Mоже да е красива, но я чуваме...

Какво друго да си помислим, докато приближава към нас, освен защо пък светът да не изглежда така. Момичета с дълги прасковени коси, които правят каквото си искат (без да натякват, че са пътят и истината).

Природата вероятно е в супер настроение, а и сме по на чаша студено вино, за да не можем да проумеем как така на Гери Турийска не винаги й е толкова лесно да вдъхва доверие. След като десетина години писа текстове за българската поп музика, доста нейни колеги били по-скоро снизходителни към проекта й RUBIKUB (да не би пък тъкмо да са се връщали от наградите "Грами"...) А като прибавим, че става дума за красиво момиче, е странно да се стискаме откъм място за ново лице точно в сфера, на която й трябва доста цъфтеж.

Добрата новина за пазителите на попа (и за нас) е, че Гери заби в инди сцената, така че всички със статут на звезди могат да се гримират без да им трепне окото от притеснение. Това, разбира се, е наша реплика, докато тя може да коментира повечето неща уважително. Гери не страда от синдрома, че е някой или нещо може да ти попречи да бъдеш харесван. И е от хората, които омагьосват лошите обстоятелства - ако има технически проблем в някое студио, ще запали другите музиканти, попаднали там, да направят парче, вместо да потропва нервно с крак.

Ако трябва да разкаже историята си по-поп, започва да пее още на 16, когато си има гадже от Испанската гимназия, който свири на китара. "Училищните банди имаха много хубава традиция да правят концерти и се случи така да излизам с тях на доста лайфове, включително на един концерт "Не на дрогата" в зала Универсиада пред 2000 души".

Надъхана със самоувереност покрай тая пънкария, Гери чува, че Каффе си търсят вокал (Мария Илиева тъкмо е офейкала), явява се на кастинг и почва да работи с тях. "После обаче решиха, че искат мъж и... историята на групата я знаете. Беше голямо разочарование за мен на тая крехка възраст и се обадих ревяща на Мария. Каза ми, че истината е в соло кариерата и ме покани на свой концерт, за да ме запознае с Мага, който тъкмо й беше направил парче..."

Така вместо да излезе на сцената, започва шестгодишна връзка с композитора, но през това време пише не само текстове. "Натрупаха се и мелодии, които съм чувствала твърде лични, и в крайна сметка преди две години си казах, че докато ги слушам сама на диктофона, мога да ги включа в свой проект".

Не е склонна да се чуди дали би било по-добър избор, ако бе продължила да пее още в еуфорията на тийнейджърството. "Мисля, че съм уцелила момента, в който съм била готова. А и през всичките тия години съм се питала какво искам да кажа и на кого искам да го кажа. Това е много важно да се уточни, за да не е самоцелно правенето на музика".

По същество, RUBIKUB спокойно напредва със седем авторски парчета, смесица от джаз, лаундж, поп, боса нова и леко хипарско звучене от края на 60-те. Плюс кавъри на кавъри, в които се отразяват частици от музикалния вкус и емоциите на Гери. От интерпретация на кавъра на Адел на Love Song (The Cure) до In a Manner of Speaking (Tuxedomoon), трансформирана от Nouvelle Vague.

И ако в последните става дума за съвсем сериозна любов, когато сама отговаря за чувствата в музиката си, Гери е далеч по-иронична. Във видеото на сингъла им Uh Ah Oh стана ясно, че предпочита да се закача със сентенцията "момчетата обичат да си играят с играчки, а момичетата искат да си играят с момчетата", вместо да прави мелодрама от това.

Във втория клип към Still together, който ще излезе през април, цари още по-голямо разбиране към детинството на мъжете. Героят наистина се гордее с вечерята, която е приготвил за половинката си - парче месо върху вестник. "Той танцува в престилка на месар, докато аз страдам за нашата разпадаща се връзка", усмихва се Гери.

Зад всичко това не стои някакъв чиклит напън да разпъваш взаимоотношенията на кръст, а по-скоро способността за емпатия на момиче, което очевидно не страда от липса на ухажване. Освен това в целия си прекрасен вид, в метъл тишърт и дънки, може да трещи около теб на концерт на Sepultura или Slayer. С тая подробност, че вероятно е с гаджето си Васко Катинчаров (пичът от Съфър Ейч, водещ на предаването Фрактура по ММ, а сега по Диема).

Колкото до бъдещите творчески планове, освен че е възможно да видим RUBIKUB на някой от летните  фестове, след няколко дни (28 март), групата ще излезе след момчетата от "Хахаха Импро Театър" в клуб Mixtape 5. Освен че е фен на импровизаторите, Гери ходи и на курсове при тях: "ужасно ми помагат за поведението на сцената, в началото остарявах с по-три години от стрес".

Ако не си намериш място на 28-и (не преувеличаваме), на 4 април RUBIKUB свирят в Студио 5, а на 19 в Sofia Live. Публиката винаги е неочаквано разнообразна доколкото става дума за млади готини хора, които нямат предубеждения към новите неща. Иначе ние сме от онова твърдо ядро фенове, което Гери нарича "платена публика". Ей тая самоирония ни се губи от доста време.

#1 Чинчифон 23.03.2012 в 13:00:55

Възхитително четиво!А по своите мащаби надхвърля дори и скучната история на човешката цивилизация!

#2 неомъжена бяла жена 23.03.2012 в 13:54:19

Ъх, какъв тежък и недодялан ПР, щех да се олигавя от умиление докато го четях текста - то туй момиче ма толкова е талантлива, красива, добра. Абе хора пише ли се така - това е тежък соц, нещо като култ към положителния герой Андрешко. Всичко щеше да е чудесно, ако изобщо можеше да пее, но тя модата на неможещите отдавна дойде. сега ни очаква дълго мяу-мяу по телевизори и радиа. Хелоу, бълграска естрадооо!

#3 Весела Скръбна 23.03.2012 в 15:09:29

Вие пък сте баси претенциозните коментатори. Вярно, че по-убави от вас няма, ама аре малко се стегнете де! Като няма какво да кажете, пък пробвайте з амалко да си потраете.

#5 pier 23.03.2012 в 16:14:26

то не е било да не пуснат нещо за някоя мацка и да не се появят нещастниците. кво ли трябва да ти е в душицата, за да изпиташ злоба към красотата и младостта точно в тва яко време, в което на човек му се иска да гледа само такива хора. добре че троловете си седят да си миришат по къщите

#6 za6totaka 23.03.2012 в 16:27:03

Спомням си коментарите за Рут и за една друга певица... Бяха също толкова злобни. Иначе от материала просто си личи, че някви пичове са си паднали по Гери. Не виждам нищо ненормално в това. Обратното щеше да е съмнително. А и да - колкото повече нови неща, толкова по-добре

#7 Чинчифон 23.03.2012 в 17:19:35

Ако някакви си пичове са си падали по някаква си Гери,на нас за какво ни губят времето?Да отидат да си я слушат,да си я любят или да четат нейните трудове. Но да не набъркват безпомощната публика в случайни упражнения.

#8 Doberman 23.03.2012 в 17:35:02

"Mоже да е красива, но я чуваме... " само на мен ли това заглавие звучи като "Може да я гледаме, но по-добре да не я чуваме"? ПС: Не искам да се заяждам, просто ме кефи начинът, по който някой се е опитал да се направи на интересен, но ужасно много не му се е получило. Иначе пее Гери, пее.

#9 Falconetti 23.03.2012 в 17:56:00

Имаше едно време анимационно филмче щастливият Люк. Та единия от братята(Люк) който беше известен с глупостта си казваше -може да съм хубав, но за сметка на това съм грозен! Много прозорлива мисъл В заглавието по горе не знам какво е искал да каже автора . Не би било зле да ни поясни прозорливата си мисъл. Иначе, статията не съм я чел. Не казвам че е лоша, не съм отрицателно настроен. Напротив приемам я за супер, апропо.Просто,неме интересува .Ат олл!

#10 nakadetaka 23.03.2012 в 19:11:23

Мацката има много добри попадения, аз си я следя с кеф ето и блога във Фейсбук, ако някой иска да я чекне https://www.facebook.com/pages/Story-Teller-Gery-Turyiska/273877673406

#12 automoto 26.03.2012 в 12:47:54

Много слаба певица. направих си труд да прочета статията. След това гледах клиповете предложени в материала и съм абсолютно разочарован за нивото и музикалния критерий на написалите статията, както и коментарите съпортващи това девойче. Статията е абсолютен ПР с много ясно изразена 'жълта' линия и ненужна лична информация за този Вундеркинд. Какво разбрахме до сега? 1) че е приятелка на Мария Илиева 2) че продуцента Мага( с който е имала 6[шест]годишна връзка) я лансира 3) че е пяла в група Кафе, но са я изхвърлили, защото пее несигурно според мен, а не защото са искали да сменят концепцията с мъжки Вокал. 4) че ходи с медийна звезда - продуцент и водещ на музикално предаване по телевизии. 5) Още накакви безумни способности да познава детската психология на мъжете 6) ПР-чето намеква, че вече се знае, че ще участва на летни музикални фестове 7) от клиповете се вижда и разбира, че тя пее добре само един кавър, а останалия материал предложен тук е меко казано аматьорски. Пълен с: а) Несигурно пеене б) Мънкане и неясна дикция (войсинг) в) Липса на сценично присъствие - несигурност пред публка г) Посредствени аранжименти Какво е спестено на читателя? 1) че тази 'красавица' е водеща в и мастита номенклатира на Бе Ге радио. 2) че е промотърка и организира, заедно с някви фирми за алкохол супер претенциозния и едновременно посредствен "Неделен Художествен Репортаж" в Строежа. 3) че това е новата Ваня Щерева

#13 неомъжена бяла жена 27.03.2012 в 01:48:42

Всичко щеше да е чудесно ако поне мъничко можеше да пее, мъничко - то на нашата публика повече не й трябва. Ако махнем и позата, то от милото и посредствено лице нищо няма да остане, даже не знам струва ли ми се, но има и лек намек за провинциалност, нещо в челюстта ли, в антропологичната даденост ли?! Забелязвам, че момичето е планирало активен ПР - пя ни в сутрешен блок и стисках палци да не се задави или разплаче докато пее, но пък е милинка, а и очите й едни добри. Вероятно от опит от обкръжението й и дългото и съжителство с чичо й в леглото е забелязала, че не е важно дали можеш да пееш, а как ще се промотираш. Мога да изредя върволица от такива "таланти" у нас. Единственото, което ме смущава е, че ще ми я натрапват следващите 10 години и всеки път като я пуснат по радиото ще трябва да затаявам дъх дали а-ха и няма да се задави или припадне, докато пее. Предстоят ни следващите затаени 10 години.

#14 неомъжена бяла жена 27.03.2012 в 01:50:57

извинете ме, че ще се натрапя, но за миг зърнах милото лице и открих - ноздрите я издават...те са по-тлъсти и по-масивни отколкото би отивало на елегантен човек, за какъвто ни се представя. Извинете ме, ако грубо звучи. Просто наблюдавам и споделям!

Новините

Най-четените