САЩ налагат санкции върху проекта "Северен поток - 2"

Американският сенат одобри налагането на санкции върху проекта за руския газопровод "Северен поток - 2", съобщават световните агенции.

Според Вашингтон газопроводът ще засили политическото влияние на Москва в Европа и ще дестабилизира Украйна. Целта на санкциите е да спрат по-нататъшното изграждане на проекта.

Предвидени са санкции и срещу проекта "Турски поток". Мерките са част от одобрения законопроект за отбрана на САЩ за 2020 г. Те включват замразяване на авоари и анулиране на американски визи за представителите на свързаните с този газопровод предприемачи.

Приемането на санкциите мина лесно през Конгреса. Сега законопроектът попада в ръцете на президента Доналд Тръмп. Влизането му в сила ще предизвика недоволство сред европейските държави, които разчитат да получат природен газ по този проект.

Проектът „Руски Поток 2“ на стойност 10.6 млрд. долара се очаква да удвои доставките на руски природен газ в Германия. Тръбата стига до западноевропейската страна, преминавайки по дъното на Балтийско море, като заобикаля „неприятелски държави“ като Украйна и Полша. Очаква се газопроводът да заработи в средата на 2020 г.

#1 Шамито 18.12.2019 в 13:49:18

Въпрос от прост.Борбата за политическо влияние порочна практика ли е?Разбирам ако Русия е комунистическа държава но тя е капиталистическа.И би трябвало политическото влияние да се налага по правилата на феърплея като съревнование а не като санкции.И затова може би се наложи понятието курвенски демократични ценности.

#2 dedo adji 18.12.2019 в 14:43:43

А бе САЩ не налагаха ли санкции и за кримския мост? Някой знае ли човек или фирма, пострадала от тях? Аз забелязах само изчезването на павето от сайта. Северният поток ще потече до година. Меркелица е по-мъжка от лешничарски. Ама с турския може да ядем хурката. А уж бате Бойко се върна от белия дом с пълна кошница похвали и обещания, то не бяха визи, не беше Белене, не беше защита. Сега да не му анулират визата заради турския поток?

#3 deowin 18.12.2019 в 16:58:54

>Разбирам ако Русия е комунистическа държава но тя е капиталистическа Всъщност, именно ако санкциите бяха наложени заради типа политическо управление или икономическа система би могло да се спори, че са порицаеми. Случаят не е такъв - Русия има наложени санкции заради нарушаване на международни спогодби, а не защото се осмеляват, например, да узаконяват домашния побой и да наказват хомосексуализма в собствената си държава. Та, това, че в момента икономическата система на Русия е капиталистическа, няма и не би трябвало да има значение. Имат значение само неща като нарушаването на международните норми, харти за човешки права, анексирането на чужда територия, свалянето на цивилен самолет, намесата във вътрешната политика на други държави и т.н. А иначе хората в Русия са напълно свободни да установят монархия и да изберат Путин за доживотен цар. Тоест, свободни са да формализират вече съществуващото си статукво и да го направят официално. >Някой знае ли човек или фирма, пострадала от тях? Някой знае ли името на звезда, около която за открити екзопланети? Не? Но такива има над 3000, повечето от които са открити съвсем скоро през последните 5 години. Изглежда като за пореден път бъркаш собственото си незнание и глупост с несъществуване на това, което не знаеш.

#4 dedo adji 18.12.2019 в 17:57:25

Даже да повярваме на прасчо, че санкциите се налагат на Русия заради разни харти, анексии и човешки права, а не, защото е Русия, не си дава ресурсите за жълти центове и накърнява американската хегемония над света, в случая не Русия е заплашена със санкции. Заплашени са уж Божем съюзници на САЩ, които не анексират, не нарушават харти и не дават прах да падне върху правата на 30 и кусур джендъра и още толкова малцинства. И са съучастници в санкциите срещу Русия, от което понасят доста загуби. Това по съюзнически ли е? А над кримския мост изгрели 3000 звезди с екзо планети. Под техния блясък летят наполеонови влакове, клатят рога хиляди хомосексуални жирафи и играят хиляди щастливи дечица, осиновени от хомо двойки. Това е свинският отговор на простия ми въпрос...някой знае ли...

#5 Dox 18.12.2019 в 19:42:49

Горе в текста малко са пообъркали Северен с Руски поток, но нищо де - то все пак е ясно за какво става въпрос. Санкциите се налагат над проект, който се изгражда съгласно сключени договори, споразумения и пр.документи, подписани от две или повече страни, по всички юридически и търговски правила, които конкретизират срокове, етапи, частични плащания и пр. Въпросните документи свидетелстват за постигнато съгласие между тези страни. С една дума - санкционира се проект /а не Русия/, за който са си дали съгласието няколко държави, тъй като ще имат изгода от него. Т.е., в САЩ не са съгласни други държави в света да сключват по между си споразумения, договори и т.н. за да имат взаимна изгода. Ако да - на какво основание? Освен това, доколкото знам подобни санкции може да налагат международни институции, каквато е ООН, примерно, но не и отделна държава, ако следваме логиката и установените към момента международни правила.

#6 deowin 18.12.2019 в 20:10:11

Естествено, че САЩ могат да налагат единствено санкции по отношение на неща под тяхната юрисдикция и контрол - могат да възпират банкови сметки в американски банки, могат да контролират търговия и обмен не технологии с американски фирми, и т.н. Точно това и правят, естествено. Никоя държава не е длъжна да поддържа икономически, политически, научни и прочие връзки с друга държава просто защото на другата държава й било изгодно, нямала други опции и прочие.

#9 Dox 18.12.2019 в 22:36:47

6 deowin | 18.12.201920:10 "Никоя държава не е длъжна да поддържа икономически, политически, научни и прочие връзки с друга държава просто защото на другата държава й било изгодно, нямала други опции и прочие." --------------------------------------------- Тук, подозирам, има някакво неразбиране. Ако на въпросната държава и е НЕИЗГОДНО да поддържа връзки с другата държава, тя просто няма да ги поддържа. И няма да подписва каквито и да било споразумения с другата държава /в случая - Русия/. Нещо да я задължава да го прави? Но, случаят очевидно не е такъв. И двете страни на споразуменията са се подписали. На запад отдавна са проумяли опасността да се подписваш като селски кмет. Щом са се подписали, значи е имало ЗА КАКВО. Т.е. въпросната държава по НИКАКЪВ НАЧИН не е длъжна да поддържа каквито и да било отношения с другата държава, ако няма изгода от това. Но, явно има, след като споразуменията са подписани. Толкова! И нищо повече! Какви санкции /от Филан Кешията/?!?!?, какви 5 лева! И, Бога Ми - кой е той /Филан Кешията/, че да налага санкции?!?!? Въпросът е повече за философите. Иначе - не е задължително да има отговор. А отговорът за НЕфилософите е известен - Ако нещо не му харесва /на Филан Кешията/ - да хваща гората и да си търси ядливи гъби..... . Никой не му е длъжен, независимо какво са му говорели по време на "възпитанието".

#10 deowin 18.12.2019 в 23:27:41

>Тук, подозирам, има някакво неразбиране Да, има. Очевидно изобщо не разбираш, че съвсем не става въпрос за това подписан договор да се разваля едностранно защото трета страна, САЩ, не се кефела. Става въпрос за това, че на САЩ, по една или друга причина, която никому не влиза в работа, не им харесва този договор. Затова те пък решават да налагат санкции. Отново - да запорират сметки в американски банки, да контролират търговията с американски компании и прочие, е напълно техен прерогатив, те дори не дължат никому обяснение за решенията си. Ще го обясня с аналог, близък до твоя бит. Ако съседът ти отгоре разбере, че плащаш на съседчето отдолу да ти мие колата, а той хич не го харесва, например защото малкият гамен измъчва улични котки, той има пълно право може да реши да спре да ти продава от неговите селски яйца. Всъщност има пълно право да спре по каквато си иска причина, повод, или дори без - това си е негова работа и няма никакво пряко отношение към твоите уговорки със съседчето. Ти решаваш какво да правиш, той - също.

#11 dedo adji 18.12.2019 в 23:35:23

Все още очаквам да чуя за анулирани визи и замразени авоари по повод кримския мост. Иначе съм запознат с американските санкции по семейна линия. През 78 или 79г баща ми и още няколко членове на екипажа не били пуснати да слязат в американски порт. Единствената разлика с другите пуснати членове била, че в моряшките им паспорти фигурирали кораби, снабдявали Виетнам по време на войната, информация, едва ли достъпна за местния шериф. Това са американските санкции, ловят гологъз Ганьо. Или гологъз Альоша.

#12 Dox 18.12.2019 в 23:40:53

10 deowin | 18.12.201923:27 >Тук, подозирам, има някакво неразбиране "Да, има. .... Става въпрос за това, че на САЩ, по една или друга причина, която никому не влиза в работа, не им харесва този договор. Затова те пък решават да налагат санкции." --------------------------- "...никому не влиза в работата...." Ти, сигурен ли си в това, което си написал? Ако да - тогава ОК, значи се разбрахме. Но, после да не се чудиш от къде ти /ви/ е дошло.

#13 Онуфрий 18.12.2019 в 23:51:44

А бе САЩ не налагаха ли санкции и за кримския мост? Някой знае ли човек или фирма, пострадала от тях? ========================================== Те и от санкциите за анексията на Крим (които всъщност са срещу определени лица и фирми, а не "срещу Русия") уж никой не пострада, но постоянно това им е на устата, включително и на техните подлоги у нас.

#14 dedo adji 18.12.2019 в 23:55:04

Свинчопрас, от името на САЩ, си мисли, че държи всички яйца по света и у нас. Е, да, ама не, има и други кокошки. Такива действия са равносилни на търговска война, Тръмп напоследък обяви доста такива войни, включително и на съюзници. Но дори и той не може да издържи на война с цял свят. Сега не е 1956.

#15 deowin 19.12.2019 в 00:03:50

>Все още очаквам да чуя за анулирани визи и замразени авоари Или наистина си адски тъп ако не можеш да намериш информацията за буквално 5 секунди, или просто си си заровил главата в пясъка за да не видиш реалността, която не съответства на глупавите ти заблуди: https://en.wikipedia.org/wiki/International_sanctions_during_the_Ukrainian_crisis#Sanctions_against_Crimea >Ти, сигурен ли си в това, което си написал? Да, абсолютно съм сигурен. Всеки има право едностранно да прекратява взаимоотношения с друг когато и както си поиска (естествено, само ако те не са гарантирани чрез подписани договори), със или без повод и без нужда да се обяснява. Естествено, има добри причини да обясняваш действията си - например, околните биха били доста по-склонни да влизат във взаимоотношения с теб ако разбират логиката, ценностите и мисленето ти, и могат да предвиждат кога и при какви обстоятелства ти би ги прекъснал. Точно това е добрата причина да обясняваш, а не защото изконно дължиш някому обяснение.

#16 deowin 19.12.2019 в 00:08:37

>търговска война, Тръмп напоследък обяви доста такива войни, включително и на съюзници. Търговската война е пълна идиотщина, което историята на търговските войни ясно показва. Изобщо не е очевидно, че налагането на санкции на Русия е подобна глупост. >Но дори и той не може да издържи Тръмп да издържи търговската война? Че той ли я воюва? Той ли плаща загубите на фермерите, увеличенията на цените на всевъзможни продукти, чиито суровини са по-скъпи заради вносни мита? Тръмп? Лично? От джоба си? Идиоти като теб за причината Тръмп да е президент. https://www.facebook.com/watch/?v=578392322953666

#17 Dox 19.12.2019 в 00:38:35

Всички войни са търговски, икономически, с едно изключение - Руско-Турската освободителва война. Това е може би единствената война в света, водена в името на идеи, а не в името на златните проблясъци на парите.

Новините

Най-четените