Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Европа ще продължи да се радва на дюнерите

Евродепутатите приеха да се разреши употребата на фосфатни добавки в дюнерите Снимка: Getty Images
Евродепутатите приеха да се разреши употребата на фосфатни добавки в дюнерите

Западноевропейският дюнер беше спасен, след като предложението на Европейската комисия за разрешаване на употребата на фосфатни добавки в дюнерите беше прието от евродепутатите, съобщи пресслужбата на ЕП.

Във вторник проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати, макар да получи одобрението на депутати в здравната комисия.

Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче.

Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.

Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30 „въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проектът.

Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.

Преди дни в."Билд" писа, че евродепутатите са на път да сложат край на дюнера в Европа заради проекта, който бе одобрен в комисия, но не мина днес в пленарна зала.

„Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ, заяви българският евродепутат Момчил Неков.

"Всяко предложение за промяна в нормативната база от страна на Европейската комисия трябва да бъде диктувано от отражението върху европейските потребители, каквито сме и ние, българите. Докладът на Европейската комисия относно официалния контрол върху добавките в храните от 2017 г. е констатирал, че в държавите членки има слабости във връзка с прилагане на европейското законодателство относно проверките, чрез които се определя дали добавките се използват законосъобразно", коментира той.

"Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре.При гласуването аз гласувах за защита на европейските потребители. Десните и дясно-центристките партии обаче очевидно предпочетоха да пренебрегнат тези съображения. Това е разочароващо", заяви още Неков.

Доклад на ЕК през 2017 г. установява, че в някои от държавите членки на ЕС понякога властите и операторите в хранителната промишленост тълкуват неправилно законите на ЕС относно подготовката на месни изделия и продукти, което води до липса на всеобщо прилагане.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените