Проба, проба да падне забраната за пушене

Лятото премина, настъпват студове и отново започва "проба-проба" да падне забраната за тютюнопушене на закрито, въведена от 1 юни т.г. след два пъти отлагане.

В законодателния орган вече се сформира група по интереси от всички парламентарно представени партии, която да пробие забраната, дейстаща в почти цяла Европа.

Преди това от бизнеса заявиха, че оборотите им паднали с 50%, без да представят конкретни разчети откъм оборотите - вероятно заради данъчни основания.

Както си е редно при такава кампания, атаката започва от сутрешните блокове. По БНТ днес независимият депутат Кирил Гумнеров сравни депутатите, предложили забраната за пушене, с Хитлер в дискусия по темата: "Ще може ли отново да се пуши на закрито?"

Немският фюрер е първият който е забранил пушенето на обществени места, обясни Гумнеров, който каза, че не е пушач и декларира, че няма интереси в бизнеса с цигари.

Бившият депутат от "Атака" е един от вносителите на предложената поправка за отпадане на забраната, но твърди, че го прави от грижа за българската икономика. Според предложените промени, трябва да се върне старият режим в заведенията - с два различни салона за пушачи и непушачи.

6000 души са загубили работата след забраната, а ако мярката се запази, между 20 000 и 30 000 души ще бъдат съкратени от работните си места в заведения в България, обясни Кирил Гумнеров.

Той каза, че ако забраната не отпадне, ще започнат да се дават подкупи на проверяващите и добави, че знае колко пари се предлагат за такова нещо.

 

#1 Bobby_gBG 28.09.2012 в 10:17:24

Никакво отпадане на забраната. Протест против отмяна на забраната.

#2 lele male 28.09.2012 в 10:25:08

Ще върнат старото положение, Боби... Въпреки, че съм тежък пушач съм ОК със забраната, даже съм за забрана на легалната продажба на цигари, но лобито е много силно...

#3 John Smith 28.09.2012 в 10:31:17

"Швейцария отхвърли на референдум пълната забрана за пушене на закрити обществени места." Ние ли сме по-брадати от ходжата бре?

#6 Дракон с кисело зеле 28.09.2012 в 11:26:11

Станимир Попов, айсиктир от наркомани, които си защитават наркоманията с безумни от логическа гледна точка доводи. Пушенето по заведенията беше забранено не защото вреди на пушачите, а защото вреди или най-малкото навлиза в личното пространство на ВСИЧКИ около тях, понеже се разпространява по въздуха, нали... Само това е достатъчно, за да прати псевдоаргументацията ти с "МакДоналдс" в кофите. Та така... Пий, боцкай се, шмъркай, тъпчи се като прасе - нямам проблеми, стига да не дойдеш при мен да ми правиш золуми. От тези ти навици не ми става лошо така, а цигареният дим ме кара да кашлям. Разделението на места за пушачи и непушачи просто не работи, доказано, и то поради доста причини. Затова - пълна забрана. Ако бяхте достатъчно възпитани да питате може ли да запалите, което НИКОГА не правите, и да не правите нацупени физиономии, когато някой ви помоли да загасите гнусната цигара, и да не палите в присъствието на непознати, можеше и да я няма. Вие сте си виновни.

#7 John Smith 28.09.2012 в 11:44:30

Зелка, а защо да няма заведения само за пушачи??? И откъде накъде някакви лобита ще решават да се пуши , а други лобита да не се пуши? За АЕЦ, дето никой не разбира може раферендум, за пушенето няма референдум? Въпросчето не е пушенето или непушенето,а в начина на взимане на решения.

#8 Дракон с кисело зеле 28.09.2012 в 11:51:40

Защото заведения, в които не влизат непушачи, ще отчетат много по-големи проблеми от тези, за които се говори в статията. В крайна сметка дори в България непушачите са почти два пъти повече от пушачите, а ние сме на едно от първите места по процент пушачи в Европа.

#9 John Smith 28.09.2012 в 12:02:19

Ок, Драконе... в заведения Само за пушачи ще влизат и непушачи, щото те и пушачите са непушачи, когато не пушат Следиш ли ми мисълта?

#10 Дракон с кисело зеле 28.09.2012 в 12:05:04

Какво се опитваш да кажеш?

#11 John Smith 28.09.2012 в 12:12:55

Искам да кажа ,че ти ако искаш(евентуално) да влезеш в заведение само за пушачи , никой не може да те спре. Те и пушачите не винаги са с цигара в уста, ти ще си пушач ,който не пуши в момента. Въпроса е ,че имаш свободата да влизаш или не влизаш. Пълната забрана е ограничение за самият теб като непушач. Ти пиеш ли алкохол? Аз не , ама ако ти забранят да пиеш ще съм с теб, защото ми ограничават свободата да пия или не пия.

#12 Дракон с кисело зеле 28.09.2012 в 12:18:31

Съвсем не те разбрах. На пушачите НЕ Е забранено да ходят по заведения. Забранено им е да пушат вътре - т.е. да тровят хората там с вредната си воняща наркомания. От друга страна, единственият начин да направят заведение само за пушачи е да задължат всеки влязъл да запали цигара в заведението. Затова и заведения за пушачи НИКОГА не е имало. Примерът ти с алкохола е напълно несъстоятелен поради причини, които вече споменах, но ще повторя - за разлика от цигарения дим, алкохолът не се разпространява по въздуха. Това означава, че пиещият вреди единствено на себе си - не умирисва и не напива хората наоколо. Затова и не е забранен напълно, макар че има предостатъчно заведения, където алкохол не се сервира.

#13 Дара 28.09.2012 в 12:27:44

Предполагам , че в такъв спор съм от най-лошите: Пушачка, която не обича да и мирише на цигари Според мен трябва да се разреши съществуването на заведения за пушачи. Не отделни салони в едно и също заведение, а цялото заведение. Съответно да бъде забранено за деца или даже за под 18 годишни. Същото да се отнася за хотели , например. Лично познавам хора, които не могат да спят , ако в стаята е пушено , или получават астматични пристъпи и т.н. Наскоро четохме за Андрей Слабаков, който нагло пушел в хотел за непушачи. Е такъв дзвер нема! За подобна арогантност и неспазване на закони трябва да си има наказания. В смисъл - ако е за пушачи да си е за пушачи , а ако е за непушачи да си е за непушачи , но да се обявява честно и да се спазва. А не да си вземеш стая за непушачи , само за да влезеш и вътре да смърди. Или да е уж салон за непушачи , но след 10 часа вечер се пуши , та хем мирише , хем трябва да си правиш сметка кога да се изнесеш. Аз съм ЗА честно и ясно определяне на заведенита за пушачи. В замяна да се забрани на някои открити обществени места , по простата причина , че няма как да избяга човек от пушачите, да си предпази детето от пушека, или да избегне някоя случайна искра или пепел , които вятърът духва върху дрехите. Например на прилежащи площи до административни сгради , спирки на транспорта, плажове. Впрочем, в много страни , където пушенето е разрешено в някои заведения , хотели и т.н. , застраховките против пожар са много по-високи. Така че собствениците трябва сами да си направят сметката кое ще им е по-изгодно

#14 John Smith 28.09.2012 в 12:33:39

Не си разбрал какво ти пиша ,браточка, омразата ти към пушенето ти замъглява мозъка. както и да е.

#15 Ben Dover 28.09.2012 в 12:52:38

Пушач съм,но мразя да ми мирише на цигари.Или да отида на заведение и да изляза вмирисан на пор.Не пуша и в нас(освен на терасата).Та мисълта ми беше,че в Лондон забраниха пушенето,ама никой не е умрял.Хората си излизат навън,удрят по един фас и скачат обратно си допият пиенето.Типични български простотии.Направиха едно хубаво нещо,дай сега да го развалим.

#16 fALLEN 28.09.2012 в 13:44:18

да ви кажа, мене започна да ме кефи да излизам навънка, да припална една цигарка на 1-2 часа (по принцип не пуша вече от няколко месеца, но на бар си припалвам, да съ похвалъ). повече ме кефи така, верно ,че още не е върл студ, но пък колко контакти си завързваш със случайни хора, не е истина.

#17 fALLEN 28.09.2012 в 13:45:26

a отделно, както казах преди време, вече има заведения, които след като официално затварят, вътре за "свои" хора и техни хора пушенето става разрешено. един собственик на бар даже ни каза да си запишем телефона и ако излизаме, да звъним като се връщаме. тия забрани са си лек ташак.

Новините

Най-четените