Лятна закуска: Овесена каша от кулинарното дуо MIAM

Лятото ни предлага много възможности, с които да разнообразим сутрешната си закуска, а днес на фокус са кайсиите. Освен да ги ядете в суров вид между храненията или да си направите компот с тях, можете да ги включите в съставките на една креативна закуска, която, признаваме си, е доста пристрастяваща.

Нейни създатели са кулинарното дуо MIAM, повече за които можете да научите в интервюто им за webcafe.bg.

Специално за едно от изданията на инициативата на Creative Mornings и Kaufland „Храна за размисъл“ те приготвиха овесена каша с бадемово мляко, компот от кайсии с кардамон, соево кисело мляко и семена. Опитате ли я веднъж, нейният вкус не би ви омръзнал.

А как да си я направите? Вижте в рецептата.

Продукти

1 ч.ч. финни овесени ядки

2 1/2 ч.ч. бадемово мляко

500 гр. кайсии

1 ч.ч. вода

1 ч.ч захар или подсладител по избор

3 шушулку кардамон или 1/2 ч.л. кардамон на прах

1 опаковка соево кисело мляко

2 ч.л. семена по избор – лен, слънчоглед, тиквени семки

* Всички продукти могат да бъдат купени от Kaufland, oсновен партньор на Creative Mornings Sofia.

Процедура

1. Сложете овесените ядки и бадемовото мляко в малка тенджера и гответе на бавен огън около 5 мин. докато кашата се сгъсти. Долейте допълнително мляко или вода, ако стане прекалено гъста.

2. Зa компота от кайсии смесете захарта, водата и кардамона в тенджера. Оставете сиропът да заври.

3. Добавете кайсиите (разполовени и с отстранени костилки) и оставете да къкри 10 минути, докато кайсиите омекнат.

4. Запечете семената на тиган или в загрята на 160˚С фурна за 15-20 мин.

5. Аранжирайте кашата в дълбока купа. Отгоре сложете няколко кайсии, заедно със сиропа, и добавете лъжица от соевото кисело мляко. Поръсете със семената и по желание добавете нарязани пресни плодове.

Новините

Най-четените