"Храна за размисъл" - съвместната инициатива на Kaufland България и Creative mornings този петък, 21 декември, ще ви запознае с две дами. Едната е Розалина Буркова, илюстратор, аниматор и визуален артист, разделяща времето си между Барселона, Лондон и София, завършила образованието си по дизайн в Central Saint Martins, Лондон. Портфолиото й включва музикални видеоклипове, анимации, лимитирани принтове, проекти в сферата на рекламата, издателската дейност, дизайн на продукти и опаковки, дизайн на събития и други. Сред клиентите й са Gucci, Tate Modern, Liberty’s, Human Rights Watch, Subpop Records, Galantis, Загорка и други.
Другата е Божана Кацарова, победител в третия сезон на Masterchef, водещ на авторското кулинарно предаване "Новата Балканска кухня с Божана" по 24 kitchen и създател на първата по рода си food marketing агенция на българския пазар - SICK JUICE.
Вдъхновена от богатото разнообразие продукти на Kaufland България, този петък точно в 08:30 сутринта Божана ще ви очаква в креативното пространство "Генератор" с приготвена специална празнична закуска – типична в неин стил, така, както само тя умее.
Точно преди най-обичания празник и преди финалното издание на Creative Mornings, заедно с Kaufland като oфициален партньор на Дядо Коледа, попитахме Божана как тя съхранява своите добри рецепти – не само рецептите за празничната трапеза, но и рецептите за щастливо прекарване на празника.
Какво си намислила за този петък или ще бъде изненада?
Преди да говорим за храна, този път да споменем и главния герой на това издание, а именно Рози Буркова (нейната кръвна група хора и изкуството, което тя създава, са от нещата, на които истински се възхищавам). В този ред на мисли ще се постарая закуската да пресъздава онова хип усещане, което върви ръка за ръка с градове като Барселона и Лондон. Разбира се, няма да пропускаме българското и затова гвоздеят в моята програма ще са онези пухкаво-пристрастяващи бухтички ала баба. Накратко това ще е тренди закуска за хора с щастливи лица.
Кое е най-важното нещо, което трябва да се има предвид, за да се организира една незабравима празнична вечеря?
Да поканим весели хора (по възможност да не са сноби, хахаха). Всичко останало е въпрос на личен вкус.
Кое според теб е празничното ястие, с което човек лесно може да впечатли гостите си?
Не знам за ястие, но моят личен парти победител тази година е домашната ми вишновка, онзи приятен диджестив, който стопля душата. Сега, тава ръчно сглобени сърми с размер една хапка също ми звучат ОК.
Ти спазваш ли традициите около Бъдни вечер и Коледа?
Не бих искала да разочаровам никого, но аз не съм от типа коледни пуловери и трапеза с гирлянди жена. Тази година например ще прекараме Бъдни вечер и Коледа заедно с най-близкото ми приятелско обкръжение в Маракеш.
Имаш ли си любима семейна рецепта, която приготвяш по празниците?
Да имам доста, но нали сега не очакваш да почна 200 гр. това и 300 гр. еди-какво-си, след което да има напоително разяснение от 3 страници как се приготвя. От януари започвам кулинарен блог, повече рецепти там.
А имаш ли си любима празнична напитка?
Вишновката, за която вече ти разказах.
Божана и Розалина Буркова ви очакват този петък, 21 декември, от 08:30 ч. в "Генератор", където заедно ще изпратим с ударна доза вдъхновение изминалата година и ще споделим празничното настроение.
Повече информация за събитието можете да намерите тук.
Очакваме ви – гладни и любопитни!