Анимационните филми, които могат да съсипят детството

Анимационните филми са неразделна част от живота на почти всяко дете.

Анимациите ги развличат и разсейват, задържат ги пред екрана мирни и тихи за известно време, а понякога дори имат образователна цел и поука. Разбира се, нормално е някои от тях да показват и тъмната страна на живота.

Те рядко минават без своя злодей, който да измъчва положителните герои до самия край на филма.

Трябва да се признае, че с напредване на времето анимационните филми стават все по-малко и по-малко мрачни за сметка на теми като равенство, толерантност, феминизъм. В тях вече няма толкова шокиращи моменти, каквито могат да се открият в предшествениците им.

За сметка на това тези предшественици са изпълнени със сцени, които спокойно могат да оставят дълбоки и травмиращи следи в детското съзнание.

Някои от тях съдържат сцени, които и до ден-днешен изглеждат меко казано нередни и стресиращи. При други целият сюжет е ужасяващ и дори някой скалъпен щастлив край не оправя нещата.

Насилствена смърт, проблемни семейства, ревност - не, това не са елементи от някой нашумял сериал, това са именно част от мотивите в иначе обявени за детски филми. Към тях можем да прибавим и отвличания, кражби и огромна доза несподелена любов.

В галерията ще видите 11 детски филма, които могат да съсипят детството.

#1 zaprqn 12.02.2019 в 07:43:03

Авторът на този бълвоч дори няма смелостта да се подпише за него. Поколения хора са израстнали с тези анимации и не е имало проблеми, сега просто се търсят такива и създават изкуствено. Истината е че до някаква степен тези анимации те подготвят за реалният живот, който не е приказка и е свързан със загуба, мъка, неравенство но и с щастие, любов, героизъм. Това което искате с подобни глупости които уж защитават децата, създава хора които не са готови за реалният свят и когато в един момент се наложи да сблъскат с него, всичко ги обижда, всичко е болезнено за тях и нямат представа как да го преодолеят защото никога не им се е налагало да го правят. Общо взето създавате слаби индивиди които не умят да се адаптират към заобикалящата ги среда защото цялото им детство са били пазени и никога не са носили отгоровност за нищо. Щастливото детство като самоцел е утопия която не е полезна за никога, детето може да е щастливо и в същото време да бъде учено на отговорност, дисциплина и ценности.

#2 Kenny McCоrmick 12.02.2019 в 10:28:34

Колко пък поколения да са израснали с Frozen, дето е от 2013, и UP, който е от 2009...

#3 Xaoc 12.02.2019 в 10:56:48

Тогава какво да кажем за Happy Tree Friends, Family Guy, South Park и Rick and Morty? Те също са анимационни...

#4 zaprqn 12.02.2019 в 10:57:52

Повечето от тези анимации има доста къс период в който оказват някакво влияние, извън който децата или са прекалено малки за да разберат смисъла отвъд движещи се картинки, или са ги надраснали и представат да имат същият ефект, обикновенно между 5 и 10 годишна възраст. Така че, като казвам поколение нямам предвид този период от 5-6 години през който се сменят децата на които тези филми въздействат. Та от части да, моя е грешката че не се изразих правилно.

#5 zaprqn 12.02.2019 в 11:02:54

нямам предвид = имам предвид

#6 zaprqn 12.02.2019 в 11:07:55

Хаос, те са анимационни но са предназначени за възрастна аудитория, повечето от тях са с ограничение в показа от 14+ години или повече, на места 18+, а в някои държави дори са забранени за излъчване изцяло.

#7 explorer 12.02.2019 в 13:27:16

поредната простотия Не ми се мисли какви хора ще излезе от деца, които не са били подложени на дисциплина, до границата на физическа болка и не са гледали поне някой от споменатите филми? Най-вероятно неспособни на емпатия аутисти, които са капсулирани в зоната си на комфорт, обиждащи и плашещи се от собствената си сянка. После, как да ги отучим пристрастяването към интернета и всевъзможните дроги Светът е пълен с болка поради човешкия грях. Това е естеството с което се раждаме. Да се правим на умряла лисица и подобно на щраус да се крием от болката и смъртта е като да живеем в кома на апарати. После защо Матрицата била култов филм. Не ни трябва матрица, а просто поредните добри намерения по пътя към ада До спасението и израстването се стига през много скърби и който не е подготвен и не даде всичко от себе си е на практика обречен.

#9 Дракон с кисело зеле 12.02.2019 в 22:58:45

"Коралайн" не е на Тим Бъртън. А и не е съвсем детски филм.

Новините

Най-четените