А в Сингапур премиерът пише код

Малко държавни ръководители могат да се похвалят със способността, която премиерът на Сингапур Ли Сиен Лун демонстрира - писането на код.

Лун публикува в профила си във Facebook линк към .exe файла на програмата, заедно с изображение на C++ кода от около 200 реда на програма за решаване на судоку, която сам е написал преди години.

Премиерът коментира, че решил да сподели програмата поради интереса, който предизвикал, когато разказал за нея пред публиката на технологичен форум преди две седмици.

"Програмата е доста проста: работи под command prompt в DOS-прозорец. Трябва да напишете данните ред по ред (например 1-3-8---6), след което на екрана ще бъде показано решението (или решенията - ако има повече от един вариант), броят на стъпките, по които програмата е стигнала до решението, плюс още няколко статистически данни при търсенето", пише в съобщението на Лун.

I told the Founders Forum two weeks ago that the last computer program I wrote was a Sudoku solver, written in C++...

Posted by Lee Hsien Loong on Monday, 4 May 2015

Само за 24 часа постът на сингапурския премиер достигна над 38 000 харесвания и близо 13 000 споделяния само във Facebook.

"Надявам се да се забавлявате. Пишете ми, ако намерите бъгове! ЛСЛ #SmartNation", завършва съобщението си министър-председателят.

63-годишният Ли Сиен Лун е третият министър-председател на Сингапур, като заема поста от 2004 г. Завършил е с отличие математика и компютърни науки в Тринити Колидж (Кеймбридж) през 1974 г., като има магистратура по публична администрация от Харвард.

Ли Сиен Лун е син на покойния Ли Куан Ю, основател на модерен Сингапур и идеолог на просперитета на страната.

"Единственият природен ресурс на Сингапур са хората и тяхната работна етика", казва Ли Куан Ю, който си поставя за цел да създаде нация от високообразована и англоговоряща работна сила.

Привличането на чуждестранни инвеститори в Сингапур превръща страната в силен производствен център.

Новините

Най-четените