Ани Шакарян от "Вкуснотека" - за добрата храна и семейния уют

Ани Шакарян-Маринова e автор на един от най-вкусните и уютни блогове - Вкуснотека. Готвенето е нейна страст и хоби, а десетки хиляди последователи в социалните мрежи чакат с нетърпение всяка следваща нейна рецепта. Ани предлага на феновете, читателите и кулинарните ентусиасти храна, която приготвя и снима сама.

Нейните рецепти носят усещане за спонтанност – лишени от прекомерно натруфените кадри в сложните кулинарни издания. Носят и уют – този на истинския дом и вкусните храни, които само една майка може да приготви.

Как започна да готвиш, кой беше моментът, в който това занимание се превърна в голямата ти страст?

Започнах да експериментирам и да готвя с раждането на голямата ми дъщеря, когато имах много свободно време и бях в отпуск по майчинство. От малка обичам да се въртя в кухнята. Като дете приготвях кекс, щрудел, баници. Явно в годините тези умения са чакали да бъдат доразвити и преди 8 години събрах кураж да създам моето виртуално местенце – Вкуснотека. От тогава до днес блогът ми заема много важна част в моя живот.

Какво според теб е най-важното в кулинарията днес?

Най-важно е да влагаме истински продукти, без ГМО, консерванти и оцветители, които тровят нашето здраве. Когато влагаме качествени продукти, резултатът винаги е блестящ, било то и по-семпъл.

Ти, като един от най-следваните кулинарни блогъри у нас, имаш голяма аудитория. Замисляш ли се как твоите рецепти биха повлияли на нагласата на хората да се хранят по-здравословно, например?

Самата аз отдавам огромно значение на здравословното хранене и рецептите, които поднасям на моите читатели, са именно такива. Вярвам, че им давам един по-различен поглед върху традиционните рецепти, и съдейки по съобщенията и коментарите, които получавам от моите читатели, те силно се влияят от положителния пример и започват да експериментират в своята кухня с нови продукти, вкусове и термични обработки, различни от пържене. Рецептата, която ви поднасям днес е именно такава. Свежа и засищаща Салата с киноа, манго и авокадо.

Не пропускам възможност да презентирам и нови уреди или продукти, които се припокриват с моята представа за здравословно и лесно готвене, и съм сигурна, че това придава допълнителна стойност на блога като инфлуенсър.

Ти си майка на две деца – те помагат ли ти в кухнята?

Постоянно. В зависимост от степента на трудност на рецептата преценявам дали голямата или малката ми дъщеря да ми помага и слагаме престилките. Понякога и племенникът ми се включва. Обяснявам им за различните продукти, как се съчетават, кое след кое се слага в едно ястие и някои основни принципи. Интересно им е. Готвенето и декорирането развиват чувството им за естетика, както и тяхната креативност. Наскоро подарих на Аида кулинарна книга за деца и тя сама започна да приготвя различни рецепти за десерти.

Кои са твоите любими ястия и кои са любимите на семейството ти?

Моето семейство много обича вегетарианска лазаня, печени, пълнени патладжани с кайма и домати, бавно печено, шпиковано телешко и супа от червена леща. Лично аз много обичам всички ястия от арменската кухня.

Какво би сготвила, ако трябваше да посрещнеш гости на вечеря тази вечер?

Когато очаквам гости се интересувам от техните предпочитания и обикновено правя тематично меню – например арменска кухня, средиземноморска рибна или просто поднасям различни видове салати и разядки в плата с чаша вино. Обичам да обгрижвам гостите си и да ги карам да се чувстват уютно като у дома си.

Коя е любимата ти дестинация и имаш ли любима кулинарна дестинация?

Любимата ми кулинарна дестинация е Италия. Възхищавам се на тяхното качество да оценяват живота и да търсят сладостта и удоволствието в него. Със същото отношение подхождат и към храната и самия ритуал, който сплотява близки и приятели около трапезата, затова и кухнята им е толкова вкусна и обичана от всички.

Имаш ли си тайни съставки или джаджи, които ти помагат в кухнята?

Моята тайна съставка е да добавям щипка канела в различни солени ястия и десерти. Тя придава една лека екзотичност и повдига останалите аромати.

Обичам всички умни джаджи и уреди, които правят готвенето по-лесно. У дома имам толкова много, че плотът ми не успява да ги побере. Уредът, с който не бих се разделила за нищо на света, подарък от съпруга ми, е стационарният, професионален миксер Kitchen Aid. С него бъркам всички сладкиши и най-вече козунаците по Великден. Мои неразделни помощници са блендера, Нутрибулета за шейкове и супи, мултикукъра, който сам приготвя фантастични готвени яхнии, когато аз не съм у дома и не на последно място air-fry-air-ера, с който приготвям незабравими пържени картофи на децата, само с 1 с.л. зехтин.

Новата покупка, която обмислям е уред за су вид готвене в домашни условия.

Мислиш ли, че любовта наистина минава през стомаха?

О да! Мога да го потвърдя. Храната ни прави по-сити и по-щастливи, особено, когато е споделена с любимите ни хора. Най-милите ми моменти са, когато семейството се събира около трапезата. Винаги се храним заедно. Вярвам, че това възпитава усещане за уют и топлина у децата.

Коя е любимата ти рецепта, която би споделила с нас?

Обожавам домашни торти. Онези с истински продукти, хрупкави блатове, маслени кремове и плодове. Любимата ми торта в последно време е Торта крънчи карамел с ягоди. Божествен вкус, който дълго ти остава в съзнанието.  Рецептата за нея може да откриете в моята първа книга, която ще излезе на пазара през месец октомври.

Имаш ли любим филм на готварска тема?

Да, имам любим филм. Може би поне 10 пъти съм гледала - „Повелителят от кухнята“ с Брадли Купър.

Един цитат от Джули и Джулия гласеше „Маслото никога не може да е в повече“. Какво мислиш?

Абсолютно съм съгласна. Почти всяка арменска рецепта започва с пакетче масло. А французите казват, че трите основни неща във френската кухня са масло, масло и пак масло.

Салата с киноа, манго и авокадо

Продукти:

1 ч.ч. киноа

2 ч.ч. вода

Сол

½ манго

½ авокадо

1 червена чушка

4 с.л. червен боб от консерва

връзка пресен лук

връзка пресен босилек

продукти за дресинга:

3 с.л. зехтин

сок от ½ лайм

½ ч.л. кимион

¼ ч.л. сух джинджифил

1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Сварете киноата в тенджера с вода, в съотношение 1:2 (киноа:вода). Охладете.

Нарежете плодовете и зеленчуците на кубчета. Подредете ги в чиния едно до друго.

Смесете продуктите за дресинга в малко бурканче с капак. Разклатете го добре и полейте салатата. Декорирайте със свеж босилек и разбъркайте преди поднасяне.

Да ви е сладко!

Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Грим: Росина Георгиева

Новините

Най-четените