Pussy Riot поеха отговорност за нахлуването на стадиона по време на финала

Pussy Riot поеха отговорност за групата демонстранти, които нахлуха на стадиона по време на финала на Мондиал 2018.

Според тях целта е била да насочат вниманието към политическите несправедливости в Русия.

Малко след началото на второто полувреме четири протестиращи, облечени в полицейски униформи, нахлуха на терена на стадион "Лужники" в Москва и прекъснаха за кратко играта.

Охраната почти веднага успя да изведе демонстрантите. Въпреки това едно от момичетата успя да поздрави френския национал Мбапе.

В изказване на руската пънк група, публикувано във Facebook и Twitter, Pussy Riot казват, че настояват политическите затворници в страната да бъдат освободени, а арестите на опозиционери да бъдат преустановени.

Те допълват, че задържането на граждани заради тяхната активност в социалните мрежи също трябва да спре.

В изказването се споменава и украинският режисьор Олег Сенцов, който през 2015-а е осъден на 20 години затвор по обвинения, че е планирал да взриви мемориал на Ленин и централата на партията на Путин в Крим.

Сенцов настоява, че е невинен и в момента провежда гладна стачка.

 

#1 dedo adji 16.07.2018 в 09:54:20

Едно изрядно проведено Световно беше оплескано на финалния мач. Изглежда им се е видяло малко оплесканото от рефера, та трябваше и бунтовни путенца да нахлуят на терена, за да го дооплескат, или може би за да замажат реферското. Черна точка за Путин. Аз видях няколко фигурки в черно и не разбрах кои са и за какво се борят. Съмнявам се колко души на стадиона и пред екраните са разбрали гламаво изразения протест, та се налага бунтовните путенца да се обясняват. Ако не беше любезното цитиране от кафенето, така и нямаше да разбера.

Новините

Най-четените