Младежите без сигурен доход са новите длъжници

Младежи от големи градове с непостоянна работа са новият профил на българския длъжник, който тегли бърз кредит. Той търси бързи оборотни средства, с които да задоволи краткосрочни нужди, или често купува стоки на изплащане. Тази тенденция очерта председателят на асоциацията на колекторските фири Райна Миткова-Тодорова пред Дарик радио.

Профилът на длъжника от 2009 г. беше по-различен - семеен мъж, който, следвайки патриархалната традиция, обслужва фамилните дългове, образован, често с неголям бизнес. Този тип потребители на кредит ибяха първите засегнати от финансовата криза - хора заети в дребния и средния бизнес.

Според Райна Миткова промяната в профила на потребите на бързи кредити - от семейни мъже, обслужващи дългове към младежи на възраст 20-23 г., който искат бързи пари, веднага е сигнал, че нещата в икономиката се подобряват.

За миналата година фирмите за вземания са получили заявка за събиране на дългове в размер на 2.7 млрд. лв, като голяма част от задълженията са на физически лица.

През миналата година са се изменили и задълженията, които приоритетно се обслужват. На първо място вече потребителите плащат кабелната телевизия и интернет и чак тогава сметката си за мобилен телефон.

Тенденцията отбелязва обрат в нагласите на хората, които доскоро поставяха необходимостта от мобилната услуга на приоритетно място.

В дъното на класацията попадат услугите, които търпят забавено плащане като водата и парното, тъй като не подлежат на бързо спиране.

Практиката сочи, че хората, които спрат да плащат ипотеките си и сметките за електричество, най-често са на ръба на оцеляването. Такива са 10% от населението, според данни на асоциацията.

Най-добре обслужват кредитите си длъжниците от Бургас, Враца и Варна, а София се намира в средата на класацията.

Изследване на Института за икономическа политика показва, че сега - 43 % от хората имат задължения, за сметка на 70 на сто преди 2 години. Тенденцията сочи обаче, че 44 % от домакинствата, след като погасят разходите, не успяват да спестяват никакви средства.

#1 Borracho 29.04.2014 в 17:51:22

"Тази тенденция очерта председателят на асоциацията на колекторските фири Райна Миткова-Тодорова пред Дарик радио." "Според Райна Миткова промяната в профила на потребите на бързи кредити - от семейни мъже, обслужващи дългове към младежи на възраст 20-23 г., който искат бързи пари, веднага е сигнал, че нещата в икономиката се подобряват." Туй ще да е някоя велика икономистка, няма начин! Веселят ме тея "колекторски фирми" когато ми лаят по телефона, играят тактики, сменят тона, добро ченге-лошо ченге.. Шизофреници са големи, ама са и много много тъпи самите им служители. Тва не са човешки същества отсреща, тва са някакви изтрещели шизота и изпитвам истинско удоволствие да ги разлайвам! Както и да е. Тази промяна в профила на потребителите на кредити може да се тълкува и по друг начин. Например аз я тълкувам така - балъците свършиха, който се опари се научи. Сега се хващат само млади, глупавички, наивни гаменчета да си купуват айфони. Колектори - поредната низка, подла твар изпълзяла от задника на Черния Господар.

#2 Borracho 29.04.2014 в 20:10:17

Днес тази "новина" я казаха по Дарик радио, а току що я чувам и по централните новини на Канал 1. Някаква лелка казала нещо не особено важно и много спорно - и за късмет там явно били струпани една камара журналисти, все от големи ефирни медии! Вони, смърди, та не се трае на класическа правителствена пропаганда през медиите! (повръщащо емотиконче)

Новините

Най-четените