Такава "ръченица" и баба ти не е чувала

Фолклорът в последните няколко години е във възход. Масово хора се убиват да се снимат с носии, да показват родолюбието си, да носят тениски с шевици, да пият кока-кола с шевици и т.н.

Народното се прелива в модерното и от това излизат нови форми - в музиката, в сериалите и филмите. И докато миналата година "Възвишение", разказващ по един откровен начин за освободителните борби у нас, събра адмирациите в киното, а сега сериалът "Скъпи наследници" връща зрителите си към модерния живот на село, в музиката отдавна фолклорът е оставя своята следа.

И не, не говорим за "Мистерията на българските гласове", нито за народните певици по принцип. Не става дума и за поп-фолка и неговите спорадични залитания към фолклора.

Тук музиката с етно елементи вкарва най-доброто от народното, но пречупвайки го през по-модерна (и лишена от силикон) форма.

В галерията можете да видите някои от най-интересните групи, които вкарват фолклора в музиката си, създавайки нов, модерен ембиънд, рок, метъл или електронна музика.

А по-надолу можете да чуете някои от най-интересните им парчета, които сме подбрали за вас. Та-ра-ду-дам, Митре ле!

Оратница

Иван Шопов и Авигея

Kayno Yesno Slonce

Лот Лориен

Исихия

Bulgara

Aegonia

Eriney

Smallman

Балканджи

Ювиги

Khan

Карабулгар

 

P.S. Ако се сещате за някои други групи, които според вас заслужават да бъдат в тази класация, пишете в коментарите.

#1 Христо Чолаков.2003308039989305 02.03.2018 в 22:44:47

Bulgarian Folk Jazz - Devoiko, mari hubava https://www.youtube.com/watch?v=2T-MhBPC2U8

#2 alem 03.03.2018 в 07:44:24

Групата "Тъпани и гайди', която ще свири тази вечер в София лайв клуб е много добра и използва диджериду, а също и кахон. Препоръчвам.

Новините

Най-четените