Унгария даде убежище на Груевски

Бившият македонски премиер Никола Груевски е получил политическо убежище в Унгария, съобщават местни медии, цитирани от „Ройтерс”.

В момента Груевски, който над 10 години беше на власт в Македония, го очаква присъда от 2 години затвор по обвинения в злоупотреба с власт и корупция. Той обаче избяга в Унгария и сега властите в Скопие го издирват.

За политическото убежище политикът сам се похвали на профила си във Facebook.

Към момента няма официален коментар от страна на унгарското правителство и миграционните власти в страната.

Междувременно обаче близките до властта медии в Унгария се изказват ласкаво за Груевски, наблягайки върху борбата му със "свързаните със Сорос" неправителствени организации. Публикациите обвързват присъдата му именно с това.

#1 TheRock 21.11.2018 в 08:53:36

Орбан е съучастник в престъплението на Груевски. Грувски не е преследван по политически причини в Македония, а за корупция и кражби.

#2 deaf 21.11.2018 в 13:16:03

Дъ Рок, тя и Юлия Тимошенко беше преследвана и вкарана в затвора за корупция от Янукович. Но нещо ЕС не се съгласи с Янукович... Та въпросът ми към тебе е поради какви причини Тимошенко беше осъдена?

#3 TheRock 21.11.2018 в 14:54:11

deaf | 21.11.201813:16 Не знам Тимошенко да е била осъдена от украниски съд на затвор. Ако е имало съд и произнесена присъда то дай информация за това.

#4 TheRock 21.11.2018 в 14:55:49

Аз намерих това: Върховният съд на Украйна прекрати "газовото дело" срещу бившия министър-председател Юлия Тимошенко поради липса на престъпление. Това съобщава украинската агенция УНИАН, като се позовава на адвоката на Тимошенко, депутата от Украинската Рада Виталий Власенко. "Днес Върховният съд на Украйна по време на съвместно заседание на всички камари, на което присъстваха 42 от 48-те съдии, сложи край на фалшифицираното "газово дело" наТимошенко. Установено е, че в действията на Тимошенко няма и помен от престъпление. Това означава, че твърденията, които се разпространяват близо 2,5 години, за сключени неизгодни договори и че Тимошенко е превишила правомощията си, са лъжи", заявява Власенко, цитиран от УНИАН. Адвокатът добавя, че това решение на съда означава пълна реабилитация за Тимошенко. http://legalworld.bg/35621.vyrhovniiat-syd-na-ukrajna-napylno-reabilitira-iuliia-timoshenko.html&orderby=2

#5 deaf 21.11.2018 в 16:12:07

Добре де,Дъ Рок ,защо лъжеш?! Бегла справка показва,че Тимошенко е осъдена на седем години затвор. След свалянето на Янукович е освободена с постановление на Парламента. Демек,помилвана. И ти самият пишеш,че тя е била "реабилитирана". Как може някой да бъде реабилитиран,ако не е осъждан преди това. ЕС протестира присъдата на Тимошенко,защото я смята забележи,за "политически мотивирано избирателно правосъдие". Тоест,ЕС признава,че присъдата е основателна,но протестира че правосъдието е ИЗБРАЛО само нея да разследва и осъди. Поради политически интереси. Същото каквото става днес в Македония. Там "правосъдието" избра и нарочи само Груевски,но другите не ги пипа.

#6 TheRock 21.11.2018 в 17:07:51

Илишен спор. Но това ти е явно целта. Да замажеш факта, че Орбан даде убежище на осъден престъпник с влязла в сила присъда. Историята на Тимошенко няма връзка в случая.

Новините

Най-четените