и пак ще се изпусне същественото. Така е и станало, като гледам. След като Мако се "кефи". Кенчето вярва в немската педантичност. Похвално! Но как ще я удостовери за себе си - като гледа документи?!?! Е, от тук насетне трябва всичко да ви е ясно. Документирането е другото име на вълшебството. Можеш да документираш какво ли не. Че си извършил това, това и онова, че си се качил за няколко часа до Луната, разгледал си я и след това си се върнал обратно до Земята и си се пъхнал под завивките. Документ бе, бате! Има подпис, печат... всичко. Документ като слънце бе, баце. Вероятно така се извършва и надзора в строителството или в строителството на пътища - по документи. Положена е еди каква си настилка. Над нея бил положен не знам си какъв грунд. След това било положено това, онова и ей това. Всичко това го пише в документи, с подпис, печат, ДНК-сертификат и какво ли не. И на следващия месец хоп - настилката се разкъртила, зеят дупки картероубийци, мантинелата ще я съборят няколко комара изпълняващи дружно съвместен полет срещу нея. Ама нали пише в документа!!! Значи кво - документа е едно, а реалността съвсем, ама съвсем друго. Основната ми идея с човеконенавистничеството в здравната система е, че тя залага на парите. А когато някой започне да ви говори за пари, "справедливо" възнаграждение, мотивация, пазар и пр.глупости, това означава само едно - този някой няма никаква идея как да се справи с конкретния проблем. Затова решава най-нагло да прехвърли отговорността върху химери, каквито са пазара и парите.

#18 dedo adji 05.01.2019 в 23:45:19

Стига плака като вдовица за онуй, Доксе. Сиромахомилството е отречено от твоята Партия още преди да стане комунистическа. Парите са химера, когато ги нямаш. Познавам старата система отблизо, майка ми беше от нея. Тогава персоналът не бяха търговци а чиновници, още по-бездушна пасмина. Новата още се нагажда и ще се нагажда още дълго и никога няма да има достатъчно пари. Вместо да плачеш, че няма идеи, дай ти идея. Само не идеята за грижата за човека в разгара на социалистическото съревнование. Нея я видяхме колко струва, знаем и името на човека.

Новините

Най-четените