Шефът на "Дисни": Джордж Лукас беше обиден, че няма да ползваме идеите му за "Междузвездни войни"

Ясно е, че Джордж Лукас е имал идея как да продължи "Междузвездни войни". Ясно е също, че след като закупиха филмовото му студио Lucasfilm, "Дисни" решиха да поемат в съвсем различна посока с легендарната фантастична поредица.

Сега обаче става ясно и че Лукас не е останал никак щастлив от този факт. Напротив – бил е разочарован.

Това разкрива изпълнителният директор на "Дисни" Боб Айгър, който разказва за ситуацията около покупката на Lucasfilm и решението за създаването на нови филми във вселената на "Междузвездни войни" в мемоарите си, озаглавени "The Ride of a Lifetime".

Там Айгър посочва, че когато сделката за филмовата компания е била сключена, "Дисни" също така са закупили правата върху идеите за три нови филма от "Междузвездни войни", които самият Лукас е сътворил. По думите на шефа на "Дисни" обаче те са били купени просто защото той и творческият директор на Walt Disney Studios Алън Хорн са се чувствали длъжни да го направят.

"Решихме, че трябва да ги купим, макар ясно да посочихме в споразумението за покупката, че няма да бъдем задължени по договор да се придържаме към сюжетните линии, които той е начертал", пише Айгър.

Той е бил категоричен за това, че иска пълен творчески контрол върху "Междузвездни войни". Въпреки че не му е било лесно да го направи, Лукас все пак се е съгласил да консултира създателите на новите филми.

"Дисни" решиха да поемат в различна посока с историята на новата трилогия – тази, която започна със "Силата се пробужда" (2015 г.), продължи с "Последните джедаи" (2017 г.) и ще завърши с "Възходът на Скайуокър" (декември 2019 г.).

Боб Айгър и Джордж Лукас

Самият Лукас разбира, че неговите идеи няма да бъдат използвани, по време на среща с шефа на Lucasfilm Катлийн Кенеди и сценаристите на "Силата се пробужда" Джей Джей Ейбрамс и Майкъл Арнд. Срещата е била, за да се обсъдят детайлите около новата трилогия, и специално - първия филм от нея.

"Джордж се разстрои веднага след като те започнаха да описват сюжета, и на него му стана ясно, че не използваме историите, които той ни предложи по време на преговорите", разказва Айгър.

По думите му Лукас е бил наясно, че договорът не задължава "Дисни" да следват неговите идеи, но въпреки това е приел закупуването им като "мълчаливо обещание" те да бъдат следвани при написването на сценариите. Айгър казва, че създателят на "Междузвездни войни" е бил разочарован, че неговата история няма да бъде използвана.

Самият шеф на "Дисни" твърди, че се е опитвал още от първия разговор "да не подведе" Лукас за плановете на компанията, но днес признава, че е можел да се справи и по-добре със ситуацията.

"Джордж се чувстваше предаден и макар че нямаше как този процес да е лек за него, започнахме по един излишно труден начин", допълва Айгър.

Готовият филм "Силата се пробужда" също не е променил особено нещата. Зрители и критици като цяло харесаха продължението на Сагата, макар че то се фокусира върху изцяло нови персонажи – Рей, Фин и Кайло Рен. Същевременно добре познатите герои от оригиналната трилогия на Лукас не бяха в особено добър етап от живота си – Люк е изчезнал, а Хан Соло и принцеса (генерал) Лея в някаква степен са разделени заради проблемния си син.

Самият Лукас "не е скрил разочарованието си" от завършения филм, разказва Айгър.

Той го е видял на частна прожекция и коментарът му е бил "Няма нищо ново" (една от критиките към филма на Ейбрамс е, че в голяма степен заимства идеи от "Епизод 4: Нова надежда").

Айгър посочва, че до този момент Лукас се е опитвал да вмъкне нещо ново във филмите от "Междузвездни войни" - нови светове, нови истории, нови персонажи и технологии. Когато видял "Силата се пробужда", казал, че не е имало достатъчно "визуални и технически скокове".

"Той не грешеше, но не взимаше предвид напрежението, на което бяхме подложени да дадем на ревностните фенове филм, който да се усеща като "Междузвездни войни", разказва Айгър в мемоарите си.

Хан Соло (Харисън Форд) и Чубака в "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015 г.)

Според него проблемът е бил, че Джордж Лукас не е оценил напълно това, което "Дисни" и Lucasfilm са искали да постигнат с новата трилогия. Айгър казва, че умишлено са създали свят, който визуално да е свързан с по-ранните филми, за да не се отдалечат твърде много от това, което "хората обичат и очакчват". А критиките на Лукас са били насочени именно към това.

Представители на Джордж Лукас са съобщили на The Hollywood Reporter, че той няма коментар относно написаното в книгата на Айгър.

Шефът на "Дисни" обаче призна в скорошно интервю за The New York Times за друга грешка, която са допуснали след покупката на Lucasfilm - идеята да пускат по един нов филм от "Междузвездни войни" всяка година. Става дума не само за посочените горе три филма от новата трилогия, но и за самостоятелните истории Rogue One и "Соло", вторият от които се оказа финансово (и не само) разочарование и накара компанията да преосмисли стратегията си.

"Може би изкарахме твърде много на пазара твърде бързо", казва той.

Но допълва, че по негово мнение "възможностите на [Lucasfilm] за разказване на истории са безкрайни заради талантите", които са част от компанията сега, а те били по-добри отвсякога донякъде и заради притока на хора от Fox.

Все пак трябва да се отбележи, че в новата трилогия "Междузвездни войни" има елементи, които напомнят на идеите на Лукас за продължения. В един момент създателят на сагата например обмисля женски персонаж, ученик-джедай на име Кира. В някаква степен тази идея се прехвърля върху Рей (Дейзи Ридли), а обучението й при възрастния Люк Скайуокър също е сходно с визията на Лукас.

#2 Онуфрий 26.09.2019 в 11:11:15

Като е обиден да върне 4-те милиарда които му платиха...

Новините

Най-четените