Правителството обсъжда бюджета за 2017-а

Проектът за бюджетни закони за 2017 г. ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Министерски съвет. В бюджета за новата година е заложено слабо забавяне на растежа на БВП до 2,5%.

Планираният дефицит за 2017 г. ще бъде над 1.3 млрд. лева. В края на годината общо задълженията на държавата да са по-малко в сравнение с края на 2016-та.

От догодина минималната работна заплата ще бъде 460 лева.

Бюджет 2017 залага мерки, свързани с насърчаване на реформи в сектор „Образование", поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Средствата за отбрана за следващата година няма да бъдат по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с решението на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от 27 април 2015 г., като е осигурен ресурс за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили.

В областта на здравеопазването приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.

Новините

Най-четените