Ватиканът спира фонтаните, в Рим няма вода

Ватиканът спира всички фонтани на територията си, за да пести вода. Става дума за около 100 фонтана. Жега от 40 градуса мъчи Рим и Ватикана съответно, вече два месеца. Вечният град е под заплаха от режим на водата.

Още вчера пресъхнаха двата големи фонтана на площад "Свети Петър", които са произведения на изкуството на скулпторите Джан Лоренцо Бернини и Карло Мадерно.

През последните две години валежите в италианската столица са под средните, през юли са паднали със 72 процента по-малко дъждове от средните за месеца, а през юни - със 74% по-малко.

Кметството е свикало спешна среща между водоснабдяващата фирма и областната управа с участието на кметицата Вирджиния Раджи. Основният проблем е в езерото Брачано, един от основните водоизточници за близо 1 милион и половината жители на Рим. Езерото е с минимално ниво.

Областният управител Никола Дзингарети иска от римската "Софийска вода" алтернативен план на режима на водата. "Ако е вярно, че езерото е намалявало с по един милиметър на ден, да се казва, че трябва да се лишат от вода за осем часа на ден голяма част от римляните е прекалено". Областната управа ще търси каптажи от други източници, за да гарантира водното обслужване на града.

Днес се очаква постигане на компромис, евентуалният воден режим би влязъл в сила вместо от 28 юли, на 1 август - когато се очаква римляните да опразнят града и да отидат на ваканция.

Новините

Най-четените