Най-добрите фантастични филми на 21-ви век

Тази седмица по кината излиза Arrival („Първи контакт") - един от най-интригуващите фантастични филми не само за тази година, но и поне за последните няколко.

В него ще видим една по-различна възможна история около пристигането на извънземни и реакцията на човечеството към тях. Вместо предизвикателството да е към военните, защитаващи Земята от нашествие, тук става въпрос за комуникация: Ейми Адамс е в ролята на лингвиста, натоварен със задачата да разбере езика на пристигналите извънземни и да влезе в диалог с тях, без погрешка да даде началото на война.

Arrival изглежда различно, изглежда интелигентно и пленително, а дали ще оправдае очакванията - скоро ще имаме шанса да разберем.

В случай, че филмът оползотвори големия си потенциал, той ще влезе директно в списъка на най-добрите фантастики на големия екран от началото на века. А кои са всъщност те?

Трябва да се признае, че през последните години фантастичното кино донесе множество разочарования. Повечето широко рекламирани сай-фай блокбъстъри бяха просто екшъни на футуристичен фон, други се отклониха изцяло към жанра на филмите за супергерои.

Наистина добрите фантастики бяха изключения. Те може и да не са съизмерими с най-великите фантастични филми в цялата история на киното, но предложиха провокативен и дълбокомислен поглед над света, в който живеем, и стойностни размишления за възможните светове в бъдещето.

Последните 10-15 години видяхме и множество фантастични филми с по-малък мащаб и бюджет, но повече изобретателност, извели на преден план идейността за сметка на визуалните ефекти и екшъна.

Кои са най-добрите фантастики на 21-ви век? Колкото и да е субективен изборът, ето 9 заглавия, който спокойно могат да се наредят в един такъв списък.

#1 Дракон с кисело зеле 10.11.2016 в 17:06:47

"Марсианецът"? "Аватар"? "Играта на Ендър"?

#2 Дракон с кисело зеле 10.11.2016 в 17:08:30

"Лудия Макс: Пътят на яростта"? "V за вендета"?

#3 pixie 11.11.2016 в 14:10:11

Може би е малка подробност, но 21 век е едва в зората си, за да се правят подобни класации. Ако уговорката беше, че се говори за първите 20 години на века, може. Иначе звучи нелепо.

#4 Ван 21.11.2016 в 15:14:37

Доста слаба класация.

Новините

Най-четените