Русия променя военната си стратегия заради Украйна

Информационната война и опасностите от конфликтите в Украйна и Близкия Изток - тези промени ще бъдат отразени в стратегията за национална сигурност на Руската федерация до 2020 г., съобщи секретарят на Съвета за сигурност в Москва Николай Патрушев.

В борбата на интереси между държави в света типични стават "непреките действия", използването на протестния потенциал на населението, на радикалните и екстремистките организации, на частните военни компании, пише той в статия, която ще бъде публикувана във вестник "Красная звезда".

"Засилва се агресивността на САЩ и НАТО спрямо Русия. Увеличава се техният военен потенциал непосредствено край нашите граници. Активно се провеждат мероприятия по разгръщането на глобална система за противоракетна отбрана", добавя той, визирайки по-мащабните учения и изграждането на нови центрове за наблюдение в Източна Европа.

Ден по-рано Русия представи на медиите новите танкове и оръжия, с които ще модернизира армията си - и ще покаже на военния парад в Москва на 9 май. Сред тях е танкът "Армата" (Т-14) - един от най-престижните проекти на руската военна индустрия, бойни пехотни машини и бронетранспортьори, самоходен противотанков ракетен комплекс "Корнет-Д1" и ракетни установки.

Според Патрушев западните държави се опитват да дестабилизиран страната не само с военна заплаха, но и с подривна дейност на специални служби, информационна война и икономически санкции.

През април Министерството на външните работи на Русия издаде подробен документ, изброяващ неонацистките организации в ЕС и САЩ, както и крайните националистически елементи и фашистката идеология. В частта за България са посочени Луков марш, БНС на Боян Расате и Войни на Тангра, но не и „Атака", която води ревностна прокремълска пропаганда, но също има крайни националистически позиции.

Николай Патрушев твърди, че военните стратегия и доктрина на Русия остават с подчертано отбранителен характер, въпреки новите редакции, като вариант за силова намеса е допустим единствено в случай, че всички мирни възможности за защита на руските интереси са изчерпани.

Патрушев обвини САЩ в многобройни примери за нарушаване на основополагащи принципи на Устава на ООН, сред които независимостта и суверенното равенство на държавите, ненамеса във вътрешните им работи, мирното уреждане на споровете.

„Достатъчно е да си припомним бомбардирането на Сърбия, окупирането на Ирак, унищожаването на държавността в Либия. Тук влизат в действие и откровено лъжливи аргументи, грубо манипулиране на мандата на Света за сигурност на ООН, и в резултат се стига до разрушение и хаос", казва руският политик.

Междувременно Полша, един от най-силните противници на Москва в ЕС, започна да укрепва източната си граница заради заплахата от руска военна агресия. Държавният глава Бронислав Коморовски коментира, че граничните служби трябва да са готови за „трудни времена", а Варшава да се подгоптви предварително за възможна опасност.

#1 TheRock 06.05.2015 в 13:13:00

Това е уникално събитие!!! За пръв път държава признава и то в официален документ за това че води терористична война срещу друга държава и се готви за терористични войни срещу други държави. Смятам че на всички става ясно кой стои зад международния тероризъм!!!

#2 1Sion1 06.05.2015 в 13:18:44

Нищо уникално нЕма.Приближаването на границите на Русия от НАТО , води до ответни мерки , които са даже твърде мекушави.Представям си ако събитията се бяха случили до границата на Северно Мексико.Но като говорим за уникалност , уникално е Саудитска Арабия , Катар и ФАЩ да нахлуят и бомбандират съверенна държава като Йемен , без санкция на Съвета за сигурност и всички да си траят , въпреки хилядите цивилни жертви.Е те това е уникално.Пардон , не е.Вече сме го виждали в Ирак.

#3 TheRock 06.05.2015 в 13:51:48

Ако Русия не беше анексирала Крим и не беше запалила гражданската война в Украйна нищо такова нямаше да се случи. Това е поредният мит и епизод от информационната война на Русия!!! Къде НАТО се приближава към Русия???? Защо Русия не дава независимост на Кьонигсбег??? Нагли руски пияници!!!

#4 TheRock 06.05.2015 в 13:53:31

А за взривеният руски самолет в Йемен си траят!!! Защо ли??? Саудитска Арабия предупреди Русия да спре да въоръжава тамошните "борци"!!! И на 04.05 руски самолет беше обстрелят на пистата след кацане и унищожен! Русия мълчи като насрана!!! Русия разпалва и поддържа тероризма в целия свят!!!

#5 1Sion1 06.05.2015 в 14:38:12

Да опитам да ти го обясня простичко.В последните 25 години САЩ са пряко отговорни и замесени във ВСЕКИ голям конфликт.Ирак , Сирия , Либия , Афганистан.Конфликти със стотици хиляди , да не и милиони убити.На хиляди километри от Северно Мексико , нооооо , близо до Европа.В този ред на мисли , руснаците са като невръстни ученички.Не ми се мисли , ако територия на която има американци беше се отзовала в положението на Крим.До сега да са изсипали цялата си военна мощ там.Относно пияниците - брат , погледни новините за американските военни и инструктори по света..Всички са пропищяли.За какъв тероризъм ми говориш , като американците и съюзниците им създадоха и Ал Кайда, и ИДИЛ и сега ужким се борят с тях?!Колко милиони още трябва да загубят семействата и живота си , за да бъде удовлетворен големият демократичен брат зад океана?!Право да ти кажа , ако руснаците и американците/ особено те/ си стоят на задниците и не си пъхат носовете навсякъде , светът би бил много по-добро и спокойно място за живот.В този ред на мисли не питая особено уважение нито към едните , нито към другите.А марионетките им по света са буквално гротески.

#6 TheRock 06.05.2015 в 14:44:49

Пълни глупости си написал!!! Това не са твои мисли а руска пропаганда, с която е пропито съзнанието ти!!! Защо Русия не признае тогава Северен Кипър!!!!??? Ако не си забелязал САЩ водят война с международния тероризъм!!! Естествено е да я водят в държавите, които подкрепят тероризма!!! Все едно през ВСВ бойните действия да не водят на полюса!!! Руската пропаганда окончателно е изпържила мозъкът ти или ти плащат, за да я разпространяваш или още по-лошо!!!

#7 TheRock 06.05.2015 в 14:50:09

Saudi Arabia Yemen conflict | Cargo Plane Inferno : Airstrikes hit Yemen Sanaa Int Airport https://www.youtube.com/watch?v=mwFU-pWv8XM ====== Я виж това!!!

#8 TheRock 06.05.2015 в 15:10:13

Секретное признание бывшего ФСБшника.. Путин - вор, лгун и военный преступник! https://www.youtube.com/watch?v=4NNclNgk2MI ======= Гледай!!!

#9 Шрайка 06.05.2015 в 15:16:16

А за взривеният руски самолет в Йемен си траят!!! Я виж това!!! Пълни глупости си написал!!! -------- http://pan.bg/view_article-59-29810-FotofaktUnishtozhen-voenno-transporten-samolet-Il-76TD-na-VVS-na-Jemen.html Спешно! Да се провери дежурния по опорни точки на "Козяк". Особено внимание да се обърне на тестовете за алкохол и наркотици, както и да се засили оказването на психиатрична помощ!

#10 TheRock 06.05.2015 в 15:34:01

Провери си твоите опорни точки!!! Самолетът е бил с хуманитарна помощ!!! СА предупреди Русия да не въоръжава бунтовниците в Йемен! Ударът по летището е отговор на руската подкрепа за терористите в Йемен!!!

#11 TheRock 06.05.2015 в 15:35:11

Какво прави военен самолет на гражданско летище!!! Русофилите сте толкова прости!!!

#12 TheRock 06.05.2015 в 15:39:19

http://en.wikipedia.org/wiki/Yemeni_Air_Force ==== Хайде сега като на малоумен!!! 1 Погледни обозначението на самолетите на ВВС на Йемен. 2 Хайде сега виж видеото и там отбележи какво е обозначението на атакуваният транспортен самолет. 3 ВВС на Йемен имат 3 такива самолета! 4 Защо самолет на ВВС е на гражданско летище!!!??? 5 Къде се намират трите самолета??? ....... Полезен идиот си ти!!!

#14 TheRock 06.05.2015 в 15:47:34

И още нещо. Откъде е долетял този самолет и какъв товар е носел???

#15 GETI 06.05.2015 в 16:02:19

TheRock………… Постоянно бъркаш „агресорът“,когато изтрезнееш,виж това. Колко са военните операции на САЩ по официални данни от Конгреса на САЩ…в сравнение със СССР (Русия) http://otvorenopismo.url.bg/sveta-3 "sveta-3 - Един буден български гражданин - URL.bg"

#16 Шрайка 06.05.2015 в 16:22:12

Хайде сега виж видеото и там отбележи какво е обозначението на атакуваният транспортен самолет. ------------------- На самолета е написано YEMEN AIR FORCE. Може би сега ще ми дадеш линкче към клипче на което лично Путин е хванал баданарката и прави този надпис за камуфлаж? Благодаря предварително! Защо самолет на ВВС е на гражданско летище!!!??? --------------- Обърни се с въпроса към Йемен. Ако те не ти отговорят, може да зададеш аналогичен въпрос към нашите власти, какво правеха например военни самолети на САЩ на гражданските летища на Бургас и София.

Новините

Най-четените