Донецк и Луганск обявиха създаването на Малорусия

Сепаратисти в самопровъзгласилите се за републики Донецк и Луганск се обявиха, че се обединяват под името Малорусия. Те претендират, че са правоприемници на Украйна.

 

 

Президентът на Донецката народна република Александър Захарченко каза, че тя се обединява с друго сепаратистко образувание - Луганската народна република.

Новата държава се нарича Малорусия. Според Захарченко възстановяването на предишния облик на Украйна вече е невъзможно. Той допълни, че столицата на новата страна ще бъде Донецк, където беше прочетен "конституционният акт" на републиката. Флагът ще бъде този на Богдан Хелмицкий.

Според Захарченко Киев запазва статута си на историческо-културен център, но без статута си на столица.

Малорусия е историческа област в Източна Европа, чиято територия към момента е в Украйна. В състава на Руската империя тя е била известна като Малоруска губерния.

#1 Бобо 18.07.2017 в 15:47:55

Не съм съгласен с името Новорусия. Тези области са руско езични от време оно с характерен проукраински акцент, но не са нови .... По подходящо име би било Старорус или Староукрайна. Колкото до обявата им за нова държава това трябва да бъде предхождано от референдум за автономност от Украйна проведен под егидата на Русия, Украйна и наблюдатели от ООН. Така биха били спазени всички международни изисквания за провъзгласяване на нова държава. Първоначално Автономна от Украйна, а после и независима. Но другарите там сигурно имат други съображения...

#4 Dox 18.07.2017 в 18:42:27

Освен това, обявено е създаването на Малорусия, а не на Новорусия.

#9 Бобо 19.07.2017 в 13:07:51

Дядка, нещо историята ти куца ама яко, вземи си бастунче да не паднеш в кенефа като се напиняш! 1. Независимостта на България беше обявена ОТГОРЕ-1908 г. 2. Автономията на Източна Румелия не беше дадена от Султана а беше отвоювана с помощта на Царската армия... .ОК? Прасчо, прочел си някакво име на едно нищо и се включваш като прасе на коледна трапеза. Такава държава няма, а па камо ли да я именьосваш. Първо трябва да се създаде детето , па после се кръщава или при тебе тази информацийка е немеродавна? Става дума за нещо друго ама трябва малко пипе у чутурата за да разбереш.

Новините

Най-четените