Нов голям концерт за българските ценители

28 май ще бъде истински празник за българските ценители на джаза. Те ще имат шанса да чуят на живо големия американски джаз вокалист Кърт Елинг в зала 3 на НДК.

Заедно с Биг бенда на БНР той ще представи програма,  която е подготвил за своето европейско турне, включваща класически американски вокални джаз стандарти, обогатени с авторските му текстове.

С неповторимото си джаз присъствие и брилянтна вокална техника Кърт Елинг е звезда от световна величина и концертът му обещава да бъде един от най-значимите у нас за тази година.

46-годишният американец е смятан за най-големия джаз вокалист на нашето време и не е трудно човек да разбере защо - гласът на Елинг е пълнокръвен музикален инструмент и всичко, изпято от него, звучи с една зашеметяваща лекота.

Безупречното използване на скат и вокализация, както и неговите оригинални текстове за такива музикални шедьоври като Resolution на Джон Колтрейн, го поставят на върха сред модерните джаз артисти.

Елинг затвърждава своята репутация и с най-новия си албум, посветен на емблематичната сграда „Брил Билдинг" в Манхатън, приютила музикалните офиси на звезди от ранга на Пол Саймън, Дюк Елингтън и Нат Кинг Кол.

Преминали през джаз филтъра, неговите класически поп и рок песни излизат далеч извън рамките на жанра и се обогатяват с неочаквана ритмика и чувствителност.

Концертът на Елинг в България е част от фестивала Jazz It и е поредното събитие, посветено на 80- годишнината на Българското национално радио.

Новините

Най-четените