Талибани обстрелваха парламента в Кабул

Масирана атака на талибани срещу парламента в Кабул предизвика шок в столицата на Афганистан и кървава престрелка, която взе шест жертви. Нападението, първо с кола-бомба, а след това с огнестрелно оръжие, е свързано с насрочения за днес избор на нов министър на отбраната.

Няколко депутати, три деца и пет жени са ранени, засега общо 21 души. Ликвидирани са шестима талибани. Очевидни разказват за поне 9 експлозии, дим и стрелба от сградата на парламента.

Силите за сигурност успяха да евакуират останалите хора в сградата. Охраната на парламента отбиваше атаката в продължение на 20 минути. Подкрепления на специалните сили не позволиха на ислямистите да проникнат в сградата на парламента.

Талибаните контролират около 70% от територията на Афганистан. Силите на НАТО, водени от САЩ, воюваха с тях от 2001 г. до 2014 г., след което се оттеглиха и оставиха правителството да отговаря за сигурност.

Около 13 000 души от силите на НАТО - главно американци, все още са в Афганистан, но не участват във военни действия, вместо това оказват логистична подкрепа.

 

Новините

Най-четените